Nokia E51 bluetooth modem Ubuntu Linuxon

Ma délután kapott el az az ötlet, hogy milyen jó is volna összepárosítani az Ubuntu linuxot és a Nokia E51-et, hogy jót lehessen rajta internetezni, ha úgy hozná a szükség. Kulcsszavak: wvdial, bluetooth, gnome-ppp

Az egész természetesen azzal kezdődött, hogy rögtön rákerestem a Linux és a telefon efféle viszonyára. Az első találat egyből ígéretesnek tűnt, hiszen - egy kis fordítási segédlet igénybevétele után - kiderült, hogy milyen rendkívül egyszerűen hozta össze a Linux alatti internetet a mobilon keresztül. Hip-hop meglesz ez, gondoltam naívan. Hiszen nem számoltam azonnal azzal az apró különbséggel, hogy az indonéz ajkú blogger beállításai nem teljesen illeszkednek a magyar T-Mobile hálózatához. Na mindegy, elindulásnak jó volt, legalább azt megtudtuk, hogy miféle szoftverek vannak erre kitalálva.

aptitude install wvdial

Ezután bő egy órán keresztül próbáltam megtalálni a megoldást a mindenféle configgal előjövő hibaüzenetre:

--> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16)

A próbálgatások közepette többször sikerült mamuttá fagyasztani a Symbian OS-t mobilon, míg rájöttem, hogy nem szükséges force-olni wvdialt a kilépésre, türelmesen várjuk meg, hogy szabályosan lezárja a kapcsolatot a telefonnal.

Végül a magyar Ubuntu fórumon találtam meg a megoldást az összes problémámra, mely javasolja a gnome-ppp használatát. Végső elkeseredésemben megadtam magam a civilizációnak és feltelepítettem ezt a javasolt csomagot és az commentben linkelt képhez hasonlóan bekonfiguráltam, majd ráböktem a Connect gombra. Ekkor igen nagy meglepetésemre azt írta ki, hogy connected és kész is minden. Kipróbáltam és valóban működött. Érdekes volt érezni, hogy körülbelül egy órányi googlizás után, három perc alatt összeállt egy működő valami.

Nade azért csak zavart ez engem, hogy klikkelgetni kell meg ilyesmik, ezért elkezdtem kutakodni a gnome-ppp configja melyet végül a $HOME/.wvdial.conf ként leltem meg. Ekkor tudatosult bennem, hogy a gnome-ppp csupán egy frontend a wvdialhoz és a végén csak egy configot generál le. Nem is kellett több, lecseréltem az eddig mahinált konfigurációm (/etc/wvdial.conf) az home-omban találhatóra, eltávolítottam belőle az üres bejegyzéseket majd tettem egy utolsó próbát, hogy továbbra is működőképes maradt-e a config és még egyszer felkapcsolódtam a hálóra.

Nade azért, hogy másoknak ne kelljen a fent leírt dolgokat végigzongorázni, álljon itt az én beállító fájlom az utókor számára:

[Dialer Defaults] Modem = /dev/rfcomm0 ISDN = off Modem Type = Analog Modem Baud = 460800 Init = ATX3 Init2 = ATZ Init3 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 Init4 = at+cgdcont=1,"ip","internet" Phone = *99# Dial Attempts = 1 Dial Command = ATM1L3DT Ask Password = off Password = web Username = web Auto Reconnect = off Abort on Busy = off Carrier Check = on Check Def Route = on Abort on No Dialtone = on Stupid Mode = off Idle Seconds = 0 Auto DNS = on

Néhány magyarázat:

Modem = /dev/rfcomm0

Ez a bluetooth modem helye. Ha a telefon USB-vel van a géphez csatlakoztatva, akkor valószínűleg /dev/ttyACM0 nevet kell használni

Modem Type = Analog Modem

Ugyancsak USB esetén kell lecserélni USB Modem-re

Username, Password

Ha webről átírom bármi másra, akkor nem ugyancsak a fentebb említett hibaüzenetet kapom. Több helyen azonban azt írták, hogy helyette üres stringet kell elküldeni (""), ám lehet, hogy amiatt nem jó nálam, mert Domino kártyát használok

A többi azt hiszem nem szorul magyarázatra, mert vagy egyértelmű vagy érthetetlen.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.