ThinkPad R61 - Ubuntu

Ubuntu LogoVolt már Vista, OpenSuSE 10.3 a gépen, most pedig egy Ubuntu (Gutsy) dolgozik a masinán. Ezzel a rendszerrel való barátkozásom sosem volt zökkenőmentes, most sem az, gyakorlatilag a legtöbb szívással jár. Szóval lássuk, hogyan alakul a kalandom a rendszerrel.

A jól működő OpenSuSE után, azt gondoltam, hogy az Ubuntuval sem lehet különösebb gondom, hiszen a linux az linux, a többi meg csak körítés, nem számítottam különösen sok nehézségre, de sajnos az optimizmusom alaptalan volt. A gondok már a telepítéskor kezdődtek.

Letöltöttem egy Feisty install CD-t az Ubuntu oldaláról, gondolom ez a grafikus, kattintós, közben böngészős telepítő lemez lehetett. Azért "csak gondolom", mert az install félúton megállt - nem emlékszem már milyen hibaüzenettel. Ugyan megpróbáltam a neten megoldás után kutatni, az sem volt túl sikeres, ugyanis sehol nem írtak egy olyan boot opciót, amivel ez a probléma kiküszöbölhető lehetne. Helyette az alternatív install lemezt ajánlották szerte a fórumokban, ami ha minden igaz a régi Debian telepítővel egyezik meg, tehát ncurses felületen, billentyűzettel, web nélkül installálós legjobb telepítő eljárás. Ezt nem töltöttem le, mivel találtam egy netinstall megoldást a lintracker.org oldalon, ami a maga ~8 megájával biztosította, hogy záros határidőn belül elkezdhessem telepíteni az Ubuntut.
Ezt követően a telepítéssel semmi gondom nem volt, minden szépen lejött, feltelepült. Itt megpróbálkoztam először egy minimal installal, ami tökéletesen kivitlezhető lett volna, azonban , mivel idővel kicsit szűkében voltam, így fel kellett hagynom a komótos csomagválogatással és egy aptitude install ubuntu-desktoppal minden vackot feltettem, ami az életben nem fog kelleni, a felesleget azóta is igyekszem letörölni.

A videókártya - Feisty

Nos, miután a Feisty feltelpült, a gdm és a gnome alapértelmezetten jó felbontásban indult (1680x1050), aminek örültem. Azt hittem, hogy - nem törődve az idióta licencelésekkel - már bináris nvidia driverrel indította az X-et. Tévedtem, mert csupán a vesa driver volt a delikvens, ami azért mégsem ugyanaz. Compiz nem fut vele, és mivel a vga alkalmas a futtatására, elvárom, hogy menjen is. A neten keresgélve sok helyen ráleltem a leírásra, mely szerint elegendő az Ubuntu zárt meghajtó kezelő appját alkalmaznom. Ez sajnos ugyancsak nem jött be, mert azt mondta, hogy nekem arra nincs szükségem. Pedig volt. Nosza, sebaj - gondoltam, majd felteszem az nvidia.com-ról letölthető drivert. Szépen el is készült vele a kernel modul, ahogyan az illik, azonban az X nem volt hajlandó elindulni vele, API problémákra panaszkodott. Rengeteg kutakodás után sem találtam meg, hogy mit ronthattam el, ezért inkább feladtam és visszaállítottam a vesa drivert.

A frissítés

Másnap utaznom kellett el itthonról egész hétvégére, egy félig működő géppel... Szerencsére a lényeges dolgok futottak, így a munka során komolyabb gondom nem volt. Mindenesetre még csütörtök éjjel úgy döntöttem, hogy végzek egy dist upgradet és felfrissítem a Feistyt a kiadás előtt álló Gutsy-ra. Igenám, de valami ezzel sem volt eredetileg rendben, így aznap este teljesen letörve, sikerélmény nélkül kerültem ágyba. Másnap este ismét megpróbálkoztam a frissítéssel, ekkorra már valami megváltozott, mert sikerült az upgrade. Talán csak éppen a repositoryk voltak változóban, amikor próbálkoztam - sosem fogom megtudni, hogy mi lehetett.

A videókártya - Gutsy

A Gibbon jót tett a rendszerrel a viszonylagos frissessége miatt. Immáron felismerte, hogy nekem bizony kell az a driver és pikk-pakk működésbe is hozta a VGA-t. Ennek hatására a compiz is elindult és nagyon jó sebességgel fut(na, ha nem kapcsoltam volna ki). Napokig gond nélkül használtam, habár egyszer az X elfoglalt a memóriából >200 GB helyet. Szóval ez megy.

A hang

További gondom volt, hogy egyáltalán semmi hangot nem adott ki magából a masina. Ezt betudhatom ugyancsak annak, hogy a driver még nem állt készen. Mivel hétvégén nem volt túl sok időm gépe konfigurációval foglalkozni, ezért tegnap este estem neki a dolognak. Hamar megtaláltam a megoldást, mivel éppen a napokban (talán pont tegnap?) frissült az ALSA. Így azt feltelepítve máris minden a működik, igaz a mikrofon kicsit zajosnak tűnik, de sebaj, a lényeg, hogy a zenét gond nélkül tudom hallgatni.

A Wireless

A wifi net viszont még azóta sem lett megoldva 100%-ig. Két megoldás lehet a dologra. Egyik, hogy ndiswrapperrel a Windowsos drivert használom vagy a még fejlesztés alatt álló linuxos drivert. Mindkettőt kipróbáltam, elsőként a natívval akartam megváltani a világot, ami úgy tűnt, hogy sikerül is, ugyanis tegnap este forgatás és betöltés után gond nélkül tudtam használni, teljesen stabil volt. Azonban reggel, amikor bekapcsoltam a gépet már kernel panic-kal fogadott. Csatlakozáskor folyton elszáll a driver. Próbáltam újrafordítani, nem segített. Megpróbáltam a git verziót használni, az viszont még be sem töltődik.
Az ndiswrapper nagyjából ellátja a feladatát, viszont az is rettentően instabil. Olykor elveszti a kapcsolatot a tőle 20 cm-re lévő routerrel és egyszer - feltehetőleg emiatt - a fagyás is tiszteletét tette nálam. Egyelőre marad ez, de leginkább a rézmadzag és figyelem a git-et, RSS-ben várom a frissítéseket.

Az Ubuntu, úgy egészében

Ha ilyen hardvergondjaim nem lennének, valósznűleg gond nélkül tudnám használni, hiszen rengeteg csomag van, viszonylag frissek - bár az mpc és gmpc a Gutsyban is régi, Debian Lennyben már újabb van, így azt is forgatnom kellett. Egészében jó rendszer és amint rendben lesz a wifi is, 100%-osan tudom majd élvezni a notebookot, addig viszont marad a napi izgalom és idegeskedés.

Hozzászólások

Akkor már megvárhattad volna a végleges 7.10-es verziót, talán az kevésbé bugos. Ezek szerint akkor végleg marad az Ubuntu,

Anonymous

Persze, most azt várom :). Viszont, nekem mindenképpen szükségem volt egy működő rendszerre, hogy dolgozni tudjak, új installra meg már nem volt időm, így maradt az update. Most folyamatos megfigyelés alatt tartom az ubuntu szervereket, mert ez így most kezd közeledni a használhatatlan felé, emiatt lesz egy tiszta telepítésem, ami remélhetőleg kevesebb hibával fog szolgálni.

Én egy HP510-et használok, próbálkoztam Ubuntu telepítéssel de az elején ejtettem az ügyet, mert a tapit nem vitte, egeret meg nem szereztem még hozzá. Most Vista fut. Majd az új Ubuntu. A fórumokon azt olvastam, hogy azzal talán menni fog.

Anonymous

Hát, én már töltöm :)

Remélem, hogy friss install után nem lesz gond vele. Délután/este ki fog derülni.

A Vista nálam nem opció, mert a fejlesztői környezetem megkívánja, hogy Linuxom legyen, meg amúgy is azt szeretem jobban :)

Egyetlen baj, hogy a hardvergyártók még nem kezelik egyenrangúként a Linuxot és emiatt van, hogy vagy egyáltalán nem adnak hozzájuk drivert vay csak késéssel, ami viszont megakadályozza, hogy bleeding edge eszközöket használjak vele. Így majdnem öngyilkosság up to date hardware-t venni, ha azt linuxszal akarod használni, mert nagy a valószínűsége, hogy lesznek olyan hardverelemek, amelyek drivere még nincs kész közeli állapotban. Persze vannak kivételek is vagy éppen fordított esetek is, de ezek a nem túl jellemzőek.

Ubuntu alatt kódszerkesztéshez milyen progit használsz?

Anonymous

Leginkább a vimet :)

Egyébként az Eclipse-et használtam Aptanával és PHP Eclipse-szel. Ezt egy az egyben át szoktam másolni egyik gépről/telepítésről a másikra, így megmarad minden pluginem. Ubuntun egyszer indítottam, de hihetetlenül lassú volt és valamelyik plugin errort is dobott. A hibának nem jártam utána, mert dolgoznom kellett, így maradt a vim, ami nagyon jól bevált.

Van hozzá jó vimrc-m, ugyancsak apróbb pluginekkel. Már csak egy optimális syntax colorscheme-et kellene találnom hozzá. Egyelőre a desert tűnik a legjobban használhatónak, csak van néhány eset - jellemzően kereséskor vagy visual mode-ban kijelöléskor -, amikor a háttér- és a betűszín túl közel állnak egymáshoz, így a szöveg nehezen olvasható.
Akkor okoz csak kisebb gondot, amikor lusta vagyok, vagy fázik a kezem és egerészni akarok.

Szia!

És a CentOS 5.1-et próbáltad-e már? Nem debian alapú, mint az Ubuntu, hanem RedHat EL. És ez ugye az IBM által hivatalosan támogatott Linuxok egyiket (a másik a SuSE).

www.centos.org

Anonymous

A fresh Ubunut install után gyakorlatilag komolyabb gond nélkül működik a rendszer, így egyelőre nem tervezem egyéb rendszer kipróbálását és bevallom, hogy a Debian alapú rendszerek állnak legközelebb a szívemhez, igaz, huzamosabb ideig csak a SuSE-t használtam még ezen kívül.

Végülis én is szívesebben használok Debian-t :) Főleg szerveren.

Anonymous