Online vagy offline?

Sokakban felmerült már a kérdés - akár többször is -, hogy hogyan jobb az élet, online vagy offline? Avagy hogyan éljük mindennapi életünk mi, akik naphosszat a monitort bámuljuk kényszerből vagy hobbiból esetleg mindkettő miatt. Használjuk desktop alkalmazásokat, amik külön-külön futnak, így új ikonként vannak jelen asztalunkon/gyorsindítónkon, külön-külön rágják be magukat a számítógép memórájába, ott sok helyet elfoglalva vagy használjuk azok online megfelelőit, mind egyetlen böngészőablakban. Jobb, ha minden adatunk a jól bekonfigurált tűzfalunk mögött a saját merevlemezünkön van, így viszonylag megóvva a Nagy Testvér hatalmas, vörösen izzó szemeitől vagy szeressük inkább azt, hogy minden fennt van egy központi szerveren, ahol elvégzik helyettünk a lényeges konfigárálásokat, tutibiztos backupot készítenek nekünk?

Legtöbbször a levelzés miatt tesszük fel a kérdést, hiszen ott van a Gmail, ami mindennél jobb, sokszor még a desktop levelezőnél is. Vannak olyan lehetőségei, hogy más webes alkalmazásokkal együtt is használhatjuk, így a Google Readerrel is. Vannak olyan lehetőségei, amik még nincsenek készen, viszont egyszer biztosan elkészül. Ez a Google Calendar vagy Google Docs integrálása, ez nagy lenne. - Ezzel rögtön itt vagyunk a következő stuffnál, amiről migrálni lehetne. Pontosabba stuffoknál, hiszen hiába jött ki éppen csak a Mozilla Sunbird vagy Lightning (ami ugye ismét dilemma, hogy külön futassuk vagy Thunderbirdben), akkor is ott van a Google Calendar, amit bárhonnan elérhetünk. Szerencse, hogy a Mozillánál meg van oldva, hogy desktopon szerkesszük az online naptárat. - Szóval, hiába jött a Sunbird, akkoris, a Calendar annyira jó, hogy jobb. Egyszerűen színesebb, fehérebb és működik. Be lehet rántani mások naptárját, nézhetem, hogy mikor van holdfogyatkozás vagy Pista névnapja.
A Docs-nak meg csak annyi hibája van, hogy Desktop alkalmazás nem tudja közvetlen megnyitni (habár biztos meg lehet oldani), hanem külön fel kell tölteni a látni kívántat. Persze, ha az OpenOffice-t nem is használja az ember, akkor bőven elég.

Viszont a GMailhez nincsenek extensionök. Vagyis de, azok is vannak, Greasemonkey script formájában. Talán az, hogy nincsenek mappák, az hiányzik, meg nem lehet szépen egy helyen kezelni sok-sok accountot úgy, hogy azok jól elkülönüljenek. Tudom, a labelek, de az sem olyan. Meg a GMail-nek nincs szép notification ablaka. Viszont van GTalk, csak az meg nem kezel több protokollt. (Tényleg, miért nem?) Pidgin kezel sokat. Lehetne akár univerzális kliens is, persze akkor rögtön nem lenne annyira egyedi.

De ugye ott van még az örök téma, ami visszariaszthatja az embereket az online élettől: a paranoia. Mert félteni lehet, félteni kell az adatokat, hiszen olyan világban élünk, ahol ez a legfontosabb érték - nem véletlenül. Viszont tartjuk-e olyan fontosnak adataink biztonságát, hogy feláldozzunk egy csomó lehetőséget más lehetőségekért? Vagy egyáltalán, biztos az, hogy egy saját, otthoni masinán nagyobb biztonságban vannak a titkaink, mint egy Google Serveren? Merjünk-e bízni egy külsős cégben, aki ráadásul ingyen tolja az orrunk alá a legjobb dolgokat vagy bízzunk inkább magunkban, hogy képesek vagyunk olyan biztonságos rendszert építeni, építtetni és fenntartani magunknak, ahonnan ada csak akkor megy ki, ha azt úgy is akarjuk?

Ez egy állati nehéz kérdés, hiszen gyakorlatilag csak a böngésző szabja a határokat a webnek (meg az IE6), de egyszerűen nem tudom rá a választ. Biztosan jobban ki lehetne még fejteni ezt a témát, rengeteg érv van pro és kontra, viszont a Google sosem egy darabig még nem fog GTK felületet adni, ez tuti.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.