Firefox 3 gyorsítás

Mivel úgy veszem észre, hogy a Firefox gyorsítása egy igen népszerű kereső string a magyar weben, leírom hát azt a Firefox 3 és újabbhoz való tippet, amit nem rég találtam. A Firefox 3-tól kezdődően a Firefox sqlite adatbázisban tárol rengeteg dolgot, így a history-t (előzmények), a kereséseket és még néhány dolgot. Ha már régóta használjuk a böngészőt, akkor ezek az adatbázisok elhíznak és fragmentálódnak, magyarul töredezetté válnak. Ez nagyjából ugyanazt jelenti, mint amikor a merevlemezek esetében, tehát kihasználatlan helyek keletkeznek a használat során, amik miatt lassabbak lesznek az adatbázison végzett műveletek. Ezt például abból érezhetjük, hogy a Firefox címsorába gépelve a korábban látogatott oldalak listája sokáig töltődik. A problémát úgy oldhatjuk meg, ha ezeket a nem haszontalan helyfoglalásokat hasznos adattal töltjük fel.

Linuxon, az sqlite3 csomag telepitese utan:

for f in ~/.mozilla/firefox/*/*.sqlite; do sqlite3 $f 'VACUUM;'; done

Windowson kicsit bonyolultabb a helyzet. Előszőr letöltendő az sqlite3, a zipben lévő file-t be lehet másolni a C:\windows mappába, majd start menu/futtatás után a felugró ablakba beírni, hogy cmd, oda pedig a következőt kell beirni, <felhasznalonev> és a <Firefox profile> rész lecserélendő a saját rendszerre jellemzőre:

FOR /F %G IN ('dir /b "C:\Documents and Settings\<felhasznalonev>\Local Settings\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\<Firefox profile>\*.sqlite"') DO sqlite3 %G VACUUM;

Kész volnánk.

Hozzászólások

Lehet benanak fogok tunni de hol vannak ezek Vista alatt?

Anonymous

Szia,

Nekem ugyan nincs Vistám, de a következő talán segíthet:
Nyiss egy parancssort, és írd be a következőt:

echo %APPDATA%

Ez ki fog neked írni egy könyvtárat, amit ha megnyitsz, benne találod a Mozilla\Firefox\Profiles könyvtárat ahol megtalálhatod azt a mappát amin belül az összes beállításod leledzik. Győződj meg arról, hogy a fenti parancsban az elérési út megegyezik ennek a könyvtárnak az elérési útjáról.

Sajnos a windows commandline tudásom nem túl erős, így jelenleg nem tudom jobban elmagyarázni.

Hordozható Firefox alatt lefuttattam, működött!
Köszi!

Anonymous

Köszi szépen működik! ;)

Anonymous

1. A Firefoxban be lehet állítani valahogy, hogy ne kapcsolódjon a böngésző a google-hez, vagyis ne frissítse a támadó- és hamisított webhelyek listáját?

2. Ezt a listát ki lehet exportálni a böngészőből valahogy vagy kézileg frissíteni?

Anonymous

  1. Kikapcsolni lehet (Preferences/Security), frissítési beállításokra vonatkozó bejegyzést nem találtam.
  2. Nem tudom. Használhatsz más providert is, így ni.

Üdv

Az about:config -ban rákerestem a safebrowsing szóra, és itt mit kéne átállítani, hogy ne kapcsolódjon a google-hez? De működjön a védelem, ha veszélyes oldalra megyek.

Anonymous

Szerintem ilyen lehetőség nincs, gyakorlatilag nincs is sok értelme, hiszen az ilyen oldalak listája nagyon gyakran változik. Viszont ha utánaolvasol, hogy hogyan működik ez a technológia, akkor létrehozhatsz saját listát és azt tudod majd használni a fenti linken leírt módon.

Üdv

Csak azért akartam, mert frissítéskor a Firefox személyes adatokat küld a Google-nek.
Végülis a safebrowsing találatoknál egy pár címet töröltem...

Anonymous

Windows alá van egy ingyenes progi, ami speciálisan a Firefox sqlite adatbázisát optimalizálja.

http://www.crystalidea.com/speedyfox

Anonymous