TwitVim - Twitter VIM-ből

Anno, a Twitter megjelenésekor viszonylag sokat rágódtam rajta, hogy mennyire hülyeség és hogy semmi haszna sincs és gyakorlatilag csak a régről ismert IRC webre vetett változata kezd(ett már akkor) lenni.

Ez a fajta chat hangulat azt is okozta nálam, hogy egyszercsak nem írtam többé twitterre. Szörnyű, ám igazából senkit sem érdeklő tény, hogy a kezdeti hihetetlen gyors információ forrásból szép lassan egy chatszoba alakult ki, ahol ugyan még mindig megjelentek az információk, viszont elég nehézkessé vált ezek kiszűrése. Ez engem zavart és nem olvastam, nem twitteltem többet. Igaz, ez a chatszerű felállás a mai napig nem változott..

Nade! Pár hónapja valami oknál fogva mégis újrakezdtem az egysorosok írását, újra postoltam egyet, majd még jónéhányat. Ez nem azért történt, mert azóta a világ megfordult és érdekes, "must have" dologról lenne szó. Továbbra is chat jellegű, továbbra is tele van egy csomó olyan dologgal, amik egyáltalán nem érdekelnek. Ellenben született egy olyan dolog, ami arra sarkallt, hogy újra kipróbáljam, legalább vagy mégegy post erejéig. Ez a dolog lehetővé tette a számomra, hogy a világ legjobb editorából küldjem be azt a pár karakternyi gondolatot, hogy azt a pár szót is úgy szerkesszem egymás után, hogy közben sokkal komfortosabban javítsak vagy rontsak a szórenden és a megkezdett gondolatokon. Ez a szerkesztő a VIM, amit egész nap használok munkám során vagy email írására, vagy csak úgy, pl. egy blog-post megírásához. Előnyeit nem ecsetelném, habár sokszor eszembe jutott már, hogy egész regényt lehetne írni hasznosságáról, talán egyszer meg is teszem majd. A lényeg, hogy a kódolás, a szerkesztés és minden, szövegfájlokkal kapcsolatos munka elvégzéséhez a legalkalmasabb eszköz a VIM.

A VimTwit (amiről a post szólni akar) pedig egy plugin, ami fantasztikusan egyszerűen megoldja a Twitter és a VIM egyesítését. Írhatok, olvashatok, válaszolhatok, szinte a Twitter összes funkcióját elérhetem innen, a terminálból. Kezdetben csupán annyit lehetett tenni, hogy a kijelölt szöveget elküldjük Twitternek. Hónapokig eszembe se jutott, hogy bármi másra is szükség lehet, viszont a múlt héten egy RSS feedben megláttam, hogy az általam használt 0.1 verzió óta már a 3.1 is megjelent, mely rengeteg újdonságot hozott magával, tessék csak megnézni a changelogot. Azóta további frissítésen esett át, hogy mégjobban integrálva legyen az anyafölddel.

Szóval ez egy egészen érdekes módja az írogatásnak, mely kiválóan növeli a geekfaktort (ha úgy tetszik ePenist) és igazából egy baromi jó ötlet.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.