Hupper 2

Hupper better experience promotion image

Nagyjából az elején kezdem a történetet:
Sok-sok évvel ezelőtt, amikor kiterjesztéseket még többnyire Firefox böngészőhöz lehetett írni, akkor készült a hup.hu weboldalhoz a hupper nevű add-on. Arra hivatott, hogy a napjuk több-kevesebb részét ott töltő kedves felhasználók valamivel hatékonyabban tudják kezelni a weblapot.
Az extension funkcióit főleg a felhasználók igénye alakította, így lehet például közvetlenül navigálni az új hozzászólások között, majd hasonló funkció készült az olvasatlan hozzászólásokkal rendelkező cikkekhez is.
Emellett át lehet kicsit alakítani a megjelenést is, a jobb és bal oldalon található blokkok áthelyezhetőek, összecsukhatóak, eltüntethetőek.
Az egyik legnépszerűbb fejlesztés azonban kétségkívül az úgynevezett troll szűrő, aminek köszönhetően elrejthetőek azok a hozzászólások, amelyeket nem túl kedvelt felhasználók írtak.

Aztán megszületett az igény, hogy az egyre népszerűbb Chrome böngésző felhasználói is használhassák a kiterjesztést. Ez a két platform különbözősége miatt elég csúnya módon, a kód duplikálásával és átírásával történt.
Aki fejlesztett már szoftvert életében, előbb utóbb rájön, hogy ez nem csak dupla munkát eredményez, de még sokkal több gondot, ha az ember új funkciót akarna írni a programba.
Ez a nem kis hátrány bizony könnyen kedvét szegi az egyszeri, szabadidőben fejlesztgető programozónak, hogy akár egyetlen sort is fejlesszen a két kódbázisban.
Feltehetőleg ezért is jó pár éve nem volt már érdemi fejlesztés.

Hogy ezt a roppant kellemetlen problémát megoldjam történt az, hogy nagyjából 2 éve nekiláttam, hogy amennyire lehet, egy kódbázisra építsem mind a Chrome, mind a Firefox kiegészítőt.
Ezt nagyjából úgy akartam elérni, hogy a böngészők közti különbözőségeket elfedem, így csak egy vékony rétegben lesznek eltérések, ami a korábbi kódhoz képest elenyésző.
Nem is haladtam rosszul, már-már kész állapotban került, viszont volt egy-két olyan dolog, ami komoly gondot okozott, így ismét elakadtam és leálltam a fejlesztéssel.

Web extension

Ha jól emlékszem, idén (2016) év eleje táján jelentette be a Mozilla, hogy engednek az univerzum nyomásának, ezért ők is támogatni fogják a Chrome által használt formátumot, ami web extension néven fog tovább futni.
Ez nagyon nagy segítség nekem, végre nem kell többé foglalkoznom azzal, hogy az egyik böngésző éppen hogyan kezeli a napkitörésekkel járó mágneses vihart a másikhoz képest.
Így lassan nekiláttam, hogy immáron csak web extensionként készüljön el a Hupper add-on.
Szerencsére az elmúlt pár hétben sikerült is eljutni arra a szintre, aminél már azt mondhatom, hogy használható és a kód sem túl borzalmas. Működik a blokkok átrendezése, trollok elrejtése, userek kiemelése, linkelgetés olvasatlan hozzászólásokra stb.
Ennek örömére ünnepélyes keretek között szeretném a mélyen tisztelt nyilvánosság tudomására hozni, hogy immáron elérhető a Hupper 2, a következő generációs technológiával készült kiterjesztés Chrome és Firefox böngészők számára.
A fejlesztés bizony kukázással is járt. Nem csak egyszerűbb és kisebb kód készült, de nem egy régebbi (általam feleslegesnek ítélt) funkció is kikerült a programból, viszont megígérem, hogy kérésre (szinte) bármit vissza lehet állítani. A korábbi beállítások nem lesznek migrálva, sajnos kénytelenek leszünk mind újra beklikkelni a beklikkelendőt, beírni a beírandót.
Ránézésre van olyan jó, mint a korábbi volt, reményeim szerint akár jobb is. Szívesen várok minden észrevételt, akár kritikát is alant commentbe, hibajelentéseket és kéréseket a hibajelentő felületre.

Telepíthető Firefoxra és Chrome-ra, ha valaki a forráskódra lenne mérhetetlenül kíváncsi, az Githubrol beszerezheti.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.