Norvég Isi

Furcsaság..

Most olvastam Kéménczy beszámolóját a novégiai utazásáról.
Egy részét irígykedve, természtesen, hiszen nem semmi hely lehet az az ország a másik meg, hogy a meló sem volt azért akármi.:)

Viszont egy-két apró dolgon megakadt a szemem. A fotókat nézegettem és rögtön az elsõ képen ismerõs és meglepõ dolgokat láttam.

Az egyik, amit Kálmán is felvetett és amiért a képek készültek, hogy OpenOffice-t tanítanak. Mit jelent ez innen (jelen esetben tõlem) nézve? Nálunk az állam millókat (milliárdokat?) költött arra, hogy az iskolákban használt szoftverek legálisan legyenek ott, minden suli kapott Win XP-t meg Office-t, hogy könnyebben tudjanak tanulni szegény diákok.
Mit csinálnak a norvégok? Náluk is van Windows, ez igaz, viszont a kétszer-háromszor drágább Microsoft Office helyett inkább az ingyenes OpenOffice-t preferálják. Kétlem, hogy azért tennének ilyet, mert kevesebb pénzük van rá. Sokkal inkább felvilágosultabbak és a politikusok nem csak a saját zsebükkel törõdnek. Oktatási rendszerrõl fogalmam sincs, lehet, hogy rosszul látom az egészet, de van egy olyan érzésem, hogy talán nem is azt tanítják meg az ottani diákoknak, word-ben balról harmadik menü negyedik almenüjére kattintva történik xy dolog, hanem talán arra, hogy ha egy ilyesvalami feliratot látsz valahol, akkor feltételezhetõleg az fog történni.. Tehát normális módszert tanítanak, amit késõbb, más környezetben is fel tudnak majd használni..
És nem kell lopni sem a szoftvert, mert ingyen van, bár valószínûleg ott kisebb divatja van ennek is.

A másik dolog, amin megakadtam, azok a gépek, amin a lurkók tanulnak. :)
Az elsõ képen jól lehet látni mindent. A felsõ (gondolom tartalék) monitorsoron Compaq v55 látható pár darab, a gépek pedig ugyancsak Compaq-ok. Ha nem tévedek 800Mhz-es Intel proci, 128/256 MB ram, 10GB vinyó teker bennük. Ebben igazából semmi érdekes nincs, csak számomra feltûnõ, ugyanis elég sokat szereltem ezekbõl az utóbbi hónapokban. Konkrétan ezekbõl a tipusokból kevesebbet, de sok hasonló járgány átgurult a kezeim között.
Tudni kell róluk, hogy iszonyat csendesek, gyorsak, vagy inkább fürgék, irodába, iskolába tökéletes. A monitoroknak pedig olyan éles képük van és olyan szép színük, hogy azt feltehetõleg sok új moncsi megirigyelheti.
Szóval iszonyat jó és nem hittem volna, hogy látni fogom õket "nagyüzemi használat közben". :)


Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.