Nikon D5300 webkamera Linuxon

Fénykép a Nikon D5300 fényképezőgépről

Képzeljük el milyen profi videó társalgást lehetne tartani akárkikkel ha egy jobb objektívvel rendelkező DSLR kamerát használnál webkamerként!
Szépen beállítod a kamerát, fókuszt, fényt és miegymást, és szuper minőségben látnak majd anyuék, apuék vagy akár egy kedves kolléga a föld túloldalán. (Amint lesz webcam támogatás a linuxos Skype-on is.)

Szóval hogyan is lehet Linuxon webkameraként használni egy digitális fényképező gépet? Nekem egy Nikon 5300 van éppen és roppant könnyen össze tudtam hozzá vadászni az információkat az internet végtelen világából.

Először is nálam Ubuntu 16.04 van a számítógépre telepítve, így apt-get install parancsok sorát fogjuk kiadni. Szükség lesz a gphoto2 nevű programra, ez nyitja meg az utat shell és a fényképezőgép között, magyarul ezzel tudjuk vezérelni a kamerát: fotózhatunk, konfigurálhatjuk, videót készíthetünk stb.
A támogatott kamerák listájában jó, ha szerepel a sajátod.

Ezen felül szükségünk lesz a v4l2loopback kernel modulra, ami majd egy virtuális videó eszközt fog létrehozni a /dev/video* útvonalon.
No lássuk:

sudo apt-get install gphoto2 v4l2loopback-utils

Ha ez kész, be kell töltenünk a kernel modult. Esetemben paraméterezni kellett a modult, mert a GStreamer-0.10 nem szereti az output-only eszközöket. (Forrás)

sudo rmmod v4l2loopback
sudo modprobe v4l2loopback exclusive_caps=0

Majd a gphoto2 kimenetét pipe-oljuk a gst-launch-0.10 nevű programnak, ami megcsinálja a mágiát (nem tudom, hogy konkrétan mit tesz, de láthatóan jól teszi):

gphoto2 --stdout --capture-movie | gst-launch-0.10 fdsrc ! decodebin2 name=dec ! queue ! v4l2sink device=/dev/video1

Innen ha elpattanunk egy tetszőleges webcam tesztelő weboldalra már ki is próbálhatjuk, hogy milyen jó.

Az élmény felemelő, a boldogság határtalan.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.