Firefox 3 gyorsítás

Mivel úgy veszem észre, hogy a Firefox gyorsítása egy igen népszerű kereső string a magyar weben, leírom hát azt a Firefox 3 és újabbhoz való tippet, amit nem rég találtam. A Firefox 3-tól kezdődően a Firefox sqlite adatbázisban tárol rengeteg dolgot, így a history-t (előzmények), a kereséseket és még néhány dolgot. Ha már régóta használjuk a böngészőt, akkor ezek az adatbázisok elhíznak és fragmentálódnak, magyarul töredezetté válnak. Ez nagyjából ugyanazt jelenti, mint amikor a merevlemezek esetében, tehát kihasználatlan helyek keletkeznek a használat során, amik miatt lassabbak lesznek az adatbázison végzett műveletek. Ezt például abból érezhetjük, hogy a Firefox címsorába gépelve a korábban látogatott oldalak listája sokáig töltődik. A problémát úgy oldhatjuk meg, ha ezeket a nem haszontalan helyfoglalásokat hasznos adattal töltjük fel.

Linuxon, az sqlite3 csomag telepitese utan:

for f in ~/.mozilla/firefox/*/*.sqlite; do sqlite3 $f 'VACUUM;'; done

Windowson kicsit bonyolultabb a helyzet. Előszőr letöltendő az sqlite3, a zipben lévő file-t be lehet másolni a C:\windows mappába, majd start menu/futtatás után a felugró ablakba beírni, hogy cmd, oda pedig a következőt kell beirni, <felhasznalonev> és a <Firefox profile> rész lecserélendő a saját rendszerre jellemzőre:

FOR /F %G IN ('dir /b "C:\Documents and Settings\<felhasznalonev>\Local Settings\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\<Firefox profile>\*.sqlite"') DO sqlite3 %G VACUUM;

Kész volnánk.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.