3month

Pár napon belül 3 hónapja lesz, hogy elmentem itthonról munkahelyet váltani. Történt pár dolog azóta, nem mondom, hogy sokminden, mert az azért nem igaz.

Munkahely

A munkahelyrõl: Nem egy rossz hely, jó cég, nem elmaradott, mindenen spórolós tipus. A feladatokat illetõen sem kell panaszkodnom. Kapok megeröltetõ feladatokat, amik arra kényszerítenek, hogy megtanuljak új dolgokat. Javascriptbõl rengeteget tanultam, mivel olyan alkalmazásokra van szükség, amelyeknek az a feladatuk, hogy minél könnyebben használják õket a felhasználók és nincs az a megkötés, hogy minden körülmények között elérhetõ és weblapot készítsek. Tehát a js az megy ezerrel a lapokban. Design-t illetõen talán kicsit meg van kötve a kezem. Semmiképpen nem lehet az, hogy miden úgy fog kinézni, ahogyan megálmodom, több okból is. Elõször is a cégnek van egy saját profilja, megvannak a saját színei, amik talán nem is legtrendibbek. Másodszor van az embernek egy fõnöke, akinek nem feltétlen egyezik meg az izlése az enyémmel és olyankor bizony jön a módosítási felszólítás. Azért érzésem szerint a mostani megjelenés nem végleges, legalábbis remélem, nem. Nem azt jelenti, hogy belátható idõn belül újítva lesz az egész, hanem hogy majd egyszer. Azért sem, mert a weblapok css-re való átültetése még a feléhez sem érkezett el. Rengeteg módosítandó file van, amit idõbe telik módosítani, különösen, ha új funkciók is beépítésre kerülnek.
Munkám másik része "rendszergazdai". Azért idézõjeles, mert nem érzem úgy, hogy itt komolyabban tudnék labdába rugni. Oka, hogy windows serverekkel nagyon keveset foglalkoztam a múltban, de azért igyekszik az ember.. Viszont ebben is vannak igen élvezetes dolgok, ugyanis van néhány linux server is. Ezek konfigurálásába legalább érdemben is tudok szólni.
Továbbá rajta vagyok az ügyön, hogy munkakörnyezetem áttegyem nyílt forrású szoftverekre, teljesen. Windowson, amit el lehetett követni, megtettem. Outlook helyett Thunderbird, office-t nem sûrûn használok, OpenOffice fennt van.
Debian Sid konfigurálásának már neki kezdtem. Elsõsorban az active directory környezet okoz némi gondot. Igazából csak azt szeretném elérni, hogy a domain-be be tudjak lépni, minden hálózati meghajtót tudjak használni, nyomtatókkal együtt. A gépek managelését hamar sikerült megoldani, csupán ez az apróság van hátra. Utána szerintem képes leszek 100%-ban átállni linuxra. Igaz, a weblapok tesztelése kicsit bonyolultabb lesz, hiszen a felhasználók többsége itt sem más, IE alól böngésznek, ami megköti a kezem. A böngészõ telepítése megoldható debianra is, csak nem olyan stabil, ami viszont nem túl jó munka közben. Szerintem ezt a problémát is sikerül kiküszöbölni.

Ez volt a munkahely.

Barátok, ilyesmik

A dolgok másik része a magánjellegû történések, nem történések.
Ugye egyedül vagyok, tök új környezetben. Mióta elmentem oda, úgy érzem, jobban ragaszkodok itthoni kapcsolataimhoz vagy akár régebbi ismerõseimhez. Mikor hazafelé jövök, ahogyan közeledek, egyre türelmetlenebbül várom, hogy megérkezzek. Várom, hogy találkozzak a haverokkal vagy inkább barátokkal. Iszonyatosan tudnak hiányozni a közös élmények, meg a történek, amiket együtt élhetnénk meg. Na most ezekbõl ki vagyok maradva egy kicsit, szimplán a távolság miatt. Sajnos nem látom sok esélyét annak, hogy az új helyen is olyan mély barátság alakuljon ki, mint amilyen itt van. Ez talán valahol érthetõ is, hiszen itthon szinte együtt nõttünk fel, annyi dolog történt már velünk, hogy azt nem nagyon lehet felülmúlni. Ismerjük egymást, bízunk egymásban és remélem, hogy a többiek is bízhatnak bennünk.
Ehhez kapcsolódik valamilyen szinten az iwiw is. Nem régen kaptam meghívót, ~1 hónapja talán. Sikerült olyan valakire rálelnem, akit 2 éve nem láttam, pedig nagyon hiányzott. Azóta msn-re is felkerült, dumáltunk is. Érdekes volt, amikor elõször cseteltünk, kolégám megjegyezte, hogy nagyon feldobott valaki. Annyit mondtam, csak régi ismi. Az is, csak kicsit több.

Konklúzió

Következtetéseket nem nagyon lehet levonni. Jó helyre kerültem, azt hiszem, csak távol vagyok mindenkitõl, aki számít nekem. Lassan beleszokok, bár jobban szeretném, ha nem kellene, hanem csak megváltoznának a dolgok és minden úgy lenne, ahogy régen, csak jobb.


Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.