Szerver lefoglalós razzia, CD-DVD

A cikket két részbe szedem, mert túl hosszúra sikerült. Ez itt az első rész

Mostanában újra volt egy kis hiszti, lefoglaltak pár szervert, mert azokról állítólag zenét lehetett letölteni. A hírek szerint a feljelentő Kovács Ákos, vagyis Ákos volt.
A feljelentést azzal indokolta, hogy az alig megjelent legújabb albuma már ott volt rajta az interneten és így pénztől esik el.

Mondhatjuk, hogy Klafa. Érthető az ok, a pénz neki is pénz, nem is várhatjuk el, hogy ingyen adja a zenéjét. Viszont az a baj, hogy nem adott (vagyis én nem tudok róla) alternatív módot, ahonnan akkor fizetségért is le lehetne tölteni a zenéjét.

A honlapján annyit látok, hogy meg lehet rendelni CD/DVD-t 4000 magyar pénzegységért. Ez is jó, DVD-vel együtt van, nem is tűnik drágának. Viszont két dolgot nem látok: CD-n és DVD-n kívül más formátumot, valamint, hogy hol lehet belenézni, belehallgatni abba, amit meg fogok vásárolni.

De kérem, mégis miért?

Most 2010 van, az utcán mindenki bedugott füllel sétál, zenét hallgat és nem CD lejátszón. Elterjedőben vannak az otthoni média-centerek, amin zenét és filmet is lehet tárolni és lejátszani is. Ez azt jelenti, hogy CD és DVD már csak azért sem a legmegfelelőbb formátum, mert szinte le sem tudom játszani.
Na jó, lejátszani még le lehet, viszont, hogyan fogja ezt egyszerű ember feltölteni az MP3 lejátszójára? Úgy, hogy először lerippeli, feltéve, hogy tudja hogyan kell. Mondjuk lehet, hogy még akkor sem, mert ki tudja milyen nagyon szuper védelemmel van felvértezve a lemez, ami még ezt is megnehezíti.

Másik gondom még ezzel az értékesítési formával, hogy nagyon lassú. Ákos kétféle módszert nyújt a fizetésre: átvételkor készpénzzel vagy előre utalással. Az első az teljesen általános, a szememben kicsit elavult így az internet korában, de sokan nem is mernének előre utalni, mert félnek, hogy majd nem kapják meg a már kifizetett árut.
Az előreutalás már ugyan valamivel jobb módszer, de nem tartom tökéletesnek. Itt ugye arról van szó, hogy (jobb esetben) belépek a bank oldalára, megkeresem a menüt, beírom a számlaszámot, kétszer leellenőrzöm, hogy jót írtam-e, ráklikkelek az utalás gombra és kész is.

Megjegyzem, hogy biztosan van olyan is, aki képes inkább bemenni a bankba, várakozni a sorban, majd utalni. Ez talán rosszabb, mintha K P-ben kifizette volna az ember átvételkor.

Na mindegy, az egyszerűbb utalásra már gyakorlatilag minden bank kínál megoldást, csak egy hitelkártya számot kell megadni, a pénz átment és kész.
Viszont ezzel sajnos még közel sincs vége a vásárlásnak, hiszen legalább 1-2 nap eltelik, mire az árut meghozzák. Emiatt esetleg szabadságot is ki kell venni vagy a munkahelyre kell kérni a futárt. Ne felejtsük el, hogy még csak ezután következik a konvertálgatás, hogy MP3 lejátszóról vagy mobilról is tuduj hallgatni.

Tehát röviden összefoglalva a problémák ezzel a fajta vásárlással kapcsolatban:

  • Nem tudom, hogy mit veszek. Szeretnék belehallgatni a zenébe.
  • Elavult adathordozót akarnak ideadni, amivel még rengeteget kell vesződni, hogy használni tudjam. A CD már nem menő!
  • Elavult vásárlási módszer. Az interneten százszor egyszerűbben is lehet fizetni.

Ezek után miért csodálkozik, hogy inkább torrentről, 5 perc alatt megszerzik az emberek a zenét?

Folytatása következik.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.