Microsoft Intellimouse Explorer 4.0a Linuxon

Microsoft Intellimouse Explorer 4.0a és Tux

Szerdán megleptem magam egy, a címben szerplõ egérrel. Egy ideje már szemeztem a kicsikével, most meg ott volt elõttem és döntöttem. Az új jövevény egy Creative Mouse Optical 3000-t cserélt le. A hibája annyi volt, hogy már eléggé kopott volt a háta. Egyéb, különösebb gond nem volt vele soha, ment rendesen, kényelmes volt, szóval tetszett meg tetszik is, csak hát kivakították a szemem.

Az egér USB és egy átalakító segítségével PS/2 porton is használható. Én USB-n használom, mert olyat olvastam róla, hogy így állítólag nagyobb a mintavételezési sebessége, meg ilyenek. Szóval azt mondják róla, hogy így klafább.

A problémát természetesen a linuxon történõ bekonfigurálás jelentette. Az alapfunkciók mûködtek is azonnal, tehát görgõ, jobb, bal középsõ gombok.

Elég sokat gugliztam a megfelelõ konfig után, míg végül egy összeválogatott akármi hozta meg a várt eredményt.
Két dolgot kellett beállítani, hogy úgy mûködjön, ahogyan szeretném. Egyik az xorg.conf, másik az imwheel.

A /etc/X11-ben található xorg.conf állomány idevonatkozó része a következõ állapotban leledzõdik:

Section "InputDevice" Identifier "IntelliMouse Explorer" Driver "mouse" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ExplorerPS/2" Option "Buttons" "5" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection

Section "InputDevice" Identifier "IntelliMouse Explorer" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ExplorerPS/2" Option "Buttons" "7" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection

A config file elején természetesen az Intellimouse Explorer néven hivatkozok az eszközre (InputDevice "IntelliMouse Explorer").
Imwheel parancs pedig imigyen néz ki: imwheel -kb 0089. Az .imwheelrc fájl Üres ( empty ). Ezt a parancsot betettem egy scriptbe, ami minden loginnél lefut..
Ezután készítsük el a .imwheelrc fájlunkat a $HOME könyvtárunkba. Ez a következõ sorokat tartalmazza:

".*" None,Down,Alt_L|Left None,Up,Alt_L|Right

Utolsó lépésben pedig készítsünk egy bash scriptet, amit ezután be kell tenni a login scriptek közé.

#!/bin/bash killall imwheel; xmodmap -e "pointer = 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11"; BINARY=$(which imwheel); $BINARY -k -b "9 8";

A parancsban a "89" "9 8"-at "98" "8 9"-re felcserélve meg lehet cserélni a gombok funkcióit.
Mostmár mûködnek az oldalsó gombok is, lehet velük mozogni a history-ban. A .imwheelrc fájl szerkesztésével valószínûleg egyéb extrákra is rá lehet bírni, de nekem ez így kóser.

A dolog egy Debian SID rendszeren történt, x.org 6.9.0 dfsg 1-4 nevezetû x serveren.
A rendszer debian etch (2006. 10. 21) up to date, xorg X serverrel és imwheel 1.0.0pre12 stuffokat használja.

Eddigi használat alapján azt kell mondanom, hogy elég jóra sikerült állat az egér. Nagyon kézbe való, két nap használat után a bejáratás is megtörtént, megszokás folyamatban.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.