ThinkPad R61 Debian Lenny

Amikor tavaly novemberben megvettem a notebookom Vista, SuSE majd Ubuntu kipróbálása után az Ubuntu mellett döntöttem. Annak ellenére, hogy a SuSE valamivel stabilabbnak tűnt, mégis emelett döntöttem kétség kívül azért, mert a disztribúció alapja Debian.

Előtte már évek óta a Debian testing ágát használtam, azonban egy évvel ezelőtt még az nem állt készen a viszonylag firissebb hardverek támogatására, viszont nekem gyorsan szükségem volt a gépre, így maradt az éppen kiadott Gutsy, amivel már sikerült majdnem mindent működésre bírnom. A Gutsy óta megértünk egy dist-upgrade-et is, amikor tavaly áprilisban kijött a Hardy Heron. Gyakorlatilag ez a frissítés is volt inkább unalmas, mint izgalmas. Közben folyton tervezgettem, hogy visszacserélem a rendszert a régi megszokott Debianra. Az Ibexre való frissítést már meg sem tettem, nem láttam értelmét. Most, hogy az év végi szabadnapoknak köszönhetőn végre jutottam egy kis szabadidőhöz végre elszántam magam, hogy a kiadás előtt álló Debian Lennyre cseréljem a rendszert.

Amíg letöltöttem a Debian netinstall iso-t, a szokásos mentés mellett lementettem az egész /etc-t és a home-om nagy részét is. A telepítés természetesen különösebb gond nélkül végződött, nem tettem fel DE-t, mert azóta is Fluxboxot használok, melyet magam forgatok forrásból hasonlóan a vimhez, pidginhez és mplayerhez.

Gondom leginkább a hangerőállító gombokkal adódott, mert azok nem működtek és igazából semmilyen ACPI eventet nem generáltak, így végső megoldásként a .fluxbox/keys file-ba beírt sorokkal oldottam meg a hangerő állítgatását:

None 160 :Exec amixer set Master toggle None 174 :Exec amixer set Master 5%- None 176 :Exec amixer set Master 5%+

Kisebb gond volt még, hogy ha futott a gnome-power-manager, akkor a suspend nem igazán akarta az igazat, így inkább töröltem azt és a gnome-terminalon kívül az összes gnome csomagot, nem használom már őket.

Így kicsit több, mint egy év után újra Debiant használok.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.