Linux Sucks!

Linux Sucks!

Linuxfesten készült egy videó, melynek címe Linux Sucks!. Érdekes videó, érdemes megnézni, tanulságos is. Olyanok beszélnek benne a Linux hibáiról olyanoknak, akik szeretik azt.
Sok témát érint az előadó, driverek, csomagok és a felhasználói programok. Node, nem is csak ez a lényeg, hanem, hogy szerinte mik a problémás részek.

Mondott olyat, hogy milyen rossz az, hogy a hardware meghajtók túl sokszor változnak és emiatt a stabilitásuk is eléggé ingadozó. Kritizálta, hogy mennyire sok megoldás létezik a package managementre vagy az audio frameworkökre vagy akár bármilyen egyéb feladatra. Nem szégyellte összehasonlítani az egyes rendszereket (értsd Linux vs. Windows vs. MacOS).
Igazából, ha jól vettem ki a szavaiból, nagyon szeretne standardizálni, lehetőleg mindenre egy megoldást használni, mert azzal, hogy szinte mindenre több megoldás létezik, az erőforrások túlzottan szét vannak szórva, mindenbe jut egy kicsi, azonban szinte sokba nem jut elegendő - éppen emiatt.

Többnyire igaza is van a fiatalembernek, azonban egy-két, a témához kapcsolódó dolgot mintha nem vett volna figyelembe. Az egyik ilyen, hogy az open source világ éppen a szabadságról és a szabad választásról szól. Biztos vagyok benne, hogy sokan azért szeretik ezeket használni, mert ha valami problémájuk akad, akkor rengeteg megoldás közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet. Ha nem lenne csak egy package manager vagy csak egy féle shell, akkor az olyan lenne, mintha egy dobozba vagy ketrecbe zárnánk a magunkat.
A másik dolog, hogy az open source szoftverek a legtöbb esetben azért születnek, mert a programozónak valami nyűgje volt, amit aztán megoldott és mivel egy jó lelkű emberről van szó, ezt a maga által barkácsolt programot másoknak is odaadta, sőt megengedte, hogy módosítsák, alakítsák azt a saját igényeik szerint. A programozót nem érdekelte, hogy a föld túloldalán vagy a szomszéd lakásban lakó másik ember éppen Debiant vagy Fedorát használ, mert eredetileg magának készítette, a saját bajának orvoslására. Ezután olyat kérni bárkitől is, hogy ilyet ne csináljon, inkább próbálja meg benyomni egy már létező projectbe a kódját csak azért, mert hasonló funkciókat lát el, szerintem badarság.

Igazából azt sem értem, hogy mi a fene szükség lenne erre az uniformizálásra? Azért, hogy többen használják a Linuxot? Az szerintem teljesen lényegtelen. Én személy szerint már régen felhagytam abban, hogy megpróbáljak bárkit is "megtéríteni" főként azért, mert nincs se türelmem, se időm másokat támogatni a kezdetekben - bár lehet, hogy nem is lenne rá szükség. Egyébként meg egyáltalán nem érdekem és nagyon értelmét sem látom, hogy bárkit is agitáljak egy váltásra, főleg, ha ő azt nem akarja. Úgy gondolom, hogy - ember lévén - mindenki elég intelligens ahhoz, hogy eldöntse, érdekli-e a dolog. Ha mégsem, akkor nem neki való a Linux, mert itt megkövetlejük, hogy a gondolkozzon a delikvens (legalábbis én biztosan). Persze titkon örülök, ha valaki meglátja nálam és ki is próbálja a dolgot, de azt is tudom, hogy mindennek megvan a maga helye.

Úgy gondolom, hogy a fenti videóban jó meglátások és megoldások vannak arra, hogy hogyan lehetne még jobban elterjedtté tenni az open source szoftvereket, viszont nem hiszem, hogy ezek a megoldások beleillenek az OS világába és azt sem hiszem, hogy szükség lenne erre az óriási elterjedésre.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.