ThinkPad R61 - OpenSuSE 10.3

A tegnapi Vista teszt után, ma egy régi adósságom szeretném leróni, melyet anno, a SLED10 megjelenésekor kellett volna megtennem. Habár nem azzal a rendszerrel, hanem a a testvért, az OpenSuSE 10.3-at néztem meg közelebbről, hamár itt a notebook és a SuSE is csak pár napja jelent meg. Ezen felbuzdulva még tegnap délután feltelepítettem a OpenSuSE Gnome CD-ről a Vista mellé.

Nem ez az első tapasztalatom a SuSEvel, 2003 őszén az első találkozásom a linuxszal is SuSE volt, talán 8.2. Akkoriban nem annyira szerettem a linuxot, viszont egy év múlva már megpróbáltam itthon is használni, igaz csak Windows mellett. Ez a disztribúció volt ami először lehetővé tette számomra, hogy teljesen elhagyjam a Windowst. A nagy változás akkor történt meg, amikor először sikerült lefordítani az mplayert, mert így végre bármilyen filmet meg tudtam nézni, a fejlesztést hamar megoldottam, bár később rájöttem, hogy rossz úton, mivel az Apache-ot, PHP-t és a MySQL-t is forgattam, holott csomagból egyszerűbb lett volna feltenni.
Körülbelül három hónap SuSE használat után elkezdett zavarni, hogy a YaST mindent megcsinál helyettem, érdekeltek a konfigurációs fájlok, szerettem volna csupán magam szerkeszteni, továbbá a howtok nagy része is sokkal inkább szólt Debian szerű rendszerekhez. Ennek hatására több disztribúciót is kipróbáltam és ragadtam le a Debiannál - egy darabig a stable ágat használtam majd áttértem a testingre. Ennyit a múltról.

Partícionálás

Viszonylag nagy feladatot bíztam a SuSE-ra már a telepítés elején, mert szembe kellett néznem azzal a problmával, hogy a Vista a teljes HDD-n elterpeszkedett, így muszáj volt egy kicsit megbolygatnom a Vista életterét. Szükségem volt a Vista partíciójának átméretezésére úgy, hogy az lehetőleg túlélje, majd a megmaradt helyre akartam feltelepíteni a SuSE-t. Azért, hogy minél kevesebb problémám legyen ebből, töredezettség mentesítettem a Windowst, mielőtt nekiláttam volna a partícionálásnak. Körülbelül fél óra alatt megvolt a rendszer defragmentálása. Ezután bebootoltam a SuSE-vel, kicsit szakértettem és szépen lecsíptem a HDD nagy részét a linuxnak, 29 GB maradt a Windows számára. Nem bonyolítottam túl a partíciókat, egy home és egy dev partíciót tettem külön partícióra, a többi maradt a rooton. Vagyis szerettem volna, mert éppen most vettem észre, hogy a /boot-ot csatoltam a /home helyére. Na mindegy, a rendszer működik és nem tervezem, hogy a SuSE marad végleg a gépen.
Az átméretezés is és minden más rendben lezajlott. Telepítés vége után megnéztem, hogy bootol-e a Vista. Első alkalommal leelenőrizte a HDD-t, de nem történt semmi gond, azóta is jól van, köszöni szépen.

Szoftverek, telepítés

Mivel nem töltöttem le a teljes DVD-t, a csomagok egy részét a netről töltötte le a telepítő. Ez mindössze annyi hátránnyal jár, hogy (nálam) a net lassabb, mintha DVD-ről olvasná be a csomagokat, így erre ment el a legtöbb idő. Amit észrevettem, hogy emlékeim szerint a telepítés kezdetén a szoftverek választásánál kiszedtem a pipát a játékok előtt, azok mégis feltelepültek. Van rá esély, hogy vissza került a pipa, mert többször módosítottam az összetevőkön és amikor elvetettem a változtatásokat, a pipa mindig visszakerült.
Nem tudom, hogy létezik-e minimal install ebben a rendszerben (létezik?), de ez nem az volt. Rengeteg csomag jött le, több feleslegeset is találtam közötte. Mintha többször láttam volna olyat, hogy egy-egy alkalmazás több alternatíváját is feltette. Ilyen voltak pl shellek és vnc szerverek is. Elfogadom, hogy ezek a csomagok azért kerültek fel, mert a SuSE egy komplett desktop rendszert akart alám adni, aminek ez az ára. Így türelmesen kivártam, mire minden feltelpül.
Település után rögtön megkérdezte, hogy akarom-e, hogy frissítse is a frissíthetőt. Naná, ha már itt vagyunk. Ez azért egy kicsit érdekes a számomra, mert ha a netről telepítek, akkor az volna a természetes számomra, ha már a frissített csomagok jönnek le.
A sok szoftver végül el is érte a célját, hiszen egy mindenre kész rendszer fogadott bejelentkezés után, gyakorlatilag csak be kell lakjam és használnom kell...
... amint minden hardver helyesen működik.

Hardvertámogatás

A hardvertámogatás miatt aggódtam a leginkább, ugyanis a notebookban lévő alkatrészek viszonylag újnak mondhtóak, így a stabil linuxos driver nem garantálható.

Monitor, Videokártya, Compiz

OpenSuSE boot screenElső problémám a felbontással adódott. 1680x1050 pixeles felbontást nem akarta nekem először támogatni a rendszer. 1280x1024-ben használtam addig, míg az NVidia drivert fel nem telepítettem. Az suse oldalán található leírás szerint elősőzör hozzá kell adnom az nvidia tárolóját a már meglévőkhöz, majd onnan kell feltennem két csomagot. Ez a megoldás valamiért nem vált be, az nvidia modult nem sikerült betölteni, így elkezdtem tovább kutakodni a megoldás után. Ha minden igaz, akkor a http://en.opensuse.org/NVIDIA oldalon található rövidke script segítségével sikerült feltennem a drivert. Nem tudom, hogy mit csinált másképp, ugyanazokat a csomagokat használta, amit korábban már feltelpítettem. Ezzel végül sikerült megoldani a legsürgetőbb problémát.

További extra feature, hogy a hwinfo --frambuffer paranccsal megkaphatjuk, hogy milyen beállítás szükséges a Grub menu.lst-ben, hogy a lehető legjobb felbontást megkapjuk a terminálokban is. Nálam ez egy vga=0x0369 opció kernelopció (így hívják?) kernelparaméter volt.

Eztuán, mikor megtaláltam a vezérlőpulton a Munkaasztal effektusok menüpontot, gyorsan ki is próbáltam, hogy megy-e a compiz kockástól, mindenestől. Megy. Észrevételek ezzel kapcsolatban: Engedélyezéskor, tiltáskor rákérdez, hogy ki akarok-e jelentkezni, le akarom-e állítani, újra akarom-e indítani a gépet. Ez megzavart, mert a compiz engedélyezésekor rosszabb esetben is elegendő az X-et újraindítani, a gépet felesleges. Mindenestre megy, gyorsabban, mint a PC-men. Mondjuk arra még nem jöttem rá, hogy hogyan lehet tükrözött felületen pörgő kockát csinálni.
Másik hiba akkor jön elő, amikor az Abalakeffektusok fülön az ablakok imbolyognak az első megjelenítéskor opciót nem lehet bekapcsolni, mert értékként egy string van beszúrva egy olyan helyre, ahol csak szám lehetne. Gconf-editorban is hiába írtam át számra, nem segített.

Tehát, 3D, felbontás, compiz kipipálva.

Aprób bug, hogy a monitor fényerejét X alól nem tudom állítani, csak ha átváltok egy terminálra.

Hálózat, Wifi

Emiatt aggódtam a leginkább, mert a linuxos wifi driver egyenlőre fejlesztés alatt áll. Első próbálkozásom a wifiel azonnal sikerrel zárult, WPA2-PSK titkosítást használok a routerrel, Network Manager alól beállíthattam és működött is. Viszont az eredeti inteles driver - amit a SuSE még a telepítéskor letöltött (ezt köszönöm, nem szeretek ilyenekre vadászni) - elég instabilnak bizonyul. Sokszor elveszti a jelet vagy segfaultol a modul, nem találtam egyértelmű hibaüzenetet. Ezért inkább ndiswrapperrel tettem fel a windowsos drivert, ubuntu fórumon talált leírás alapján. Ezzel stabilnak tűnik.

Ujjlenyomat olvasó

Ez a hab a tortán, vagyis a gépen, ami Vista alatt nagyon jól működik. Linuxon viszont úgy tűnik, hogy egyenlőre még nem, mert állítólag újabb típus és ezt még nem támogatjuk. Sebaj, majd később.

YaST és konfiguráció

Ez a dolog a legjobb az egész SuSE-ban, annak ellenére, hogy anno emiatt is váltottam. Szinte mindent be lehet konfigurálni vele és pöccre megy is. Sokat nem lehet hozzátenni, egy nagyon jó dologról van szó.
A csomagkezelője számomra zsúfoltnak tűnik a Synaptic után, de működik, úgyhogy gond nincs vele.

Hát ennyit a erről, szerintem egy nagyon jó rendszer, nagyon jól össze van rakva és nem utolsó sorban friss. Azért nem fogom használni, mert szeretek konfigurációs fájlokat túrni, szeretem 1-ről felépíteni a rendszerem (0-ról a Gentoosok szeretik :)). Látszik, hogy sok munka van benne, mind a SuSE fejlesztői részéről, mind a Novelltől, mind az egyes szoftverek programozóitól egyaránt. Én személy szerint Kálmánnak köszönöm meg, mivel tudom, hogy sokat fáradozik azon, hogy 100%-os rendszert kapjunk.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.