NoScript és AdBlcok perpatvar

Történt, hogy a noscript extension írója képes volt olyan kódot írni, ami megakadályozta, hogy az adblock letiltsa a reklámokat a noscript oldalán. Volt aztán minden, bocsánatkérés, és a többi, de ez már szerintem egyáltalán nem fontos, mert nem csak, hogy eszébe jutott, de meg is csinálta ezt.

Megint az van, hogy - érthető módon - szeretne némi bevételt is látni a munkájából a mélyen tisztelt fejlesztő és van egy eszköz, ami ebben némileg akadályozza. Ekkor az történik, hogy az ember elkezd gondolkodni azon, hogy de mégis, mi a túrót lehetne csinálni? Első megoldás, hogy semmit, beletörődik a helyzetbe, marad minden úgy, ahogy van. A második lehetőség, hogy alternatív módszert próbál ki, adományok PayPalon keresztül vagy egyéb módon. Harmadikként lehetne mondjuk pénzt kérni a használatért.
Lássuk be, igazából egyik sem teljesen kielégítő. Sajnos az adományok elég ritkán érkeznek, ha meg pénzt szeretne érte kérni, hát elég gyorsan elbukna, hiszen többnyire nem fizetnének érte vagy csak egyszerűen születne egy alternatív megoldás (ami akár még jobb is lehet) és akkor senki nem lenne hajlandó akár egy petákot is kiadni érte.

A noscript fejlesztője viszont a negyedik lehetőséget választotta, ami az íratlan szabályok szerint nem létezik, de minimum 7 lakat alatt őrzött, eretnekségnek minősülő boszorkányság és fekete mágia. Az efféle viselkedés többszörösen is elítélendő. Először is eleve nem csinálunk ilyet. Nem lett volna joga hozzá, hogy a felhasználó választását felülbírálja kizárólag önös érdekei miatt. Az csak tetézi a dolgot, hogy egy széles körben elterjedt, megbízhatónak titulált és alapvetően a biztonság növelésére kitalált add-onnal történt ez meg. Az addons.mozilla.orgon az ilyen extensionöket kevésbé szigorúan ellenőrzik, hiszen már bizonyítottak, ennek köszönhetően bíznak bennük. Ezzel a bizalommal visszaélni nem csak nem illik, hanem tilos és mélyen elítélendő.

Ez a fejlesztő igazából egy általános veszélyre mutatott rá, mely szerint szinte a világon semmi nem garantálja számunkra azt, hogy egy szoftver nem telefonál haza, nem lop személyes adatot, nem bántja sem a macskánkat vagy bármely háziállatot sőt, még a családunkat sem. Gyakorlatilag a legjobb megoldás, ha kikapcsoljuk a számítógépet és elmegyünk Vietnamba rizst kapálni.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.