Szabad szoftver, olcsóbb állam

Ugyanezzel a címmel jelent meg cikk a Metropol újság címlapján. Egyébként nem olvasok nyomtatott médiát, de emiatt én is kértem egyet az aluljáróban.

A cikk az OpenOffice.org konferenca kapcsán született meg, hiszen annak megnyitóján Nyitrai Zsolt arról beszélt, hogy vannak tervek az állami szoftverpark nyíltabbá tételére.

A cikkben napjaink leghíresebb, legsikeresebb szabad szoftvereiről van szó, így az OpenOffice.org, Firefox és az Ubuntu Linux. Nagyon tetszik, hogy néhány pontban megpróbálja elmagyarázni, hogy mit is jelent az, hogy szabad szoftver. Ebben tetszik, hogy elmondja, hogy a nyílt forrású szoftver fejlesztéséből is lehet pénzt csinálni és ki van emelve, hogy a szabad szoftver nem feltétlenül ingyenes.
Megemlítésre kerül a Firefox piaci részesedése, Mark Shuttleworth, a kormány tervei, Steve Ballmer és Nagy György, akik anno életre szóló ismertséget kötöttek néhány tojás dobás révén.

No és miért olyan fontos ez a cikk? A Metropol a munkába és iskolába igyekvő budapestiek nagyon nagy részének legelső hírforrása. Hétfő reggel mindjárt azzal indítják a napot, így egy címlapon szereplő sztorit bizonyára sokan elolvasnak, akár nagy dolgokat is elindíthat. Ki tudja, talán néhány munkahelyen el is indít valamit. Ki tudja, az államtitkár még igazat is mondhatott és tényleg lesznek majd változások ezen a területen.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.