ThinkPad R61 - Ubuntu

Volt már Vista, OpenSuSE 10.3 a gépen, most pedig egy Ubuntu (Gutsy) dolgozik a masinán. Ezzel a rendszerrel való barátkozásom sosem volt zökkenőmentes, most sem az, gyakorlatilag a legtöbb szívással jár. Szóval lássuk, hogyan alakul a kalandom a rendszerrel.

A jól működő OpenSuSE után, azt gondoltam, hogy az Ubuntuval sem lehet különösebb gondom, hiszen a linux az linux, a többi meg csak körítés, nem számítottam különösen sok nehézségre, de sajnos az optimizmusom alaptalan volt. A gondok már a telepítéskor kezdődtek.

Letöltöttem egy Feisty install CD-t az Ubuntu oldaláról, gondolom ez a grafikus, kattintós, közben böngészős telepítő lemez lehetett. Azért "csak gondolom", mert az install félúton megállt - nem emlékszem már milyen hibaüzenettel. Ugyan megpróbáltam a neten megoldás után kutatni, az sem volt túl sikeres, ugyanis sehol nem írtak egy olyan boot opciót, amivel ez a probléma kiküszöbölhető lehetne. Helyette az alternatív install lemezt ajánlották szerte a fórumokban, ami ha minden igaz a régi Debian telepítővel egyezik meg, tehát ncurses felületen, billentyűzettel, web nélkül installálós legjobb telepítő eljárás. Ezt nem töltöttem le, mivel találtam egy netinstall megoldást a lintracker.org oldalon, ami a maga ~8 megájával biztosította, hogy záros határidőn belül elkezdhessem telepíteni az Ubuntut.
Ezt követően a telepítéssel semmi gondom nem volt, minden szépen lejött, feltelepült. Itt megpróbálkoztam először egy minimal installal, ami tökéletesen kivitlezhető lett volna, azonban , mivel idővel kicsit szűkében voltam, így fel kellett hagynom a komótos csomagválogatással és egy aptitude install ubuntu-desktoppal minden vackot feltettem, ami az életben nem fog kelleni, a felesleget azóta is igyekszem letörölni.

A videókártya - Feisty

Nos, miután a Feisty feltelpült, a gdm és a gnome alapértelmezetten jó felbontásban indult (1680x1050), aminek örültem. Azt hittem, hogy - nem törődve az idióta licencelésekkel - már bináris nvidia driverrel indította az X-et. Tévedtem, mert csupán a vesa driver volt a delikvens, ami azért mégsem ugyanaz. Compiz nem fut vele, és mivel a vga alkalmas a futtatására, elvárom, hogy menjen is. A neten keresgélve sok helyen ráleltem a leírásra, mely szerint elegendő az Ubuntu zárt meghajtó kezelő appját alkalmaznom. Ez sajnos ugyancsak nem jött be, mert azt mondta, hogy nekem arra nincs szükségem. Pedig volt. Nosza, sebaj - gondoltam, majd felteszem az nvidia.com-ról letölthető drivert. Szépen el is készült vele a kernel modul, ahogyan az illik, azonban az X nem volt hajlandó elindulni vele, API problémákra panaszkodott. Rengeteg kutakodás után sem találtam meg, hogy mit ronthattam el, ezért inkább feladtam és visszaállítottam a vesa drivert.

A frissítés

Másnap utaznom kellett el itthonról egész hétvégére, egy félig működő géppel... Szerencsére a lényeges dolgok futottak, így a munka során komolyabb gondom nem volt. Mindenesetre még csütörtök éjjel úgy döntöttem, hogy végzek egy dist upgradet és felfrissítem a Feistyt a kiadás előtt álló Gutsy-ra. Igenám, de valami ezzel sem volt eredetileg rendben, így aznap este teljesen letörve, sikerélmény nélkül kerültem ágyba. Másnap este ismét megpróbálkoztam a frissítéssel, ekkorra már valami megváltozott, mert sikerült az upgrade. Talán csak éppen a repositoryk voltak változóban, amikor próbálkoztam - sosem fogom megtudni, hogy mi lehetett.

A videókártya - Gutsy

A Gibbon jót tett a rendszerrel a viszonylagos frissessége miatt. Immáron felismerte, hogy nekem bizony kell az a driver és pikk-pakk működésbe is hozta a VGA-t. Ennek hatására a compiz is elindult és nagyon jó sebességgel fut(na, ha nem kapcsoltam volna ki). Napokig gond nélkül használtam, habár egyszer az X elfoglalt a memóriából >200 GB helyet. Szóval ez megy.

A hang

További gondom volt, hogy egyáltalán semmi hangot nem adott ki magából a masina. Ezt betudhatom ugyancsak annak, hogy a driver még nem állt készen. Mivel hétvégén nem volt túl sok időm gépe konfigurációval foglalkozni, ezért tegnap este estem neki a dolognak. Hamar megtaláltam a megoldást, mivel éppen a napokban (talán pont tegnap?) frissült az ALSA. Így azt feltelepítve máris minden a működik, igaz a mikrofon kicsit zajosnak tűnik, de sebaj, a lényeg, hogy a zenét gond nélkül tudom hallgatni.

A Wireless

A wifi net viszont még azóta sem lett megoldva 100%-ig. Két megoldás lehet a dologra. Egyik, hogy ndiswrapperrel a Windowsos drivert használom vagy a még fejlesztés alatt álló linuxos drivert. Mindkettőt kipróbáltam, elsőként a natívval akartam megváltani a világot, ami úgy tűnt, hogy sikerül is, ugyanis tegnap este forgatás és betöltés után gond nélkül tudtam használni, teljesen stabil volt. Azonban reggel, amikor bekapcsoltam a gépet már kernel panic-kal fogadott. Csatlakozáskor folyton elszáll a driver. Próbáltam újrafordítani, nem segített. Megpróbáltam a git verziót használni, az viszont még be sem töltődik.
Az ndiswrapper nagyjából ellátja a feladatát, viszont az is rettentően instabil. Olykor elveszti a kapcsolatot a tőle 20 cm-re lévő routerrel és egyszer - feltehetőleg emiatt - a fagyás is tiszteletét tette nálam. Egyelőre marad ez, de leginkább a rézmadzag és figyelem a git-et, RSS-ben várom a frissítéseket.

Az Ubuntu, úgy egészében

Ha ilyen hardvergondjaim nem lennének, valósznűleg gond nélkül tudnám használni, hiszen rengeteg csomag van, viszonylag frissek - bár az mpc és gmpc a Gutsyban is régi, Debian Lennyben már újabb van, így azt is forgatnom kellett. Egészében jó rendszer és amint rendben lesz a wifi is, 100%-osan tudom majd élvezni a notebookot, addig viszont marad a napi izgalom és idegeskedés.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.