Gmail IMAP Thunderbirddel tippek

Pár napja elérhető a Gmail IMAP-en keresztül is. Két accountot tartok fennt a Google levelezőjénél és én is vártam már ezt a lehetőséget. A "régi" fiókomban az első körben aktiválva lett a szolgáltatás, míg a másik - ami a Google Apps keretein belül működik - csak néhány nappal később lett teljesebb értékű.
Amint megláttam a lehetőséget, be is konfiguráltam a Thunderbirdben mindkét accountot, hogy IMAP-et használjon. Viszont apróbb problémáim voltak vele, amik abból adódtak, hogy még soha nem volt szerencsém IMAP-hez élesben, valamint, hogy a Google saját könyvtárszerkezetet tart fennt, ami a labelekhez kapcsolódik. Ahhoz, hogy ugyanazt lássam a levelezőben és weben is és annak működése megegyezzen az elvárásaimmal is, kicsit át kellett konfigurálni mind a Thunderbirdöt, mind a GMail webes felületét. Az alapvető konfiguráció után a beállítások egy részét a Lifehacker erről szóló cikkéből vettem, a teljes kép valahogy így néz ki:

Szűrők

A szűrőket korábban a Thunderbird-ben állítottam be, tehát a desktop kliensem dobálta szét a leveleket a megfelelő könyvtárba. IMAP esetén ez némi gondot okozott, mert amikor egy levelet áthelyezett, akkor a levél olvasottá vált, így csak nehezen tudtam követni a változásokat. Ezt úgy tudtam megoldani, hogy a levelek szűrését a Google levelezőjére bíztam. A Thunderbirdből töröltem minden szűrőt, miután átvittem őket a Gmailre. Minden szabálynál beállítottam, hogy a címke hozzáadása mellett azonnal archiválja is a levelet a Gmail. Ezután a korábban már archívált, ám egyetlen címkével sem rendelkező leveleket átmozgattam az Inbox könyvtárba, hogy a nem illeszkedő levelek is el legyenek szeparálva a többitől a könnyebb keresés miatt. Így elértem azt a hatást, amit korábban a Thunderbirdben a szűrőknél a "Move message to" opcióval használtam.

Minden mappa ellenőrzése

Égető probléma volt, hogy csak az Inboxban és az aktuálisan kiválasztott mappában láttam az új mailt, mert a többi foldert nem ellenőrizte új levélért. Ennek helyrepofozásához a Thunderbird config editorát kell használni (Prefernces/Advanced). Ha megkeressük a mail.check_all_imap_folders_for_new nevű bejegyzést és értékét true-ra állítjuk, akkor a levelező kliens minden mappát le fog ellenőrizni új levelek után kutatva.

Duplán tárolt elküldött levelek

Másik gond az elküldött levelekkel adódott. Az IMAP előtt az smtp.google.com-on keresztül küldtem el leveleim, ami azért volt jó, mert így a weben is és desktopon is megmaradtak a küldött mailek. A dolog úgy működött a desktop kliensen, hogy küldés után mindig egy másolatot tett a Sent mappámba. Az új rendszernél ez azért okoz gondot, mert így minden elküldött levelem kétszer kerül eltárolásra, hiszen egyszer automatikusan eltárolja a Google egyszer pedig a Thunderbird teszi be ugyanazt a levelet az elküldöttek közé. Két dolgot tehettem: vagy az ISP szerverét használom levélküldésre és akkor a Google nem tudja majd eltárolni vagy nem másoltatom fel mégegyszer az emailt. Én a második mellet döntöttem, mert a Google szerverét inkább tartom megbízhatónak mint bármely másikat, továbbá nem hallottam még, hogy a Google levelezője felkerült volna valamelyik spammer fekete listára.
A szükséges változtáts az Edit/Account Setup/Account Name/Copies and Folders menüpontjában tehetjük meg, ha a "When sending messages, automatically:" résznél a Place a copy checkboxból kivesszük a pipát. (Szép magyar mondat lett)

Piszkozatok

Ugyanitt állíthatjuk be a következő probléma megoldását, mégpedig a piszkozatok, draftok mentésének helyét. A Thunderbird erre alapból egy külön mappát tart fennt a gépen, viszont jobb az, ha fennt tároljuk a Gmailen, legyen minden egy helyen. A Keep message drafts in: résznél jelöljük ki az Other pontot, majd állítsuk be, hogy az IMAP fiókunk Gmail/Drafts mappájába mentse a leveleinket.
Templateket nem használok valamint a Gmail sem támogatja őket, így ahhoz nem nyúltam.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ezekkel a beállításokkal a leveleim rendszerezése tökéletesen meg van oldva és maximálisan ki tudom használni mind a Gmail, a Thunderbird és az IMAP lehetőségeit.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.