Searchme kereső első látásra

Ma megkaptam a hozzáférésem a Searchme nevű, új internetes keresőhöz, melynek különlegessége, hogy elsősorban vizuálisan próbálja meg segíteni a keresést, tehát a weblapokról készített képeket tárja elén, amellett, hogy a lehetőségünk van a hagyományos módon is válogatni a találatok között.

searchme screenshot

Searchme kereső

Amikor először olvastam az újdonságról, szkeptikusan fogadtam. A videókról, a marketing szöveggel promótált megoldás nem tűnt túl használhatónak, hiszen legtöbbször szöveges tartalom után kutatunk és azt szeretnénk, ha azonnal megkapnánk annak az oldalnak a linkjét, ami a kérdésünkre a választ adja. Ehhez a weblap kinézetének nagyon gyakran nem semmi köze sincs, legalábbis azokat a témákat illetően, amikben én keresek. Leginkább programozás, linux és hasonló dolgokat illetően a releváns találatok gyakran plain text vagy szimpla, design nélküli html weblapok formályában jelennek meg. Ezekben az esetekben egy hivalkodó banner nem fogja odavonni a figyelmem és valósznűleg először elsiklok a legjobb oldal felett.

Viszont azt gondolom, hogy nem teljesen veszett az ötlet, mert pl. képek keresésénél biztosan jól lehetne használni. Ott gyakorlatilag eggyel kevesebb kattintással megnézhetnénk a keresésre kidobott képeket eredeti felbontásban és minőségben, ami nagyon hasznos tudna lenni, mert a kis thumbnailből továbbkattintani azért, hogy megtudjam, hogy egy használhatatlan valamit kaptam, nem túl hatékony.

Egyéb jó ötlet benne a kategóriákra szűkítés, mely sokszor hasznos lehet, hiszen így könnyen kiszűrhetünk olyan találatokat, amikről tudjuk, hogy semmi köze sincs a dologhoz, amire kerestünk. Ezt el tudnám képzelni a Google-nél is, amint egy klikkre AJAX-szal szűkítené a találatokat.

Az ötlet nem tűnik rossznak, viszont tényleges keresésnél valósznűleg kevesebb hasznát venném, mint egy hagyományos keresőnek. A találatok relevenciája jelenleg még messze ál a Google-től megszokottól, de ezen természtesen lehet még javítani a search engine fejlesztésével. Mindenesetre, ha az efféle technikák ne adj isten elterjednének, akkor a honlap designja sokkal nagyobb szerepet kapna, hiszen gyakorlatilag egy reklámbannert kellene készíteni az egész weblapból, hogy minél több látogatót vonzzunk oda és kevésbé válna hangsúlyossá az, hogy mi található az oldalon. Na éppen emiatt nem fog elterjedni.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.