ThinkPad T540, lesz-e valaha újra jó notebook?

Aki használt régebbi és újabb ThinkPadet, az tudja, hogy amióta van Lenovo, azóta minden újdonság csak egy-egy vízcsepp a notebookok folyadékelvezető nyílások repedéseibe.
Anno egy R51-gyel kezdtem. Azon még minden a helyén volt. Home, End, Insert, Delete, Page Up és Page Down billentyűk. Volt rajta dedikált hangerőszabályzó. Volt rajta becsületes TrackPoint, alatta a hozzátartozó billentyűk. A hagyományos billentyűzet már akkoriban (2007) is nagy szó volt, hiszen már megjelentek a teljesen véletlenszerűen kitalált kiosztások.

Aztán lett nekem egy saját R61. Nagyon sokáig használtam és nagyon szerettem. Azon tanultam meg igazán JavaScriptet kódolni. A touchpad környéke kicsit átalakult, de komoly gondra nem is emlékszem vele kapcsolatban. Még pót pöcköt is kaptam a trackpointhoz, amit végül sosem cseréltem, na de akkor is.

ThinkPad R61

Lenovo ThinkPad R61

Aztán sok év eltelt, az R61 felett eljárt az idő és kedvezményes áron vásároltam egy T510-et. Na itt már lehetett látni az első jeleket, nincs már messze a meredek lejtő. Két apró változtatás történt. Az Escape gomb magas lett és az F1 mellé került, hasonlóan két sor magas lett a Delete is. A másik, hogy a touchpad sokkal inkább egy szintbe került a környezetével, korábban be volt mélyesztve. A gombokat megszoktam, touchpadot nem használtam. A gép borítása is változott, ezt is meg lehet szokni.

ThinkPad T510 Keyboard

Lenovo ThinkPad T510 Billentyűzet

Aztán a kódgyárban meg osztogatni kezdték a T520-asokat, majd a T530-asokat.

T520-ról azt tudom elmondani, hogy láttam belőlük olyan, ami megrepedt, olyat, ami 10 másodpercnél tovább nem bírta aksiról.

A T530 pedig már olyan változást hozott, amit szerintem senki nem várt, de pláne nem kért. Kapott szigetes billentyűzetet (ami még hagyján, mert igazából nem akkora különbség), plusz teljesen újgondolták a kiosztást. Úgy is lehet érteni, hogy fogták a jót, ami volt, kidobták az első matt fekete műanyag borítású veszélyes hulladékot tároló dobozba, levették a polcról a legközelebbi nem ThinkPad gépet, amire aztán ráragasztották a ThinkPad matricát, majd kétszeres áron eladták.
Nincs többé rendes billentyűzetre hasonlító kiosztás, nincs többé könnyen megtalálható F4 gomb, a Delete-t is eltették a francba. Ez a billentyűzet ránézésre megegyezik a nem annyira prémiumnak beállított Lenovo gépek billentyűzetével. Emlékszem az akkori cikkekre, miszerint 5 évi kutatás és fejlesztés eredményét kaptuk, de ez szimplán csak marketing duma, amit szerencsére nagyon sokakkal körbenyalattak és megetettek, mintha csak fogkrém ízű pisztácia fagyi lenne.

Gondolná az ember, hogy ennél már nem lehet tovább menni. Pedig de! A T540 megvan? A céges T520-as (amit még jól lehetett használni) bemondta az unalmast, ezt kaptam cserébe.
Mit vettek el tőlem a Kínaiak? Kezdem a felső sorral: nincs többé hangerőszabályzó. Szerettem, mert ha hirtelen kaptam 100 dB-t a fülembe, gyorsan lehetett reagálni.
Viszont átkerült a F* gombok helyére. Ezért most vagy hangerőt állítok, vagy F gombokat nyomogatok. Én az F gombok mellett döntöttem, mert azzal vezérlem az ablakkezelőt, ami gyakoribb, mint mondjuk az összes alternatív funkció együtt véve.

ThinkPad T540 Keyboard

Lenovo ThinkPad T540p Billentyűzet

A TrackPoint mintha jobban be lenne süllyesztve. Megszokható, talán gépelésnél kevesebbszer is fog gondot okozni, viszont az első két napban csak a levegőt simogattam, amikor próbáltam kicsit arrébb tolni, mintha pantomimoznék.

A menü gomb helyére került a print screen, hogy bármikor elérhető legyen, mert fontos.
A Page Up és Page Down pedig a kurzor mozgató nyilacskás gombok mellé kerültek, ahol korábban a böngésző history-jában navigáló gombok voltak. Ezek mondjuk rengetegszer zavaró gombok voltak, mire megszoktam őket, addigra meg új szerepet kaptak.

A legszörnyűbb csak ezután következik. Nincs több gomb se a touchpadnak, se a TrackPointnak, senkinek és semminek. Van egy nagy, lapos, sima műanyagdarab, amit akár simogatni is lehet. Ezt a műanyagot megnyomva, olyan hangot hallat a párszázezres gép, mint egy rosszul összepattintott villanykapcsoló a falon lógva. 7 darab apró dudor van az egész lap felső közepén. Ezek alapján kellene megérezni, hogy éppen hova is kell bökni, ha én jobb, bal vagy középső egér gombot szeretnék emulálni.
Értem én, hogy megtetszett nekik a Macbook simogatólapja, de egyrészt, annak sem látom értelmét, ha meg mégis muszáj lemásolni, akkor azt jól kéne, nem pedig ennyire gagyi módon.

Maradt a végére még egy apróság: az egész gépen elfért egy numerikus billentyűzet. Van felette számológépet indító gomb is. Azon tűnődtem, hogy vajon hányszor fogom megnyomni az alatt az idő alatt, amíg szét nem hullik.

Lejjebb még egy szint biztosan van, amikor majd kiveszik a pöcökegeret is.

Hogy valami jót is mondjak. Intel van a belében. A billentyűzet háttérvilágítása jobb, mint a ThinkLight volt, bár nem szoktam nézni a feliratokat.

Ha most venni akarnék bármilyen notebookot, az milyen lenne? Retro kiosztású billentyűzet, jó pöcökegér, alatta gombok, fusson rajta a Linux és ne essen szét. Szerintem már nincs is ilyen. :(

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.