Webkonf 2009

Szombaton én is voltam a 2009-es webkonferencián. Az előadások nem annyira szóltak nekem (nem Silverlightos frontend fejlesztőként), viszont nem mondanám, hogy rossz volt.

Az első előadás amire beültem a HTML5: a flash halála vagy csak újabb fejezet a böngészőháborúban? volt. Érdekes volt, rengeteget megtudhattunk a két technológia metszetéről és azt is megtudhattuk, hogy a prezi.com nem fog canvast használni. Viszont az összehasonlításnak nem láttam túl sok gyakorlati hasznát, hiszen nagyjából arról szólt, hogy érdemes lenne-e a prezit flash nélkül megvalósítani. Egyértelműen nem, hiszen ennek a szolgáltatásnak az alapja, hogy csillogjon, villogjon, szépen animáljon és zoomoljon és tetsszen a usereknek. A html pedig szerintem még mindig nem erre van kitalálva, hiába is vannak léteznek olyan technológiák, amik megpróbálják ezt lehetővé tenni. Emellett a HTML5 kompatibilis böngészők száma is sokkal kevesebb a flash-sel rendelkezőkhöz képest, meg aztán programozót se lehet könnyű találni hozzá.

A Termék életciklus és a verziókezelés érdekes előadás volt, különösen hasznos azoknak, akik még nem elég biztosak abban, hogy hogyan érdemes SVN-t, GIT-et használni. Egyértelmű, hogy a jövő az elosztott verziókezelő rendszereké, viszont az SVN is sokáig köztünk él még, hiszen - állítólag - könnyebb megtanulni és nincs mindig idő rá, hogy a munka lassabban haladjon, mert a fejlesztők még nem tudják használni a verziókezelő rendszert.

Weboldal optimalizálás webanalitikai adatok segítségével ugyancsak egy izgalmas téma volt. Kissé erős kijelentésnek éreztem, hogy ha egy weblapon nincs mit tovább fejleszteni, akkor annak semmi értelme, de egyéb tekintetben nagyon jó előadás volt, érdekes újdonságokat hallottam arról, hogy hogyan érdemes a statisztikákat olvasni és kezelni.

A Hagyományos Javascript alapú weboldalak kiegészítése Silverlight komponensekkel volt az az előadás, ami helyett másikat kellett volna választanom. Az előadó nagyon hosszan beszélt olyan dolgokról, amit a dokumentáció első elolvasása után is bárki könnyedén megért. Mellesleg az egyik slideshown egy olyat láttam, hogy telepítési élmény (az mi?).

Az ustream.tv-ről előadása nagyon nem nekem szólt, bár meg lehetett hallgatni. A számok engem nem annyira hoznak lázba, bár még hasznos is lehet tudni efféle dolgokat.

A Turbó fokozat - bár megint csak nem nekem szólt - izgalmas, új technológiákkal foglalkozott, az Nginx-ről és Node.js-ről ugyan olvastam már néhányt sort, de mindenképpen jó volt tapasztalatokról hallani és konkrét felhasználási lehetőségeket megismerni. Az előadás diái már elérhetőek.

Köszönöm a konferenciát.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.