Internet Explorer 8

A minap a Microsoft kiadta az Internet Explorer 8RC1-et, amit elvileg azt jelenti, hogy majdnem végleges verzió, tehát újdonságra már nem lehet számítani. Fejlesztőként nem kevés előítélettel töltöttem le és telepítettem Virtualboxom IE8-nak fenntartott image-ére még tegnap este. Mit vártam tőle? Konkrétan csak annyit, hogy váltsa meg az életem. Naphosszat a frontendet csiszolom, írom a HTML-t, CSS-t, JavaScriptet. Mindezt általában némi mazochista élvezettel teszem, hiszen szeretek efféle dolgokkal foglalkozni. Nem véletlenül fejlesztek több Firefox extensiont is, hiszen remek módja, hogy a Firefox legújabb fejlesztéseit kipróbáljam élesben, mindenféle korlátok nélkül. A munkában is próbáljuk alkalmazni az újdonságokat, elvégre 2009-et írunk, a világ általában fejlődik, a böngészők is rengeteg újdonsággal jelentkeznek, ráadásul gyakran - érts fél-egy évente. Persze ezekkel csak óvatosan bánhatunk, hiszen az emberek csak lassan dolgozzák fel ezeket a változásokat.

Mindenesetre, végül a tesztelések során legtöbbször eljutok oda, hogy be kell bootolnom az IE6 és az IE7-et tartalmazó image-eket, majd neki kell látnom a bennük felmerülő problémák megoldásához. Legtöbbször apró, ám idegesítő problémák, de olykor belefuthatunk olyan esete is, amellyel akár egy napot is eltölthetünk. (Hint: table elemből ne próbáld meg olyan saját attribútum értéket megszerezni, aminek neve tartalmaz : (kettőspontot) és nem biztos, hogy a táblázat egyáltalán rendelkezik ilyen attribútummal. Példa). Szóval az efféle problémák miatt kicsit sem kedvelem a Internet Explorert. Ritkán érdekes és izgalmas, ám legtöbbször idegesítő hibákkal kell küzdeni.

A hibák mellett ott van még az a tény, hogy a társaival szemben lényegesen le van maradva a fejlődésben. A jelenlegi stabil verziók CSS támogatottsága kritikán aluli, a sok évvel ezelőtti igényeket elégíti csak ki. A CSS 2.1 is csak részben és sokszor rosszul van támogatva, rákényszerítve a fejlesztőket a dupla munkára.
Újabban JavaScript motorja is igencsak lassúcskának bizonyul és ahogyan újabb és bonyolultabb webalkalmazások születnek, úgy válik ez súlyosabb problémává. A nagyok is egyre kevésbé hajlandóak erőforrást áldozni régi technológiák támogatására. Egy szó mint száz, ráfér már az upgrade.

Mit kapunk?

A IE 8 RC1 bejelentésében azt írják, azokra felhasználókra koncentráltak, akik valóban használják a webet. Mit is jelent ez? Gyorsaság, biztonság, könnyű használhatóság, kutyafüle.

CSS 2.1

Állítólag teljes és szabványkövető CSS 2.1 támogatást. A teljes azért nem igaz, hiszen a text-shadow még azért kimaradt - OK, a Firefox is csak újabban akarja majd, valamint én nem is használnám, de ha teljeset említenek, akkor legyen teljes (A fenti példában ez is tesztelhető). Mindenesetre a szabványkövetésnek azért örülünk, nagyon is, hiszen a problémák nagy részét ez okozza.

Fejlesztői eszközök

Ez bizony úgy kellett nekem, mint egy falat kenyér és köszönöm. Firbughoz hasonló debug eszköz, JavaScript console-lal és egyéb kedvességekkel. Az eddig elérhető fizetős/ingyenes eszközök között volt ugyan olyan, amely próbálta ugyanezt a funkcionalitást nyújtani, ám azok között akadt kissé bugos eszköz is, így a Microsoft kezéből remélhetőleg egy tényleg jó eszközt fogunk kapni.

Gyorsaság

A Read Write Web azt írja, hogy a többi böngészőhöz képest kicsit másképpen képzelték ezt el a Microsoftnál:

So instead of speeding up the JavaScript engine, Microsoft optimized IE8 for these 25 popular pages.

Vagyis ahelyett, hogy az egész JS enginre fókuszáltak volna, inkább megkeresték a legnépszerűbb oldalakat és inkább azokhoz igazították a böngészőt. Cool, de mi lesz a többi oldallal és főleg az új startupokkal?

Biztonság

Engem személy szerint ez érdekel a legkevésbé a böngészőkkel kapcsolatban, viszont nagyon divatos a reklámszövegekben emlegetni. Clickjacking a hangzatos neve annak a bűnös módszernek, melyet az IE8 majd jól kivéd.

We’ve worked closely with people in the security community to enable consumer-ready clickjacking protection. Sites can now protect themselves and their users from clickjacking attacks “out of the box,” without impacting compatibility or requiring browser add-ons.

Vagyis az oldalak megvédhetik magukat és a látogatókat. Érdekesnek hangzik, kíváncsi vagyok, hogy milyen IE specifikus valamit kell az oldalba hegesztenem, hiszen - ha az olvasatom helyes - ez annyira nem automatikus védelem, sokkal több interakciót kíván a lap tulajdonosától, de akkor mi lesz azokkal az oldalakkal, ahol a tulajdonos nem változtat az IE miatt? Ott akkor mégiscsak marad a "Clickjacking"? Egy érdekes cikk a témáról már született.

Mi egyéb?

Kompatibilitási nézet, hogy az oldschool, IE-only weboldalakat a régi böngészőmotorral is megnézhessük, fejlesztett Tab kezelés, végre használható keresés az oldalon belül, mert már! itt sincs szükség egy külön ablakra, ha keresni akarunk egy oldalon belül. Egyéb böngészőkhöz hasonlóan működő, úgy nevezett smart addressbar (címsor). Private borwsing a pornó és warez lebukás veszélye nélküli nézegetéséhez, tabok visszaállítása böngésző megnyitásakor, miegymás.

Örülhetünk-e?

Természetesen, hiszen ha szerencsénk is lenne, akkor hamar elterjedne, az IE6 részesedése eltűnne a történelem-könyvekbe, nem kellene mindenféle bosszantó CSS bugokkal foglalkozni. Viszont szomorú is vagyok, hiszen csupán a lemaradást próbálják behozni. Újdonságok nem igen találhatóak benne - legalábbis fejlesztői szempontból. A CSS3-ból tudomásom szerint nagyjából semmi sincs implementálva, JavaScript fejlesztésekről semmi érdemlegeset nem lehet olvasni.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.