ThinkPad R61 első boot - Windows Vista

A mai nap megérkezett hozzám a notebookom, mely egy Lenovo (IBM) ThinkPad R61. Eredetileg nem szerettem volna operációs rendszert venni hozzá, mivel úgyis linux fog rákerülni, azonban ez nem volt lehetséges, mivel az igényeimnek leginkább megfelelő notebook csak olyan volt, amihez a Windows Vista jár. Így, azzal együtt rendeltem meg, ezért a vistának volt szerencséje először bootolni rajta.

A notebookról

Gyakorlatilag olyan, mint vártam. Fekete, jó billentyűzettel - a del, insert, home, end, page up, page down gombok is a helyükön vannak -, ez fontos szempont volt nálam, jól lehet ütögetni. Van rajta pöcökegér (Trackpoint), sőt adtak hozzá mellékesként 2 más formájút is. Kijelzője nagyon jó, ha azt mondom, hogy 180 fokban be lehet látni, akkor is igazat beszélek. Színek élénkek. Van rajta Centrino és Vista matrica is, Tuxos viszont nincs.. Thinklight továbbra sem tesz hozzá sokat az élményhez, gaimben/pidginben hasznos lesz majd. Vállon még nem vittem, így nem tudom, hogy nehéz-e hosszabb távon is. Hangja nincs, legalábbis a PC-től nem hallom, talán egyszer pörgött fel benne a ventillátor.
Nem hiányzott a FireWire és a modem, nem tetszik, hogy minden oldalt van, még a külső monitor csatlakozó is. Tetszik, hogy van benne kártyaolvasó és viszi az XD kártyám, így nem kell hurcolni magammal a külső olvasót. Bluetooth, ujjlenyomat olvasó nem volt követlemény, de az is járt hozzá. Több USB-t is lehetett volna rajta elhelyezni, mert 3 az nem sok a mai világban.

A Vistáról

Bekapcsolás után azonnal indult a Vista telepítője, vagy inkább csak a konfigurációs rész. Itt nem kellett sok dolgot vacakolnom vele, beállítottam az időzónát, a login nevem és a jelszavam és nagyjából annyi volt, meg még egy két kattintás. Később, mikor más rendszert telepítettem, zavart keltett bennem, hogy a Vista az egész HDD-t elfoglalja, tartottam az átmértezéstől - kiderült felesleges, erről a következő postban.

Az USB-s Wireless Notebook Mouse 4000-t rögtön az elején használatba vettem, lévén kényelmesebb. Érdekesség, hogy az első boot után az egér nem igazán működött. Később nem volt probléma.

A kezdeti percek az ismerkedéssel zajlottak, lassúnak tűnt a rendszer, a HDD folyamatosan 100-on pörgött. Rögtön nekiláttam a rendszer frissítésének, ez 185,5 MB volt, ha emlékeim nem csalnak. Ebben benne volt a gépen lévő trial MS Office meg minden nyavaja frissíétse. A frissítés nagyon lassúnak tűnt, gyakorlatilag a gyors beállítás és az első bejelentkezés után 1 órával bootolt újra a Vista, hogy félig-meddig kész a telepítés. Félig-meddig, mert a frissítő alkalmazás közölte velem, hogy néhány update nem települt. Sebaj. Reboot után azokat is telepítettem.
Többször megesett, hogy az explorer és más alkalmazások nem válaszoltak, ezt ráfogom a frissítésre és az indexelésre (mit indexelt, hiszen semmi nincs a rendszeren..).

Microsoft Windows Vista Lenovo Thinkpad R61-enEgy esetben ki kellett nyomnom a gép szemét (reset). Történ ugyanis, hogy szerettem volna megnézni a Vista aknakeresőjét, viszont a játékok nem voltak alapértelmezetten feltelepítve. Komponens hozzáadó panelt megnyitva, az nem töltött be semmit, valószínűleg mert éppen frissítés zajlott. Frissítés vége után, betölötte, kiválasztottam az összes játékot, hogy kérem telepíteni. Mivel 5 perc után sem mozdult a folyamat jelző sáv nulláról egyre, ezért úgy döntöttem, hogy érvényesítem az updatet, azonban mivel a játéktelepítést nem lehetett visszavonni, rábíztam a Vistára, hogy majd kikapcsolja újraindulás során. Ehjelent me, további pár percig állt a rendszer, jelezvén kikapcsolási szándékát. Mivel meguntam a dolgot, power gombot egy darabig nyomva tartva rákényszerítettem az elkerülhetetlenre.

Apróságok, melyek kissé zavartak:

  • A töredezettség mentesítő nem túl informatív. Gyakorlatilag semmit nem mond, hogy hol tart, mikor végez, így nehéz eldönteni, hogy belekezdjek-e vagy sem. Szerencsémre még hamar végzett.
  • A hálózati konfiguráció elgondolása még nem egészen tiszta a számomra, bár sikerült mindent beállítani.

A notepad még mindig nem tud semmit sem színezni. Maradt notepad, semmi fejlődés. Bár lehet, hogy ha a Microsoftnál ezt megcsinálnák, beperelnék őket.

  • Nem tudok napirendre térni az ilyen paraszt vakító kifejezésekkel, mint a Windows élményindex (nekem 4.0, a VGA a leggyengébb láncszem)
  • A Trackpoint beállító panelje nem vette át a Windows külsejét, ez valószínűleg nem a Vista hiábja
  • A kapott képek kiválóan alkalmasak lennének háttérképnek, mert nagyon szépek, viszont az 1024x768 pixeles felbontás arra enged következtetni, hogy ezeket nem azért csatolták. Ez a méret ma már kicsi.

Viszont vannak dolgok, amik tetszenek.
Ilyen az ujjlenyomat olvasó. Pofás kis cucc, jó vele bejelentkezni, eddig hibátlanul vette az akadályt, miután rájöttem a trükkjére, hogy milyen gyorsan kell végighúzni rajta az ujjam és hogy mennyire kell rányomni. Ez egy állati jó dolog, remélem, sikerül linuxon is belőni.
Tetszik az Aero is. Szép, hogy minden áttűnéssel jön elő és tűnik el. Ugyan olykor az ablak maximalizálás lassúnak tűnik, de ez csak ritka esetben fordul elő.

Tetszik, hogy explorerben végre alap, hogy a bal oldalon fa szerűen van megjelenítve a könyvtárstruktúra. (Total Comannderben mióta lehet plusz ilyen oszlopot beszúrni?)

A sidebar is jópofa, el is fér, viszont az elején kikapcsoltam és nem hiányzott. Most visszakapcsoltam, hátha megtetszik.

Ha jól látom, akkor a Windows naptár, Windows névjegytár és a Windows mail összetartoznak és alapértelmezetten jár a rendszerhez. A naptár és a névjegytár elsőre nagyon jónak tűnnek, Windows mail is biztosan sokkal jobb, mint az Outlook Express, Windows tárgyalót nem próbáltam, lehetnek esetek, amikor jól jön.

Most vettem észre, hogy a képmegjelenítőben és a fotótárban lehet taggelni a képeket. Ez egy jó pont. Ezek jó alkalmazások lettek, hasonlítanak egy-egy profi cucchoz. Viszont az szánalmas, hogy nem lehet egy képet átméretezni...

Szóval igazán nincs bajom a Vistával, végülis nem hiszem, hogy kevésbé használható, mint az XP, viszont olyan nagyon nem is innovatív, mint amennyire ennyi év fejlesztés után gondolni mernénk. A notebookra panaszom nincs, egyenlőre hozza, amit hoznia kell. Adtak hozzá elég sok szoftvert is, ami Windowson hasznos lesz, nem kell a neten levadászni a leghasználhatóbb ingyenes CD/DVD írót. Egy hétköznapi felhasználónak nagyon jó lehet a Vistával, mivel rengeteg dolgot megkap kézbe, sokat még konfigurálni sem kell.

Már fennt csücsül rajta az OpenSuSE 10.3, amiről holnap tervezek írni valamicskét.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.