Hűtés csere

ThinkPad T510 Fan

Legutóbb írtam, hogy RAM-ot vettem a 8 éves notebookba, ami nem pont olyan, mint amilyet szerettem volna, de azért végül megtartottam. Abban a cikkben írtam azt is, hogy némi FAN ERROR-ral üzenetet is kaptam a csere után, ami végül elmúlt. Sajnos nem múlt el, hanem állandóvá vált. Így használhatatlan lett szegény gép. Az interneten írták, hogy nem egyedi a gond és a legjobb megoldás a csere. Szétnéztem ebay-en, majd rendeltem is egy vadonatújnak mondottat. Ez volt 2019. március 3-án, a érkezése március 19 és április 17 között várható. Másnap útnak indult Kínából, egy héttel később pedig elégedetten láttam, hogy már Magyarországon volt a csomag. Nagyjából fél nappal később, március 13-án pedig le is szállt vele repülő Ferihegyen. Abban is bíztam, hogy a Magyar Posta a nagy nemzeti ünnep előtt kiszállítja. Ez sajnos nem sikerült. Viszont legalább a megadott legkésőbbi érkezéshez képest csupán egy nap késéssel, április 18-án csütörtökön már itt is volt a postai értesítő, hogy csomagom jött külföldről. Remélem nem túl költséges a csomagok tárolása.

Így, hogy már meg is jött a hűtő (réz borda és ventilátor), ma már időm is volt rá, hogy megpróbáljam beszerelni. Két youtube videó támogatásával nekiálltam kicsavarozni az összes csavart a laptop aljáról, és nagy nehezen a régi ventit is sikerült kivenni. Itt jegyezném meg, hogy a WD-40 nagyon jó csavarlazító és emellett remélem a gépben kárt nem tesz. Letisztítottam a korábbi hővezető pasztákat, aztán kicsi feszegetéssel betettem az új hútőt, ami csak minimálisan különbözik a régitől. Egy leszorító rögzítés van másképp megoldva meg a hátsó borda szélesebb egy fél centivel, de volt neki hely amit most rendesen kitölt. Összeszereltem félig, és bekapcsoltam, nem is sípolt, csak nem tudott bootolni, mivel az SSD-t kifelejtettem. Azt is bepattintottam, és láttam a még nem visszaszerelt billentyűzet helyén, hogy milyen szépen forog az a darab műanyag, ami ventilátor néven kerül forgalmazásba. Pár perc után minden megmaradt csavarnak megtaláltam a helyét, összepattintottam a műanyagokat és immáron az új hűtő halk surrogása felett írom ezt a rövid cikket. Tudom, hogy nagyon régi gép ez már, de 0.1-es load és 1.8G használt memória mellett szerintem elciripel még egy darabig.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.