ThinkPad T540, lesz-e valaha újra jó notebook?

Aki használt régebbi és újabb ThinkPadet, az tudja, hogy amióta van Lenovo, azóta minden újdonság csak egy-egy vízcsepp a notebookok folyadékelvezető nyílások repedéseibe.
Anno egy R51-gyel kezdtem. Azon még minden a helyén volt. Home, End, Insert, Delete, Page Up és Page Down billentyűk. Volt rajta dedikált hangerőszabályzó. Volt rajta becsületes TrackPoint, alatta a hozzátartozó billentyűk. A hagyományos billentyűzet már akkoriban (2007) is nagy szó volt, hiszen már megjelentek a teljesen véletlenszerűen kitalált kiosztások.

Aztán lett nekem egy saját R61. Nagyon sokáig használtam és nagyon szerettem. Azon tanultam meg igazán JavaScriptet kódolni. A touchpad környéke kicsit átalakult, de komoly gondra nem is emlékszem vele kapcsolatban. Még pót pöcköt is kaptam a trackpointhoz, amit végül sosem cseréltem, na de akkor is.

ThinkPad R61

Lenovo ThinkPad R61

Aztán sok év eltelt, az R61 felett eljárt az idő és kedvezményes áron vásároltam egy T510-et. Na itt már lehetett látni az első jeleket, nincs már messze a meredek lejtő. Két apró változtatás történt. Az Escape gomb magas lett és az F1 mellé került, hasonlóan két sor magas lett a Delete is. A másik, hogy a touchpad sokkal inkább egy szintbe került a környezetével, korábban be volt mélyesztve. A gombokat megszoktam, touchpadot nem használtam. A gép borítása is változott, ezt is meg lehet szokni.

ThinkPad T510 Keyboard

Lenovo ThinkPad T510 Billentyűzet

Aztán a kódgyárban meg osztogatni kezdték a T520-asokat, majd a T530-asokat.

T520-ról azt tudom elmondani, hogy láttam belőlük olyan, ami megrepedt, olyat, ami 10 másodpercnél tovább nem bírta aksiról.

A T530 pedig már olyan változást hozott, amit szerintem senki nem várt, de pláne nem kért. Kapott szigetes billentyűzetet (ami még hagyján, mert igazából nem akkora különbség), plusz teljesen újgondolták a kiosztást. Úgy is lehet érteni, hogy fogták a jót, ami volt, kidobták az első matt fekete műanyag borítású veszélyes hulladékot tároló dobozba, levették a polcról a legközelebbi nem ThinkPad gépet, amire aztán ráragasztották a ThinkPad matricát, majd kétszeres áron eladták.
Nincs többé rendes billentyűzetre hasonlító kiosztás, nincs többé könnyen megtalálható F4 gomb, a Delete-t is eltették a francba. Ez a billentyűzet ránézésre megegyezik a nem annyira prémiumnak beállított Lenovo gépek billentyűzetével. Emlékszem az akkori cikkekre, miszerint 5 évi kutatás és fejlesztés eredményét kaptuk, de ez szimplán csak marketing duma, amit szerencsére nagyon sokakkal körbenyalattak és megetettek, mintha csak fogkrém ízű pisztácia fagyi lenne.

Gondolná az ember, hogy ennél már nem lehet tovább menni. Pedig de! A T540 megvan? A céges T520-as (amit még jól lehetett használni) bemondta az unalmast, ezt kaptam cserébe.
Mit vettek el tőlem a Kínaiak? Kezdem a felső sorral: nincs többé hangerőszabályzó. Szerettem, mert ha hirtelen kaptam 100 dB-t a fülembe, gyorsan lehetett reagálni.
Viszont átkerült a F* gombok helyére. Ezért most vagy hangerőt állítok, vagy F gombokat nyomogatok. Én az F gombok mellett döntöttem, mert azzal vezérlem az ablakkezelőt, ami gyakoribb, mint mondjuk az összes alternatív funkció együtt véve.

ThinkPad T540 Keyboard

Lenovo ThinkPad T540p Billentyűzet

A TrackPoint mintha jobban be lenne süllyesztve. Megszokható, talán gépelésnél kevesebbszer is fog gondot okozni, viszont az első két napban csak a levegőt simogattam, amikor próbáltam kicsit arrébb tolni, mintha pantomimoznék.

A menü gomb helyére került a print screen, hogy bármikor elérhető legyen, mert fontos.
A Page Up és Page Down pedig a kurzor mozgató nyilacskás gombok mellé kerültek, ahol korábban a böngésző history-jában navigáló gombok voltak. Ezek mondjuk rengetegszer zavaró gombok voltak, mire megszoktam őket, addigra meg új szerepet kaptak.

A legszörnyűbb csak ezután következik. Nincs több gomb se a touchpadnak, se a TrackPointnak, senkinek és semminek. Van egy nagy, lapos, sima műanyagdarab, amit akár simogatni is lehet. Ezt a műanyagot megnyomva, olyan hangot hallat a párszázezres gép, mint egy rosszul összepattintott villanykapcsoló a falon lógva. 7 darab apró dudor van az egész lap felső közepén. Ezek alapján kellene megérezni, hogy éppen hova is kell bökni, ha én jobb, bal vagy középső egér gombot szeretnék emulálni.
Értem én, hogy megtetszett nekik a Macbook simogatólapja, de egyrészt, annak sem látom értelmét, ha meg mégis muszáj lemásolni, akkor azt jól kéne, nem pedig ennyire gagyi módon.

Maradt a végére még egy apróság: az egész gépen elfért egy numerikus billentyűzet. Van felette számológépet indító gomb is. Azon tűnődtem, hogy vajon hányszor fogom megnyomni az alatt az idő alatt, amíg szét nem hullik.

Lejjebb még egy szint biztosan van, amikor majd kiveszik a pöcökegeret is.

Hogy valami jót is mondjak. Intel van a belében. A billentyűzet háttérvilágítása jobb, mint a ThinkLight volt, bár nem szoktam nézni a feliratokat.

Ha most venni akarnék bármilyen notebookot, az milyen lenne? Retro kiosztású billentyűzet, jó pöcökegér, alatta gombok, fusson rajta a Linux és ne essen szét. Szerintem már nincs is ilyen. :(

Hozzászólások

Nekem egy T420-am van, amit úgy vettem, hogy a bal alsó sarkában meg volt repedve a káva. Gondolt egyet és mostmár a jobb felső sarkában is megrepedt. Egyik nap raktam el a laptopot a hátizsákba, DVD olvasóval lefelé, majd gondolt egyet a DVD író, és 3 méter magasból kihullott spontán a betonra (mivel pont DVD-vel lefelé tartottam élére állítva a gépet, elrakás előtt).. Szerintem rég nem az a minőség és hozzáállás mint régen volt. Volt egy X31-em, az még össze volt rakva. Meg az összes régi kb. Ezek meg maguktól repednek, esnek szét, olcsó újrafröccsentett gagyi műanyagból.. De legalább ez is 2nd gen i5.

mthqwork

Teljesen egyet értek. A felsorolt notikat használtam huzamosabb ideig. Nos sajnos biztosan ki lehet jelenteni hogy a régi minőségi Think Pad T széria a már közel sem a régi. Amit még elfogadhatónak tartok az max a 10-es széria.(T510, T410)És nem csak bill rendezés lett más, mert ugye mindent meglehet szokni,bár én sem értem miért kellett a jót, rosszra cserélni. Az anyag használat drasztikusan leromlott a T420,és T520 esetében. És a hő elvezető nyílás is kisebb lett. T430 nál pedig már jelentkezik a legnagyobb baj is ami notiknál lehet. Nem jó a hűtése. A touch pad is nagyon melegszik. Hová lett a legendásan jó hűtés? A bill meg valami katasztrófa,semmivel sem különb mint az othhoni felhasználásra szánt 100 000Ft notiknál. Csak ugya háromszor annyiért. Nem értem mit csinál a Lenovó? Minért ad ugyan azon az áron sokkal rosszabb gépeket.Ezt az ár versenyre sem lehet fogni,mert ugya a ThinPadek ma sem olcsók, csak sajnos rosszabb minőségüek. Ezért végül Dell latitude lett,mert a Dell az új szériáknál sem rontott a minőségen. Csak ugy mint a Ellitebok és Life book sem.

Lacika

Én nem régen kerítettem be egy x220-t, azzal nagyon ki vagyok békülve. Egyébként előtte egy E420-t nyűztem, nem nagyon látom közte, meg az új (430) sorozat közötti különbséget, ahogy írod, pedig nem egy árkategória. Én is sajnálom ezt az irányvonalat.

tohonya

Igen,sajnos ez van.ha veromnak most telepítettem T430S-t.2 éves mult a gép,és már kopott a touch pad,és a zsanérok sem az igaziak.Sőt a keret is repedt.Amire figyelmes lettem,hogy terhelésnék hangos is,pedig tisztítva,és újra pasztázva is volt.Elmondása szerint sokkal jobben vigyázott a t430-s re,mint az előtte használt T410-re.Azt is telepítettem,az már több mint 4 éves.Hát mint mondjak.Hűtése sokkal hatékonyabb és halkabb,váz sokkal masszívabb.Bill sokkal jobb.Ennyi.

csaba lukacs

Üdv mindenkinek. Én most állok laptop vásárlás előtt, ehhez kérnék segítséget. Egy több mint 7 éves Amilo Li1705-öt használok. Ezután csakis Lenovo-t szeretnék, megtetszett a formavilága, minősége stb. A hozzászólásokban látom nem sok dicséretet kapott a T530. A T520 még elfogadható minőség? Érdemes még ilyen régi gépet venni? Én csak netezni használom, meg dolgozatokat írok rajta, nem játékra meg ilyesmire kell. Köszönöm aki megtisztel a tapasztalataival.

Astra

A T530 minőségével sincsen baj, kérdés, hogy mihez képest. lehetne a Z61m titán fedlapjával is összevetni, de minek. A T530 hűtése jó, csöndes a gép. A korábbiakban dicsérték a régebbi szériákat. A T500 zsanérja "himbilimbizős", az sem hibátlan, viszont annak a hűtése akár néma is tud lenni, de a teljesítménye is szerényebb. Én már nem mennék vissza a múltba, inkább korszerű hardverkonfigurációval felszerelt gépet vennék. A T540 nyilván kritizálható több okból is, hardvergombok hiánya, ThinkLight hiánya stb, de van már numerikus billentyűzet is rajta, ami sok számolás esetén nagyon fontos, rollcage vázat is megkapta... Örülnék egy ilyen gépnek, mint majom a farkának, ha volna rá zsozsó. :)

Nakonxipán

A T540-nek az egyik legnagyobb baja éppen az, hogy van rajta numerikus billentyűzet. Emiatt vált zsúfolttá az egész és a régebbiekhez képest ez borzasztóan nagy visszalépés. A ThinkLight az éppen jó helyre került, amikor levették és háttérvilágítást kapott a billentyűzet. Így tényleg lehet látni őket, ha valakinek erre van igénye. A vázról nem tudok nyilatkozni, nem tűnik semmivel sem jobbnak vagy rosszabbnak a régebbieknél.
Régebbi notebookot valóban nem éri meg venni, mert a teljesítmény azokban már nem lesz több. Én mindig azt szoktam ajánlani, hogy menjen el az ember olyan boltba, ahol körbetapogathat néhány gépet és nézze meg, hogy melyiknél érzi a leginkább úgy, hogy nem fog szétesni túl hamar, aztán pedig igazítsa a választását a pénztárcájához vagy éppen a pénztárcát a notebookhoz.

Sziasztok!

Egy hónapja kaptam a cégtől egy Lenovo ThinkPad W540 típusú notebook-ot (mobile workstation). A kasztni lényegében ugyan az mint a T540-é, W550-é, stb, csak a beltartalom más egy picit, no meg az árcédula.

Hát hol is kezdjem? Talán a közepén, mert ennek se eleje se vége...
Igazából csak azért írok ide, hogy elsírjam bánatomat. Intel processzor, Quadro videókártya. És kb. ennyiben ki is merült a pozitív dolgok listája. Talán még a billentyűzet ami jó, mert tényleg nagyon jó rajta gépelni, nagyon jó a nyomáspontja. A legendás tinkped billentyűzet... de ez ennél a gépnél csak a bötűkre vonatkozik. Ugyanis minden más gomb elrendezése olyan szarul sikerült, hogy az már vicc. A funkció gombok másodlagos szerepet kaptak (egy munkagépnél!!!), mivel a médiagombokkal közösködnek egy-egy billentyűn. Az Fn+Esc gombbal lehet váltani. Ha azt akarjuk, hogy a funkciógombok legyenek az alapértelmezettek, akkor az Fn gomb sarkában állandóan világít egy kis led. Azt a kis diódát biztosan nagyon fontos volt odatenni, ha már a HDD és WiFi visszajelző nem fért rá a gépre. Az Fn gombban van led, ami tudatja velünk, hogy ki van kapcsolva!!! Viszont a CapsLock és a NumLock semmi, fogalmunk sincs, hogy éppen milyen állapotban vannak. Vagyis de, mert a Lenovo gyári drájvere a képernyőre kiteszi, és kint is hagyja. Csak egy kis guglizással deríthető ki hogyan tudjuk azt a rohadt ikont eltávolítani. Szóval ez a billentyűzet: jó rajta gépelni, jó a nyomáspont, de botrányos az elrendezés. Legalább világít. Bár a fény inkább a gombok mellől jön ki mint a feliratokon, de ezek után már ennek is örülhetünk. Ha már erre járunk, akkor a pöcökegér is megérdemel pár karaktert: nem hiszem, hogy van olyan állat a földön, aki ezt képes lenne üzemszerűen használni munka során. A régieket lehetett, ezt nem. A hozzá tartozó gombok a tapipadon vannak, az megint egy remekmű. Nem is tudom hogyan lehet ennyire elbaszni valamit. Az egész deszka mozog, mármint amikor klikkelni akarunk. Nem csak az egyik meg másik sarka, hanem az egész lenyomódik, ráadásul rohadtul kellemetlen a nyomáspontja. A Windows-ban ha klikkelni akarunk a tácspeddel akkor elég csak egy picit megérintenünk (koppintanunk). Ennél a gépnél is így működik, vagyis így is, mert ha erősebben nyomjuk meg akkor az egész lap klikkel, vagy egyet vagy kettőt, vagy jobbra vagy balra. Szerintem próbáltak mekbúkosítani, csakhogy ott a koppintásos klikkelés nem ilyen. No mindegy, mióta megvan ez a gép, azóta nem használok tácspedet.
De ez eddig mind semmiség, ezek olyan dolgok, amiket minden gyártó elcsesz egyszer. Ráfoghatnánk, hogy a Lenovonak most ez az. De nem, a géppel nem ez a probléma. Hanem az anyagok minősége, az összeszerelés minősége!!! Pontosan ugyan olyan műanyagból van mint a búcsús céllövöldés kéksárgapiros fröccsöntött műanyag kínai dömper. Sorjás, nyeklik-nyaklik, recseg-ropog, nyikorog. Hajlik, rugózik az egész készülékhát, nem csak a kijelző, hanem az egész. A kijelző meg vicc: 2 hét után meglátszik rajta a billentyűzet nyoma, a gombok szélei ott vannak a monitoron. Pedig úgy vigyázok rá mint a hímes tojásra elvégre ez egy több mint fél millás gép!!! Most, hogy írom ezt a novellát már annyira felbaszta az agyam a nyikorgó csuklótámasz, hogy muszáj lemennem egy cigire még mielőtt kárt tennék ebben a ThinkPad-ben...
Na szóval rettentően gagyi anyagból van összerakva. A HP és a Dell hasonló tudású gépei (ZBook és M2800-M3800) fényévekkel jobb minőségűek, fémből és szénszálas anyagból. Sajnos tudomásul kell venni, hogy nem azonos kategória, bár a sajtóanyagok azt sugalják. A W540, W550, T540 egy noname kínai vacak gép szintjén vannak a minőséget illetően. De hát ez a marketing, már kutyaszar és macskatáp is van ThinkPad logóval.
Még a kijelzőre pazarolok néhány karaktert. Kettő zsanér tartja. Nagy meglepetésre ezek fémből vannak, de azért odafigyeltek, hogy ezeket is jól elbasszák. Ugyanis csak a szélső oldalukon csatlakoznak a kijelzőhöz, a belső oldalukon a 3mm-es hézagon keresztül látszanak a trehány módon elvezetett kábelek. A panel minősége a 15 évvel ezelőtti leggagyibbak szintjét éri el. Pontosan előtte ülve, merőlegesen nézve még elmegy, de ha hátradőlök a székben, akkor a tetején már átfordulnak a színek: a betekintési szög 90° + - 5°. És az egész a lehető legótvarabb, legolcsóbb műanyagból.
Nem is érdekelne ez az egész, és nem is kúrnám fel magam rajta ennyire, ha nem 620 EZER Forintba kerülni ez az ócska műanyagkupac. A technológia (Intel+NVidia) még vagy 10 évig bőven használható lenne, ha a készülékház nem esne szét 1 év alatt.
Majd elfelejtettem a csatlakozókat :D Hát van 4 db USB (3db 3.0). Oly remek elrendezésben, hogy a jobb oldalon kettő pendrive nem fér be egymás mellé (Kingston DataTraveller). Van még rajta ősrégi D-Sub meg Thunderbolt port amihez se kábel se periféria jóformán nics a piacon. Persze átalakítóval lehet HDMI-t kicsikarni belőle, de a 4K-t már nem bírja. A spéci Lenovo újítás kockadugós töltő nem kompatibilis semmivel, legalább 135W-os kell neki, ami 16 ezernél kezdődik. A Lenovo gyári szoftverei ismét csak a trehány munkáról tanúskodnak. Instabilak és erőforrás pazarlók.
Winchester-SSD cserénél megdöbbenve tapasztaltam, hogy miféle a merevlemez beépítő kerete: lényegében egy kábelkötegelő van ráragasztva körbe a meghajtóra, ami feszesen tartja a helyén. Nem is értem ezt a megoldást (talán rugalmasabb mint a csavar és talán egy picit jobban csillapítja a rezgéseket, a laza beépítést biztos szeretik a csatlakozók forrasztásai is). Ennyit tudtak spórolni azon a 2-4 kis csavaron??? Az egész tervezőbrigádnak egyesével tördelném el az ujjait, hogy ilyet mertek alkotni.
Na ennyi elég is lesz. Ha valaki választás előtt áll, akkor még véletlenül se Lenovo-t, ThinkPad-et vegyen. Ugyan ennyi pénzért a Dell sokkalta jobb minőségű gépeket árul. Fémből! Ami nem horpad úgy, hogy a gombok széle megnyomorgassák a kijelzőt.
Azt hiszem kellőképpen kidühöngtem magam.

Üdv.: Tóbiás

Tóbiás

Üdv.Nos csatlakozom én is.4-es szériát Think Pad ból ne.T540P-t használtam.(előtte T510,520,530)Ajándékba kaptam,mert én ha ezt vásárláskor megnézem,tuti a fele árat sem fizetem ki érte.Készülék ház gyenge minőségű recsegős olcsó fajta kopogós műanyag.Ház merevsége gyenge.Még hogy katonai szabványnak megfelelő?Ennél nagyobb hazugságot nem is találhattak volna ki.Példa éppen haverom HP Elite Bok 850 el össze mértem.Nos ott is romlott az anyag minőség,de bőven veri a Think Padot.Arról nem is beszélve hogy a Touch Pad vicc kategória.Ebben is jobb az elit bokk.Végül is eladtam,és Dell Latitude e 6540 lett helyette.Ha az ember megfogja a két notit,azt hinné hogy a Dell kb dupla annyiba kerül.Annyival jobb az összeszerelés meg az anyag minőség.

Mihócsik.

Sziasztok sorstársak!

T520-as nyúzok, már 4 éve, ez még tökéletes. Minden jól megy rajta. Én túllőttem a hardvert, full extrás, i7-legerősebb proci. Olyan erős, hogy még 4 év után sem tudom 50% terheltség fölé vinni. Örülök hogy ezt vettem főleg a cikk által is panaszolt elkorcsosulást látva.
Összvissz annyi történt vele, hogy hűtő műanyag rácsa kitörött, mikor leverte a gyerek az ágyról. Még jobb is így :)
Ehhez a géphez meg olyan nagy tápot adtak 135W, hogy állandóan lehúz, és ez eltörte a kábelt a gép oldali csatlakozónál. Meg kicsit elfáradt rajta a win7 és nincs időm/kedvem újrarakni. ENNYI. Ezen kívül tökéletesen működik, húz mint a bivaly, sokszor 2 virtuális gépet futtatok rajta és számtalan nyitott ablakot folyamatosan.
Betartva azt a szabályt, hogy minimálisan használom akksiról, még mindig nagyon jó az akksija, 2-2,5 órát bír. A titok: bedug, utána bekapcsol. Kikapcsol/hibernál, megvár amíg befejezi, utána kihúz. Standby-t csak bedugva használ. Akksi cycle count: 150.

Most nézek új gépet itthoni használatra. Inkább veszek egy használt T410-et mint egy mai Asust, vagy Lenovo kommersz szériát.

HF

Sziasztok, tapasztalataim a t42-es lenovóval kezdődtek, azon még bőven az IBM feliratú matrica volt, hát mit mondjak az a maga idejében egy csoda volt, hihetetlen jó gép, a paramétereit - (nyilván most már ezek nevetségesek lennének) - meghazudtoló képességekkel bírt. Aztán szert tettem szerintem a világ egyik legkiforrottabb ThinkPad-jára a mai napig is működik ezt úgy hívták, hogy Lenovo z61t ez a gép gyakorlatilag évekig ki sem volt kapcsolva, azt hiszem akinek volt ilyen gépe - az tudja mi a megbízhatóság, ez egy igazi igásló, a gép a mai napig használható és működik (leestett, elesett, ráborult a tej.. minden megtörtént vele). Aztán lett egy t400 om, szerintem már a 400-as is visszaesés volt a z61t -hez képest a burkolat minőségében, én most még mindig ezt használom, szintén éjjel nappal megy évek óta.. lassan majd ki kell takaríttatnom :)
Nagyon remélem, hogy ha eljön az ideje akkor lecserélhetem egy következő "igáslóra" - még nem tudom mi lesz az, de remélem találok jó lenovo-t...

Bal

Helló Mindenki! Jómagam jópár gépet birtokoltam és hoztam vissza az élők világába Az említett gépekből ami a kettő között napvilágot látott 1-2 pikáns darab kivételével mind megfordult nálam . Anno egy ütött kopott 600 as al kezdtem ami még Ibm volt a javából. Számomra az igazi kifinomultságot és ízlést jelentette maga a T4X széria . Bárki odateheti akár a t60 61 esek mellé vagy 400 410 .. mellé hogy maradjunk a 14 collnál. Garantáltan sokkal vékonyabb sokkal minőségibb gép mint az őt követők. Bár a 2005 ben megjelent t43 már lenovo gyártmány lenne ha csak az alsó matricát nézzük,de nem szabad megfeledkezni arról hogy pont abban az évben vette át a kínai lenovo az eredetileg amerikai tulajdonban lévő Ibm ,pc üzletágát és a japánból kínába hurcolt gyártósorokon gyárthatták lényegében a t42 utódját ... Már akkor nem tetszett a dolog mert sosem volt nálam rossz ibm töltő egyszer aztán a kezembe került egy ,felül ibm alul meg ott vigyorgott a lenovo felirat. Szuper! a Lenovo ezt is megcsinálta ! ÉS ez jellemzi a Márka és annak presztizse mélyrepülését .. Nekem a csúcs az az volt amikor egymás mellé került a t410 és a t420 lényegében ugyanaz a gépház csak a t420 ban kisebb a kijelző ! Ugyanis a t410 ben még 16:10 es kijelző volt a t420 ban már 16:9 es . Ugye nyílván a gépház mérete nem változott és csak úgy fért bele a szélesebb képarányú kijelző hogy keskenyebbre vették tehát alul jóval vastagabb az a rész ahol nincs kijelző csak fekete műanyag ... Egyedül az x1 es hez van még reményem talán ott tényleg oda tette magát a gyár.... Isten veled International Business Machines! (IBM) :-(

Misi

Kedves Ajnasz,

Bár így két év távlatából, de teljesen átérzem a gondjaidat, mert ugyanezekkel szembesültem én is. Imádtam a régi jó kis T20, T42, T400 laptopjaimat. Aztán jöttek az általad említett változtatások. A T420-nál csak az tűnt fel, hogy a műanyag részek rosszabb minőségűek. A T430-nál zavart ugyan a besüllyedt pöcökegér, de megszoktam. Ám amikor a kezembe került a T440, én is elszörnyedtem. Hasonló érzéssel szembesültem, mint amikor a Windows 7 után megláttam a 8-at, vagy azóta a 10-et. A Windows esetében egy színes, szerethető felület után egy gyengén látóknak való kontrasztos és érthetetlenül puritán GUI-t kapott a felhasználó. (A Linuxnál legalább van választásom, hogy mivel élek együtt.) A Lenovo is hasonló "racionalizálást" hajtotta végre a T sorozaton. Tucatgépeket készített, melyekből kiszedték mindazt amit szerettünk bennük. A pöcökegér még megvolt, de a túl nagy nyomást igénylő, csattogó touchpad miatt inkább visszakértem a T430-at és azt használtam. Mások meg szégyenszemre áttértek a külső egér használatára. Végül egy másik céghez kerültem, ahol egy Dell 5440-est kaptam. Hangerőszabályozó van, pöcökegér nincs. Otthonra meg vettem egy régi, de szép állapotú T400-at. És várom a csodát bár sejtem, hogy ez naivság a részemről.

zensziget

Hasonló a problémám. Imádtam, imádom az általam használt T gépeket, de a W500-at napi többszöri külsős meetingre járáshoz neháznek tartom (2,7 kg + töltő 0,7 kg), ráadásul irodai alkalmazásokon túl már nincs benne kraft (szeretnék játszani időnként, de már a Mass Effect 1-től is túlmelegedett).
Nem tudom, mi legyen helyette.
Maradnék a T/W sorozatnál, de...
Az újabb gépek billentyűzetei (elrendezés és világításaik már nem jönnek be, a hűtésükről elég rosszat olvastam, amikor megnyomkodtam, a házak hajladoztak, a dedikált videokártyák harmatosak (játék alatt - kösz', nem kell a komment, hogy ezek nem arra vannak), a képernyőfelbontás harmatos (1920x1080 visszalépés az 1920x1200-hoz képest - igen, számít az a 120 pixel; ráadásul nem visszalépni szeretnék), a touchpad gyengébb, a súly pedig maradt ugyanott, mint a mostani gépem.
Vártam az új X1 Carbont, de mintha direkt gagyira készítenék.
Annyira kevés elvárásom lenne: korszerű proci+videokártya, min. 16 GB RAM, Tb3, magyar billentyűzet világítással, nagy Enter, hangerőszabályzók + navigáló gombok, tapipad önálló gombokkal, FHD feletti felbontás, matt képernyő, masszív (nem hajladozó) ház. A dokkolhatóságról már lemondtam. A szuper videokártyát is elfogadnám külső házban.
A Dell-ekről már lemondtam (normál gépeiknek nincsen magyar billentyűzete).
Az Acerek között lenne majdnem tuti, de hajladoznak a házaik.
Most az Asus-okkal szemezek.
Ide jutottunk.
Ja, másik "problémám", hogy nem akarok W10-re váltani, szóval marad valamely Linux/Unix disztribúció - ami eddig kimaradt az életemből.
Kösz' az inspirációkat a fejlődésre, multik.
A MS+Lenovo príma együttműködése nagyszerűen rávezet alternatív utakra.
(Ha van ötlet, ne fogjátok vissza magatokat, előre is köszönök minden építő tanácsot.)

shazy

Szia!

Most P50 van nálam, amiről nem nagyon tudom eldönteni, hogy inkább jó, vagy inkább rosszabb. A rossz, hogy fél év után garanciába kellett küldeni, mert a kijelző szélei sárgás színben kezdtek derengeni, ami ront a felhőtlen mindennapok élményén. :)
Ellenben mondhatom, hogy működik. A billentyűzet olyan, amilyen a többi újabb Thinkpaden. Szerencsére különválasztották a gombokat a touchpadtól, így újra lehet használni külső eszköz nélkül is. A masszívitás realtív, általában azért még ezeknek is kell pár év, mire elkezdenek darabokra hullani.
Túl nagy bizodalmam nincs egyik márka felé sem, de hosszú idő óta, most először önszántamból ki fogok próbálni egy Dell gépet, remélem nem lesz sokkal rosszabb.