Nagy piros gomb

Múlt héten, meglepetésből kaptunk egy panicbuttont @sgergelytől. A gomb hivalkodó külsejű, háza darázs mintás, maga a kioldó pedig piros és gomba alakú. Első tesztek kimutatták, hogy végtelen sok a lehetőséget kínál ez a kis eszköz.
Hamarosan felmerült az égető kérdés, hogy mégis mihez kezdjünk vele. Első gondolat természetesen az volt, hogy majd ezzel élesítjük az elkészült változásokat, ez viszont elég snassz, tuti, hogy mindenki erre gondol először. Némi töprengés után sikerült egy legalább kicsit szellemes ötletet kiagyalni: A gombot odatesszük egy webkamera közelébe, megnyomáskor a kamera készít egy képet (jó esetben arról, aki megnyomta), majd ezt a képet feltölti a gomb saját Twitter accountjára. Jó, nem?

USB Panic Button

A nagy piros gomb

Dzsubek kolléga nekiesett, hogy legyen egy script, ami felküldi a képet a helyére, eFBé kolléga felkészítette a Twitter accountot, én magam pedig azon dolgoztam, hogy a gomb megnyomásakor elkészüljön a kép és meghívja a képfeltöltő scriptet jól paraméterezve. Szerencsére sok dolog nem volt, a google első találatai vezettek minket utunkon, a képet mplayerrel könnyen meg lehet csinálni, perl modul van a gomb kezelésére, ezeket csak össze kellett patkolni.
Pár napig még finomodott az egész, van nagy visszaszámláló a monitoron, csipogással másodpercenként és a tada.wav is megszólal a végén, pont olyan, mint a híradóban.

A végeredmény a r3dbu77on Twitter user lett.

Továbbfejlesztésére is vannak már ötletek, van egy Raspberry Pi, abba bele lehetne dugni, az egészet bele kellene tenni egy fadobozba, valahová elrejteni a webkamerát, az egészet kitenni egy kellően népszerű helyre. Már lenne is egy olyan gép, mint amit régen a plázákban lehetett látni, ahol bárki képet készíthetett magáról.

A gomb egy nagyon jó kis játék, ritka élvezetes volt dolgozni rajta és nagyon jó móka.

Update:
Tillmann kolléga pedig javított a kamera beállításán, így ezentúl jobban látszanak majd a nyomók!

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.