Firefox Memory Leak - Feature

Tegnap megjelent egy hír a Slashdot-on, melyben a sokak által emlegetett Firefox memória kezelésrõl van szó.

A hír a Firefox fejlesztõi blogjának egy bejegyzésére linkel, melybõl kiderül, hogy a nagy memória használat egy feature, egy extra szolgáltatás a böngészõ használóinak.

A post szerint a dolog a teljesítménnyel függ össze. A felhasználók viszonylag gyakran használják a back és forward (vissza és elõre) gombokat, tehát gyakran navigálnak a már elõzõekben meglátogatott weboldalakon. Annak érdekében, hogy ezek a mozgások gyorsabbak lehessenek, a Firefox eltárolja a weblapokat a memóriában, hiszen onnan gyorsabban elérheti azokat.

A böngészõ rendelkezik egy direktívával, aminek segítségével beállíthatjuk, hogy hány oldalt tároljon közvetlenül a RAM-ban. Az about:config oldalra lépve browser.sessionhistory.max_total_viewers direktívát kell módosítani igényeinknek megfelelõen.
A blog írója mellékelt egy táblázatot is, melyben az elérhetõ memóriától függõen, különbözõ értékeket javasol.

Viszont a hozzászólásokban jogosan megjelenik a kérdés, hogy más böngészõk, mint pl Opera miért és hogyan tudják ugyanezt a funkcionalitást elérni kevesebb memória segítségével?

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.