Az új ruhám

- Sosem voltam túl hiú, egyszerűnek születtem, az is voltam mindig, most sincs rajtam túl sok ékszer - mondta a weboldal egyik kedvenc, régi látogatójának.
- Mire fel ez az új ruhatár? - kérdezi szinte saját magától.
- Tudod, új divatok vannak manapság. Például itt van ez HTML5 nevű dolog. Olyan markupot lehet vele gyártani, hogy az csuda. Külön tag a fejléceknek, külön a menüknek, még a cikkek és láblécek is megkapták a magukét. Nézd meg! (CTRL-U) Csupa ilyenem van.

A látogató felvonta a szemöldökét, óvatosan a lenyomta az egyik Ctrl és az U feliratú gombokat. Először tágra nyitotta a szemét, majd hunyorított, két szemöldöke is barázdát épített orra fölé. Bezárta az ablakot, és egy pff elgondolásával tovább olvas.

- Szóval ez a HTML5 már jó pár éve megvan - mondjuk igazán a kutya sem törődik ezekkel az új elemekkel - és szerettem volna én is ilyen modern szövetbe bújni. - folytatta a weboldal.
- Tudod, simább meg puhább. - Azt azért remélem, hogy nem foszlik ki a közepe, mert akkor hiába lett volna ez az egész felhajtás. De tudod, ha már új szövet, akkor szerettem volna, ha a legújabb párizsi szabás, vágás és vasalási módokkal lenne összerakva belőle a ruha. Manapság nem túl egyszerű kiválasztani hogy milyen divatnak dőljek be, annyit változik. Igaz, éppen jókor jutott eszembe a butikozás, mert pont az egyszerűség lett trendi. Az szakmabeliek Flat designnak hívják, de a lényeg, hogy nincs rajta sok flitter meg csat és hasonlók. Ismersz kicsit, mindig is az egyszerű vonalakat szerettem és a kevés színt. Jaja, a színekről nehezen váltok, ez a ruhám is hasonlít a régihez, de nekem így kényelmes. Meg gondoltam, így könnyebb lesz felismerni engem, ha szembe találkoznék valaki régi ismerőssel az utcán. - Szóval ilyen sima lettem és szögletes, talán kicsit unalmas. Tudod, nem értek a divathoz, így csak a szívemre hallgattam. Meglestem más weboldalakat, onnan nyúltam le ötleteket és olvasgattam kicsit erről az egész témáról is, a vége meg ez lett, amit látsz.

A látogató görget egy keveset. Végül is nem rossz - gondolja - de semmi extra. Tényleg divatos lehet, mert itt is ilyen baromi nagyok lettek a betűk. Így legalább a nagymuterék is el tudják majd olvasni. Az más kérdés, hogy a nagymuterék sosem fognak idejönni, mivel semmit sem értenének belőle.

A weblap izgatottan kiált fel:
- Képzeld! Olyat is tudok, hogy el sem hiszed! Ez is egy új találmány, az a neve, hogy reszponzív layout. - Tudod mit jelent ez? - Neeem, nem azt, hogy gyorsan reagál. Képzeld, olyan, hogy teljesen mindegy, hogy mekkora ablakba teszed, óriási, vagy két ezer pixel szélesbe, vagy egy apróbb, alig pár száz pixelesbe, itt is, ott is kinéz valahogy! Bár túl sok eszközöm nem volt, hogy megnézzem, de szerintem elég jól sikerült. És ez most már az enyém! - Nézd csak! Például van az a menü ott fenn. Ha kicsi a kijelző, összecsukódik, ha nagy, akkor kinyílik. Tudod, mint egy tulipánt! Jó-jó, persze, hogy nem olyan, de képzeld el, hogy olyan. - Meg lent van még a lapozó, na az nagyon trükkös. Hol több, hol kevesebb látszik belőle. Ez nagyon baró lett rajta, nem?

A látogató sóhajt, megfogja a böngészője sarkát, valamelyest összébb húzza az ablakot..
-HOGYAZA..! -Hova lett..?! - Jahogy elgörgött, amit olvasok.. Fantasztikus..

- Látom ez felbosszantott kicsit - folytatja a weboldal. - Nyugi, már csak egyet újat mutatok meg, aztán mehetsz, ez is nagyon trendi. Ha majd legörgetsz teljesen a lap aljára. Na ott vannak ilyen képek, amik másik oldalra mutatnak. Hát hallod, ezek nem is képek! Fogadjunk, hogy nem találod ki...! BETŰK! WebFont!. Ez milyen hülyeség, ugye? A fonttól egy rendes ember azt várná, hogy abban betűk lesznek, erre meg mostanság az dívik, hogy képeket raknak bele. Szerintem őrülten jó. - Halkan jegyzem meg, hogy ez a rész is egész szépen viselkedik kis képernyőn.. - Amúgy összességében nem nagy szám, de kicsit azért tetszik, ugye? Legalább tiszta. Mondjuk apu elég keveset ír, nincs ideje meg kedve vagy mi. Bár titkon mindig mondogatja, hogy na majd most már írok valami jót, de aztán meg sosem csinálja meg. - Nade tudod mit, kössz, hogy megnéztél, gyere majd máskor is, aztán hátha lesz miről beszélgetnünk majd megint.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.