Hupper - Update vagy nem update

..., ez itt a kérdés! Egy apró problémába futottam bele a minap a hupper extension kapcsán.
Ezt a kiegészítőt az ajnasz.hu hostolja, mert az addons.mozilla.org-on nem volt egyetlen illetékes sem, aki leellenőrizte, majd engedélyezte volna hogy ott lévő extensionök között megjelenhessen. Ennek valószínűleg annyi oka van, hogy a hupper egy magyar nyelvű honlaphoz készült, amit nyilván egyikük sem látogat vagy ért. Így, jobb híján ez alá a domain alá töltöm fel az éppen aktuális frissítéseket.

Idővel rábukkantam, hogy hogyan lehet elérni, hogy így is automatikusan frissíthető legyen a kiterjesztés. Ehhez egy szimpla rdf file-t kellet készítenem valamint az extension leíró file-jába (install.rdf) kellet egy plusz sort beszúrnom, ami a az update rdf-re mutató url-t tartalmazta. Ez remekül működik a mai napig is a 2.* verziójú Firefoxszal, azonban közeleg a Firefox 3, amelynek egyik újdonsága, hogy biztonságosabbá tették a kiterjesztések frissítését. Ez annyit jelent, hogy https kapcsolaton keresztül történhet a frissítés vagy digitális aláírással kell ellátni az extensiont. Ezzel az a probléma hogy mindkét verzió pénzbe kerül, ugyanis a self-signed certificatet nem fogadja el a Firefox csak azt, amelyet valamely hivatalosan ezzel foglalkozó szervezet írt alá a digitális aláírás meg olyan, hogy pénzes. Az árak elég változóak, 4-5 ezer forinttól több tíz vagy százezerig is lehet találni ajánlatokat, melyek ~2 évre szóló certet jelentenek. Plusz költségként felmerülne még 2/4000+Áfa FT/hó a weblapot hostoló cég számára az ssl miatt.

Mivel az certificate-re egyébként semmi szükségem nem lenne, nem biztos, hogy költeni fogok rá, mivel ez már pár százasnál/ezresnél egy kicsit magasabb összeg, amennyit viszont nem ér meg az egész. Ezért valószínűleg a következő verzióból - ami gyakorlatilag már kész - kiveszem az update url-t annak érdekében, hogy Firefox 3 alatt is gond nélkül használni lehessen az extensiont. Ebben az esetben az automatikus update szolgáltatásról sajnos le kell mondania minden kedves felhasználónak.

Hozzászólások

a greader watcher -el mi a helyzet? jo lenne mar 3.x ala :)

Anonymous

Az már egy bonyolultabb dolog, mert a Firefox 3ban több olyan dolog is megváltozott, amit használok benne. Ez több módosítást igényel, olyat is, ami miatt egyes funkciók másképpen működnek majd, ez pedig több helyen érinti az extensiont. Röviden annyit jelent, hogy lényegében a js kód nagy részét újra kell írni, amihez viszont komolyabb elszántságra van szükség, ami nem mindig van meg.

Jó hír, hogy már elkezdtem, rossz hír, hogy még csak az elején vagyok.
További gond, hogy ezeket a változtatásokat úgy kellene elkészíteni, hogy attól függetlenül a Firefox 2ben továbbra is működjön. Ez azt jelenti, hogy kétszer kell leprogramozni ugyanazt a dolgot, aminek ugyan az egyik fele nagyjából megvan, viszont, ha már újraírom, szeretném azt szépen megtenni.

Hétvégén megpróbálok újra nekikezdeni, esetleg befejezni, de eléggé lehangol a dologgal kapcsolatban ez a dupla meló. Szóval rajta vagyok az ügyön, már én is rég szerettem volna kiadni, azonban egyelőre még várat magára egy kicsit.

Köszönöm az érdeklődést,

Üdv

kosz a valaszt
sartek

Anonymous

Úgy tűnik, hogy elég jól haladtam ma a Google Reader Watcherrel és klafán megy Firefox 3 és Firefox 3 alatt is. Egyelőre tesztelem pár napig, utána, ha minden jól megy feltöltöm az addons.mozilla.org-ra. Ha pedig ezután a reviewernek is tetszeni fog, akkor bárki számára telepíthető lesz.

Szerencsémre kevesebb módosítást kellett elvégezni, mint azt gondoltam és így fél délelőtt + fél délután alatt meglett az egész.