Scrum Poker - másdik webapp

Az előző post legvégén említettem, hogy készül a második webalkalmazás is. Pár hete el is készült, kikerült a Firefox Marketplace-re is.
Az app neve Scrum Poker, egyeseknek talán Planning Poker néven lehet ismerős.

Az alkalmazást azok találhatják hasznosnak, akik valamilyen agile vagy - ahogy magyarul emlegetik -, agilis módszertanok szerint végzik a mindennapi munkájukat, nekik nyújt majd némi segítséget a mindennapok elképesztően megfeszített planningjei során.

A módszer egyik fontos eleme az estimation, planning, ahol a résztvevők megpróbálnak egy-egy feladatot egy számmal meghatározott komplexitással osztályozni. A komplexitáshoz használt számok előre meghatározottak, ezekből kell a fejlesztőknek és a többi résztvevőnek egy becslést mondani, ami a feladat bonyolultságát, nehézségét jelzi. A becslést gyakran kártya felmutatással végzik.
A számok majdnem Fibonacci sorozatból valók, viszont csak 13-ig követik a sorozatot, utána kicsit egyszerűsödnek.
Azért használunk fibonacci számokat, mert minél nehezebb egy feladat, annál nehezebb rá pontos becslést adni.

Tehát a Scrum Poker Webapp egy böngészőben futó (főként) mobil alkalmazás, ami természetesen használható bármely (modernebb) böngészőben.

Az első verzió rendkívül egyszerű volt, még csak a standard kártyákat tartalmazta (a majdnem fibonacci számok), ha pedig egyikükre kattintottunk vagy tappantottunk, akkor azt nagy méretben is megmutatta, hogy körbemutatva a telefont a tárgyalóban ülő kedves kollégáknak ne kelljen az általában használt szemüvegük alkalmasságát kétségbe vonni
.
A minap kicsit fejlesztettem a weboldalon, ennek köszönhetően a standard kártyákon túl még két csomag közül lehet választani:
Az egyik a T-Shirt, itt ruhaméretek alapján lehet komplexitást becsülni, például , XS, S, M, L, XL.

A másik a valódi fibonacci sorozat számait tartalmazza, van, ahol ezt használják. 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89

A kártyacsomagok között a kijelző alján lévő gombokat nyomkodva lehet váltani, ami nagyon érdekes elfoglaltság, ha az ember éppen teszteli, hogy milyenre sikerültek a gombok.

Megjegyzendő, hogy hasonló alkalmazásból már elég sok találáható a mobilok piacán, létezik iOS-re és Androidra, sőt Windows Phone-ra is. Az ötlet is ezektől származik. Természetesen ez az app itt is rendelkezik azzal a szinte behozhatatlan előnnyel, hogy nem csak iOS, nem is csak Android és nem is csak Windows Phone-on érhető el, hanem bárhol, ahol az elavultnál kicsit is modernebb böngészőt használhat a jónép. A webalkalmazás első megnyitása után internet kapcsolat nélkül is használható lesz és természetesen a firefox marketplace-ről is telepíthető.
Nem trackel, nem gyűjt adatot, teljesen biztonságosan használható. Forráskód elérhető a https://github.com/Ajnasz/scrum-poker címről, felhasználható MIT licencben leírtak szerint
Jó planninget mindenkinek.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.