Az új ThinkPad billentyűzet

Pár hónap eltelt már azóta, hogy a Lenovo bemutatta a legújabb ThinkPad modelleket. A legszörnyűbb az egész bejelentésben az a tény, hogy szerencsétlen kínaiak teljesen kikeltek magukból és fittyet hányva az ezeréves hagyományokra teljesen megváltoztatták a billentyűzetet. (Például a cneten lehet képeket találni.)

Azért csak most írok erről, mert igazából most esett le, hogy miért is történt meg ez a váltás. Korábban a ThinkPadek billentyűzete szinte védjegynek számított. Klasszikus kiosztás (rendesen elhelyezett home/end billentyűk), rendesen elszeparált F billentyűk, kék Enter gomb, középen a piros pöcökegér (sokan trackpointként ismerik), space alatt kicsi piros csíkkal ellátott három gomb, alatta egy touchpad, ha van neki hely.
Ezzel szemben mi van most? Megmaradt a trackpoint meg az egérgombok. Ennyi.
Az még semmiség, hogy a gombok formája megváltozott, ez akár még jó is lehet, de az, hogy a layout az teljesen megszűnt létezni, az nem normális. A home/end és társai egy sorba kerültek, ami már önmagában katasztrófa. Az F
gombokat úgy odatették, mintha nem is volna külön funkciójuk, hanem írni kellene velük. Ami pedig végleg és visszavonhatatlanul tönkreteszi az egészet, az az, hogy nincs többé kék enterünk, fekete lett, mint a téli éjszaka a pusztában.

No de mégis miért? Hogy jut eszükbe egy ilyen ismertető jelet, ami kb. olyan volt, mint a Coca Cola üvege, mégis hogy jut eszükbe megváltoztatni? Mondogatják, hogy 4 évi kutatás és fejlesztés eredménye mindez a csoda, de azt hiszem, hogy baromi egyszerű dolog miatt történt mindez: Pénz.

Ezzel a húzással elérték, hogy a ThinkPad billentyűit ugyanolyan olcsón elő tudják majd állítani, mint az olcsóbb modellekét. Ugyanilyen az elrendezése egy IdePadnek is, csak az a gép sokkal olcsóbb. Nem kell többé kék festékre sem költeni, nem kell többé külön kezelni azt az egy szem billentyűt, amit napjában százszor is vagy ezerszer is lenyomunk, úgy, hogy kék volt. Az egész egy baromi egyszerű és, nagyon logikus döntés végterméke: olcsóbban előállítani, ugyanannyiért eladni, mint korábban, ezzel fokozva a bevételeket.
A Lenovo új ügyfeleket akar szerezni, nekik pedig halvány fogalmuk se lesz arról, hogy mi volt korábban. Többnyire nem tudnak gépelni, ezért nekik teljesen mindegy, hogy merre helyezkednek el a gombok, csak lássák, hogy mi van rájuk írva.
Mi pedig, akiknek ez az elrendezés fontos folt, hát mit tudunk tenni? Semmit. Pöcökegér még mindig a valaha feltalált legjobb mutató eszköz, a ThinkPadek még mindig egyszerűen feketék meg belül még mindig olyan hardvert használnak, amire azt mondják, hogy megbízható, jó és nem mellesleg elég jól támogatott Linuxon. Jobb választás ezután sem lesz a piacon, így minden bizonnyal maradunk a ülve és csöndben, majd lassan ezt is megszokjuk.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.