Frissítés Ubuntu 8.04 Hardy Heron-ra

Ma délelőtt kihasználtam a szabadságot és amint felkeltem, nekiláttam hogy a Notebookomon lakó Ubuntu Gutsy Gibbont Ubuntu Hardy Heronra frissítsem. Különösebben nem készültem rá, backupom is csak néhány nappal ezelőtti van, szóval bíztam benne, hogy túl nagy probléma nem történhet - ha mégis, akkor a helyére Debian Lenny kerül, mert az még mindig jobban a szívemhez van nőve, mint az Ubuntu.

Viszont sajnos/nem sajnos nem kellett Debiant telepítenem, ugyanis a Gutsy-ból - néhány érdekességtől eltekintve - szépen Hardy lett. No de lássuk, mi is történt.

Előszöris röviden:
`$ cd /etc/apt/;
$ sudo -s;

cp sources.list sources.list.gutsy;

sed 's/gutsy/hardy/' sources.list > sources.list.hardy;

cp sources.list.hardy sources.list;

aptitude update;

aptitude dist-upgrade;

aptitude update;

aptitude upgrade;

reboot;`

És meg is volnék, gondoltam én. Kicsit csalódott voltam, mert indulás után ugyanúgy ment minden, mint korábban. Semmi javítani való vagy ilyesmi, ez így unalmas. Azonban egy uname -a után hamar rájöttem, hogy itt valami nem kóser, hiszen még a régi 2.6.22-es kernel volt a rendszer alatt, Hardy-ban pedig köztudottam 2.6.24 van. Gondoltam, ha rebootolok, akkor majd kiválaszthatom az új kernelt, viszont nem így volt, hanem csak a régi kernellel lehetett bootolni. Hamarosan egy mókás dologra lettem figyelmes, egész konkrétan, hogy az új kernel nem ment fel a dist-upgrade során.
Ez kissé vicces, hiszen, ha jól belegondolunk, ez a legnagyobb újítás az egész rendszerben. Feltettem azt is, majd egy reboottal később, a restricted modules-t, majd megint eggyel később a backports modules-t, majd az ubuntu modules-t is. E restricted modulesnak köszönhetően (vagy a backports?) van wifi-m is (iwl4965), az ubuntu-modules pedig a hangot tartalmazó kernelmodult (hda-intel) tartalmazza. Nem tudom, hogy a kernel miért maradt ki a frissítésből, mindenesetre mostmár okés.
Ezután kicsit eljátszottam még a hanggal, mert nem ThinkVantage gomb mellett lévő hangerő szabályzó gombok nem akartak működni, de végül azok is megjavultak, igazából fogalmam sincs, mitől. Annyit tettem, hogy a .xmodmaprc-t átneveztme xmodmap-nek, keijelentkeztem, majd vissza, ekkor egy panel felajánlotta, hogy majd jól betölti, köszöntem, de nem kértem. Ekkor még próbáltam egy xmodmap xmodmaprc-t kiadni, hátha mégis jó lett volna. Sajnos semmi nem változott, ezért visszaneveztem .xmodmaprc-nek, kijelentkezés, bejelentkezés, megint felugrott ugyanaz a panel, most engedtem neki, hogy betöltsön, és aztán már működött is.

Így most megy a Hardy. A leglényegesebb változás, hogy végre világít a wifi ledje is. Talán a betűk szebbnek tűnnek, de az attól is lehet, hogy kicsit állítottam rajta. Suspend megy ugyanúgy, hibernálás nem nagyon, de gondot nem okoz. Az XD kártya olvasó továbbra sem akarja az igazat és az ujjlegnyomat olvasó sem. Szóval igazából, annyi a más, hogy világít a led, ennek meg örülök.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.