A ThinkPad és a tiszta Gutsy Gibbon

Vártam a pillanatot, amikor végre letölthetővé vált a hivatalosan is késznek nyilvánított Ubuntu 7.10 - Gutsy Gibbon, mert ettől reméltem egy kis előrelépést. Délelőtt ki is került az FTP szerverekre, ahonnan le is töltöttem az alternative, 386 ISO-t.

Sajnos ért pár meglepetés ezzel kapcsolatban is, rögtön az elején. Az alaprendszer feltelpítése közben, néhány csomag használhatatlannak bizonyult, emiatt félbeszakadt az installom. Újraírtam a CD-t, de mint kiderült, az egész CDvel nincs valami rendben, mert az utolsó 10%-ot nem lehetett leolvasni róla. Ezután az RW helyett kiírtam egy sima CD-R-re a Gutsyt Braseroval, megkértem, hogy csekkolja le, hogy jól sikerült-e az írás, hogy megtudjam, hogy az ISO volt-e a rossz vagy a CD. A Brasero ugyancsak nem mutatott jó képet, de nem érdekelt, betettem a gépbe a lemezt és újrakezdtem a telepítést, ezúttal már nem expert módban (véletlenül megnyomtam az entert, amikor még nem kellett volna, sebaj). Így gyorsabb volt a telepítés, gyakorlatilag csak a partíciókat kellett nekem kiválasztani - elsőzör féltem is, hogy nem fogja megkérdezni. Szerencsémre, mostmár feltelepült az ubi teljesen.

A telepítés után közvetlenül egy hibával találtam magam szemben, mégpedig, hogy amikor az X-nek indulni kellett volna, nem maradt más csak holt feketeség. Safe modban indulva, az xorg.conf-ban a videókártyához tartozó sectionben az nv átírása vesa-ra elegendő volt ahhoz, hogy elinduljon rendesen az X. (A vesás ötletért köszönet a Feisty tudatlanságának, hogy előzőleg alapból azt konfigurálta be. Lehet, hogy egyébként nem jutott volna eszembe, hogy átállítsam.) Miután elindult az X, rögtön kaptam is a figyelmeztetést, hogy van egy nekem való restricted driver, a nvidia-glx-new. Nosza, feltelepítettem, majd jó Windows userhez méltóan újraindítottam az egész gépet, hogy login után immáron a compizzal kiegészített nvidia driver hajtotta X alatt élvezhessem a Gnome adta minden hátrtányt és előnyt. Szóval a VGA letudva.

A hang ezúttal nem volt gond, első bejelentkezéskor is megszólalt, a notebookon található hangerő állító gombok is jól működnek. Mikrofont egyenlőre nem próbáltam.

A wifi is jól sült el. Egyből, a legelejétől, out of the box jól működik, reboot után is. A minimális komforthoz ez kellett és megy is.

A kártyaolvasó viszont csak nem akarja az igazat. Egy R5C822, Ricoh által gyártott kis luk a gép elején, amibe hiába teszem bele az XD kártyát, sem a syslog sem a dmesg nem mutat semmit. Nem használom tűl sűrűn és van külső kártyaolvasóm, de ha már itt van ez, akkor hagy ne hurcoljam már magammal.

Bluetooth is valószínűleg megy, mert világít, meg kinnt van az ikon a trayben.

Ujjlenyomat ólvasóval nem is próbálkoztam, valószínűleg nem használható még.

Konklúzió: dist upgrade semmit nem ért az én esetemben, valami nagyon el lett tolva valamikor. Friss installal kellően új drivereket kapok a gépemhez, általában. Eyecandy dolgok természetesen még újabbak - compiz. Evolutionre továbbra sem tartok igényt, de azért köszönöm, a Thunderbird megfelel. Ellenben nem bántam volna, ha a sima VI helyett már VIM valamelyik verziója fogadott volna. Ugyanígy gmpc is rendelkezik már frissebb kiadással, mint a disztribúcióban található. Lefordítani nem egy leányálom, rengeteg a függősége, így most van egy rakat felesleges devel package is fennt. Másfelől, most örülök, hogy a számomra legfontosabb dolgok működnek, egyenlőre hiba nélkül.
Jó lesz, mert majdnem olyan, mint a Debian.

Készítettem egy rövid összefoglalót a Google Notebook segítségével.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.