Régi gép

Vannak nekem odahaza vidéken a szüleim, náluk van még az a személyi-számítógép, amit még azelőtt raktam össze magamnak, mielőtt elköltöztem onnan, hogy pénzt keressek. Szerencsétlen masina egy ASUS A7N8X alplappal, AMD Athlon 2500 CPU-val van felszerelve, 1GB ram és egy GeForce 6600 típusjelzéssel ellátott VGA-val. Lassan közeledik a 10 éves születésnapja, ennek ellenére továbbra is halk és alapvetően jól működik, leszámítva, hogy ahhoz, hogy az ember ma internetezzen (vagy akár csak Linuxot futtasson gnome-mal), lassacskán már lassú, kevés, mintha recsegnének bitek.

Minden alkalommal, mikor ott járok, egy kis karbantartást végzek, ami többnyire kimerül annyiban, hogy lefuttatom az aptitude update && aptitude upgrade commandot.
Legutóbbi ottjártamkor is hasonlüan jártam el, békével utaztam vissza fővárosunkba, viszont sajnos hamar kiderült, hogy az éterben valami van, ugyanis a legjobb internetes játékok nem működtek többé, a flash plugin semmit mondóan nem töltődött be.

Az ember ilyenkor felcsapja legjobb terminálját, ssh-val belép, megnézi mit tud tenni. Frissít, megnézi, hogy libflashplayer.so ott van-e, ahol lennie kell (ott volt). A hiba minden erőfeszítés ellenére nem hárult el, így abban maradtunk, hogy következő alkalommal személyesen próbálom meg elhárítani a hibát.

A hétvégén eljött ez az alkalom is, szombaton délután nekiláttam a hiba felderítésének. Ekkor még nem sejtettem, hogy egy igen hosszú, anyázásokkal és billentyűcsapkodással dús nap következik.

Miután eljátszottam ugyanazokat a lépéseket, amiket már korábban távolról is, szomorúan tapasztaltam, hogy sajnos semmi javulás nem tapasztalható a flash-t illetően. Elkeseredettségemben már a libflashplayer.so minden szándékos és véletlenszerű előforduálását eltávolítottam, hogy végül debian csomagból újra felrakva azt lássam, hogy teljesen hiába töltöttem el azt az órát gép előtt görnyedve.

A eszközön futó Debian kb. akkor került telepítésre, amikor összeraktam a gépet, így végső elkeseredettségemben meghoztam a döntést: operációs rendszer telepítés fog következni.

Rendszerként a világ legklasszabb rendszerét, az Ubuntut szemeltem ki, hiszen annyira felhasználóbarát, hogy vélhetőleg nekem ezzel soha többé nem lesz dolgom. Letöltöttem hát az éppen még legfrissebb 12.10 verziószámmal jelzett iso image-et, ami unetbootinnel hamar pendrive-ra került. Kicsit féltem, hogy sikerül-e róla bootolni róla, de gép korából adódik, hogy nem fog, USB-HDD és egyéb opciók a BIOS-ban nem segítik a szegény szemüveges számítógépező életét.
Meg kellett tennem azt, amit már évek óta nem próbáltam, CD-re kell írni a telepítőt! Több akadályba is ütköztem: azt se tudom, mivel lehet CD-t írni (wodim). A másik pedig az Ubuntu image mérete. Bizony-bizony, 2012 10. havában kiadott Ubuntut már nem lehet CD-ről telepíteni, mert egyszerűen nem fér el rajta.
Akkor hát vissza egy verziót, 12.04, lassú internet, kínkeserves letöltés, de végül meglett. Kiírtam a CD-re az anyagot, tettem volna be a gépbe, hogy haladjunk, persze nem úgy van az. Nem pörög fel, nem működik, furán csinál. Sebaj, régi gép, örök ellenség a por. Táp és IDE csatlakozók ki-be huzogatása sokat segít ilyenen (tipp: esetenként a RAM-oknál is megoldás lehet!). Segített is, pörög, zúg, mint régen. Eszembe jutottak azok az idők, amikor még mindenféle dolgot telepítettem CD-ről.
A CD alapvetően egy elég lassú dolog, sokáig tart mire össze lehet róla szedni mindenféle jót, ezért egy kávé simán belefér. Visszatérve fogadja az embert az a screen, ahol össze lehet kattingatni az rendszert. Igazából csak össze lehetne, mert ez nem megy csak úgy. Megáll, lehűl, lefagy, meghal. Ez se baj, reset, újra próba. Megint. Megint. Megint. Meg még párszor, de azt a képet, amit az első bootkor láttam soha többé nem érte el. Feltehetőleg más gondok is vannak CD-t kezelő hardware-rel, öreg már na.
Végső megoldási kísérlet, ha olyan image-dzsel próbálkozunk, ami nem akarja beolvasni az egész CD-t. Ubuntuban ez másképp van, mint Debiannál megszokhattuk. A bárhonnan letölthető image csak és kizárólag Live CD, olyan nincs, hogy egy kevésbé csicsás telepítőfelület induljon. Ehelyett az ember rákeres az interneten az úgy nevzett Alternate telepítőre, ami már inkább való olyan embernek, aki haladni is akar a dolgával, nem csak gyönyörködni a háttérképben. Effajta telepítő beszerzése kereső nélkül szinte lehetetlen, de le lehet tölteni.

Lassú internet, lassan letölt és újra az tötrénik, amit már évek óta nem csináltam, immáron másodszor ezen a napon: CD írás.

Erről már szépen bootol, hamar indul a telepítő (ugye nem kell beolvasni azt a rengeteg telepítéshez nélkülözhetetlen (nem) minden félét). Az épp jelenlévő informatikus beállíta amit kell, beállít bilentyűt, létrehoz felhasználói fiókot aztán vár, amíg minden felmászik.

A végén siker: telepítés befejeződik, újraindítás következik. Újraindítás nem sikerül, megfagy, nem csinál semmit. Reset gomb, így már jó. Bebootol, felbontás rossz, próbáljuk az ubuntu hardver felismerő alkmazását használni, ami csak percenként crash-sel, végül majdnem sikerül valami legacy drivert betolni a VGA alá, csak attol meg az egész oprendszer pusztul el, a reset gombot már amúgy is jól kezelem, jra ezzel próbálkozom hát. Újraindulás után inkább másik oldalról közelítem meg a problémát, aptitude update && aptitude upgrade. Frissítés lezajlik, újraindul, a felbontás már jó.

Nosza, nézzük hát meg újra az eredeti problémát: nem megy a flash. Ubuntu szoftverközpont, Adobe Flash installálás következik. Installálás kész, Firefox indít, egy flash-sel rendelkező oldal betöltése után az ember arcáról minden mosoly eltűnik, hiszen amikor meglátja, hogy az elmúlt pár órát úgy töltötte el, hogy az eredeti hibán mit sem segített, akkor nagyon elszomorodik.

Tapasztal számítógépes ilyenkor bár kétségbe van esve, nem adja fel! Fejben megpróbálja összerakni, hogy melyik hardvernek lehet köze ahhoz, hogy egy flash player nem működik. Mivel a flash többnyire arra való, hogy valami mozogjon, egyértelmű, hogy a videókártyára lehet a ludas. Hamar rá is talál egy fórum topicra, ahol látszik, hogy nem mi vagyunk az elsők ezzel a gonddal.
A hiba: a flash plugin 11.2 verziótól kezdve nem működik GeForce 6600 videókártyával. A megoldás: visszaállás korábbi flash verzióra.

Unzip, untar, sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.so, öröm és boldogság.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.