Hupper - Update vagy nem update

..., ez itt a kérdés! Egy apró problémába futottam bele a minap a hupper extension kapcsán.
Ezt a kiegészítőt az ajnasz.hu hostolja, mert az addons.mozilla.org-on nem volt egyetlen illetékes sem, aki leellenőrizte, majd engedélyezte volna hogy ott lévő extensionök között megjelenhessen. Ennek valószínűleg annyi oka van, hogy a hupper egy magyar nyelvű honlaphoz készült, amit nyilván egyikük sem látogat vagy ért. Így, jobb híján ez alá a domain alá töltöm fel az éppen aktuális frissítéseket.

Idővel rábukkantam, hogy hogyan lehet elérni, hogy így is automatikusan frissíthető legyen a kiterjesztés. Ehhez egy szimpla rdf file-t kellet készítenem valamint az extension leíró file-jába (install.rdf) kellet egy plusz sort beszúrnom, ami a az update rdf-re mutató url-t tartalmazta. Ez remekül működik a mai napig is a 2.* verziójú Firefoxszal, azonban közeleg a Firefox 3, amelynek egyik újdonsága, hogy biztonságosabbá tették a kiterjesztések frissítését. Ez annyit jelent, hogy https kapcsolaton keresztül történhet a frissítés vagy digitális aláírással kell ellátni az extensiont. Ezzel az a probléma hogy mindkét verzió pénzbe kerül, ugyanis a self-signed certificatet nem fogadja el a Firefox csak azt, amelyet valamely hivatalosan ezzel foglalkozó szervezet írt alá a digitális aláírás meg olyan, hogy pénzes. Az árak elég változóak, 4-5 ezer forinttól több tíz vagy százezerig is lehet találni ajánlatokat, melyek ~2 évre szóló certet jelentenek. Plusz költségként felmerülne még 2/4000+Áfa FT/hó a weblapot hostoló cég számára az ssl miatt.

Mivel az certificate-re egyébként semmi szükségem nem lenne, nem biztos, hogy költeni fogok rá, mivel ez már pár százasnál/ezresnél egy kicsit magasabb összeg, amennyit viszont nem ér meg az egész. Ezért valószínűleg a következő verzióból - ami gyakorlatilag már kész - kiveszem az update url-t annak érdekében, hogy Firefox 3 alatt is gond nélkül használni lehessen az extensiont. Ebben az esetben az automatikus update szolgáltatásról sajnos le kell mondania minden kedves felhasználónak.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.