Mozilla Firefox Böngésző Gyorsítása

A Mozilla Firefox néhány, apróbb beállításának módosításával elérhetjük, hogy bizonyos esetekben gyorsabban töltődjenek le a weboldalak.

Hogyan működik?

Az új beállításokkal a böngésző több kérést küld az oldalak felé, mint az alapértelmezett beállításokkal. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy letöltésvezérlővel több szálon töltünk egy fájlt, csak itt nem egyetlen fájlt töltünk, hanem egy egész weboldalt.

A trükk

about:config

Gépeljük be a böngésző keresősávjába, hogy "about:config", idézőjelek nélkül, majd nyomjunk entert. Így most eljutottunk a firefox rejtett beállításait tartalmazó odlalra. Szinte az összes, a böngésző működésére vonatkozó beállítás megtalálható itt, de jelen esetben minket csak néhány érdekel.

Firefox Konfigurációs Oldala

about:config

network.http

Az oldal tetején talható egy filter (szűrő), melynek segítségével elérhetjük, hogy csak a nekünk szükséges menüpontok jelenjenek meg.
Tehát most szűrjük ki a network.http-vel kezdődő oldalakat úgy, hogy a szűrőbe ugyanezt beírjuk. A lerövidült listából, így könnyedén kiválaszthatjuk azokat a sorokat, amikre szükségünk van.

A szükséges sorok:

  • network.http.pipelining
  • network.http.proxy.pipelining
  • network.http.pipelining.maxrequests

Beállítások módosítása

A fentebb említett bejegyzéseket fogjuk módosítani a következők szerint. A network.http.pipelining illetve a network.http.proxy.pipelining értékét állítsuk ture-ra. Ezt követően a network.http.pipelining.maxrequests értékét állítsuk 8-ra.
Nagyobb érték megadása indokolatlan, ugyanis a böngésző maximum 8 szálat fog használni.

nglayout.initialpaint.delay hozzáadása

Utolsó lépésként egy új értéket kell felvennünk az about:config-ba. Ehhez kattintsunk jobb gombbal az ablakban, válasszuk a New/Integer (Új/Egész) menüpontot. Névnek adjuk az nglayout.initialpaint.delay-t, értéknek pedig állítsuk be a 0-t.

Amennyiben szélessávú internetkapcsolattal rendelkezel, a beállítások elvégzését követőn valószínűleg fel fog gyorslulni a weblapok letöltése!

Hozzászólások

sokkal gyorsabb!köszike :-)

Anonymous

Tenyleg gyorsabb az oldalak letoltodese, szinte egyben jonnek le az oldalak... Akkor ennyit a "vilag leggyorsabb bongeszoje"-rol...
razarus

Anonymous

Jo, lenyegretoro leiras (kicsit a wigwam-os cikkekre emlekeztet, de ezt dicseretkent irom!), es ami a lenyeg, valoban mukodik a dolog. Sok weboldal szinte egyben jon le. (1MB adsl)
.. es a dizajn is kisse wigwam-os.. :-)

razarus

Anonymous

így is nagyon gyors volt, de ezek után....

Anonymous

Mint a villám... köszi

Anonymous

Nekem valamiért nem működik pedig mindent úgy csináltam ahogy le van írva.

Anonymous

Amennyiben szélessávú internetkapcsolattal rendelkezel, a beállítások elvégzését követőn valószínűleg fel fog gyorslulni a weblapok letöltése!

A hangsúly a valószínűleg szón van. A gyorsulás akkor tapasztalható, ha egy weblap több elemből tevődik össze. Talán azt lehet észrevenni, hogy egyszerre több elem töltődik le, mint alapértelmezett beállítások esetén.

Az mindegy hogy milyen a mozillám??

Anonymous

Működik, köszönöm :)

Anonymous

Véletlenül akadtam rá az oldalra. Elvégeztem a leírt beállításokat és valóban felgyorsult! Köszi szépen :)) !

Anonymous

Arra lennék kíváncsi, hogy a Firefox indítását hogyan lehetne gyorsítani. A modernebb gépeken aránylag gyorsabban elindul, de egy régebbi gépen kell 30 mp is az ablak megjelenéséig. Az IE pár másodpercen belül indul a régebbi gépen is. Több gépen is tapasztaltam ezt a jelenséget. Ez irányú kereséseim sajnos eredménytelenek voltak.

Bookshie

Anonymous

Szia,

Véleményem szerint kompromisszumokkal tudsz némi eredményt elérni.

Amikor járod az internetet, a Firefox folyamatosan gyűjti az adatokat. A history-ban megtalálhatod az eddig látogatott oldalakat, a download managerben megtalálhatod az eddig letöltött dolgok listáját valamint a meglátogatott oldalak tartalma is el lesznek raktározva a merevlemezen, hogy a későbbiekben ne kelljen újra letölteni. Induláskor ezeknek az adatoknak egy részét a böngésző betölti, ami erőforrást igényel.
Ezek betöltését úgy tudod kikerülni, hogy amikor bezárod a Firefoxot, akkor törlöd a prvacy data-t.A Preferences/Privacy oldalon találhatsz rá egy checkboxot, mely automatikusan megteszi ezt neked. Természetesen ez azzal a hátránnyal is jár, hogy például korábban látogatott oldalak esetleges beállításai nem fognak megmaradni, így többek között ha egy oldalon be lehet jelentkezni és lehetőség van arra, hogy a bejelentkezést "megjegyezze", akkor hiába engedélyezed azt, ha bezárod a böngésződ, akkor bizony az oldal legközelebbi megnyitásakor újra be kell jelentkezni. Ez például a cookie-k törléséből adódik.

További módszer az indítás gyorsítására, ha kezdőlapnak egy üres oldalt állítasz be (about:blank). Ha induláskor a böngészőnek nem kell oldalak kirajzolásával foglalkozni, jelentős erőforrást takaríthatsz meg. Ehhez természetesen azt is le kell tiltani, hogy induláskor a legutóbb megnyitott oldalak automatikusan be legyenek töltve - bár ez lehet, hogy az előbb leírt private data törlése miatt egyébként sem lenne lehetséges.

Harmadik lehetőség az add-onok, extensionök nélkülözése. Minden egyes extension plusz terhelést jelent a böngésző számára, hiszen be kell tölteni őket, sokat el kell helyezni valahol egy toolbaron, meg kell jeleníteni őket és az extensionök gyakran rendelkeznek inicializáló funkciókkal, melyek ugyancsak a böngésző indulásakor futnak le.

Tehát a gyorsulás eléréséhez a felhasználói élményt jelentősen csökkenteni kell, ami nem feltétlenül éri meg, hiszen optimális esetben az ember naponta csak egyszer indítja el a böngészőjét, ami idő alatt például e-mailt lehet olvasni.

Esetleg meg lehet próbálni, hogy kipróbálod a 3.1 beta-t, mert nekem úgy tűnik, hogy valamivel gyorsabb 3.ö-nál (a 2.*-nál biztosan).

Ha kipróbálod a fent leírtakat, kérlek számolj be az eredményekről, mert ezek csak tippek és kíváncsi vagyok, hogy a gyakorlatban is beválnak-e.

Üdv

Nagyon király!!!!!!!!!!Legalább 3*gyorsabb lett!!!!!!KÖSZI!!!!!!!!

Anonymous

Köszönöm először is!
Tényleg gyorsabb lett, viszont van 1 kis problémám amikor ezt az értéket átállítom 0-ra (nglayout.initialpaint.delay) akkor gyors......újraindítom a foxot és visszaírja magát 600-ra :-((((
Tudok ez ellen valamit tenni???

Köszi!

Parázs

Anonymous

Ezer kösz !!!!
Tényleg sokkal gyorsabb lett :) Nagyon szépen köszönöm a tippeket :)

Anonymous

Eleinte egy kissé elbizonytalanodtam, de gondoltam egy próbát megér. És megérte. Eddig aránylag lassan töltődtek be az oldalak, de most egyszerűen repül. Kösz a jó tanácsot

Anonymous

kipróbáltam, és működik!
Azt viszont nem tudom, hogy egy idő óta , ha a kereső sorban legördítek egy már látogatott weboldalt, vagy beírok egy címet hiába ütök entert nem indul el. Biztosan elállítódott valami, csak egyszerűen nem találom. A kereső sor végén egy nyíl jelenik meg, ami mellé kell kattintani. baromi kényelmetlen... Van valami ötlet esetleg?

Anonymous

köszi, gyorsabb lett tényleg :) (120MB ADSL UPC Fiber Power 120)

Anonymous

Nagyon köszönöm! Nálam is begyorsult!
És azért is köszönet, mert maximálisan felhasználóbarát a segítő szöveg, tehát abszolút bénáknak (értsd: nem hozzáértő személy - mint jómagam) is hasznos és érthető segítség!

Kinga

Anonymous

Szia, mikor lesz frissítés az adblock listában?Úgy látom szeptember óta nem volt.Előre is köszönöm.
Gábor

Anonymous

Tényleg nagyon jo....nekem egy P2-es gépem van,és szinte szakít rajta a Mozzilla:)
Köszike még egyszer!!!

Anonymous

Melyik a legjobb kiegészítő ami kiírja, hogy hány lap (fül) van megnyitva?

Anonymous

nglayout.initialpaint.delay hozzáadása

Utolsó lépésként egy új értéket kell felvennünk az about:config-ba. Ehhez kattintsunk jobb gombbal az ablakban, válasszuk a New/Integer (Új/Egész) menüpontot. Névnek adjuk az nglayout.initialpaint.delay-t, értéknek pedig állítsuk be a 0-t. Ezt hol kell meg csinálni ?????????

Anonymous

Szeretem a számítógépet ,érdekel,érdekes.sok helyet bebarangoltam már . Az a baj,,hogy tanfolyamra nem tudok eljárni,így önmagam,önszorgalomból tanulgatom.épp ezért biztos,vannak banális tévedéseim,Most épp azt a parancsot kaptam,hogy töröljem a gyorsítótárat,és a cooki-t!Könnyebb megtalálási lehetőség ,kezdőknek.Pl.én még azt sem tudom hogy is jutok el a keresett helyre?megtalálta már,de újból most épp nem megy.Meg a parancs elvégzése sem sikerült.Május óta van Net-em.

Anonymous

Am köszi de ezt nem tom hol kodolja mert de ez milyen ablakra gondolt
??????????
Ehhez kattintsunk jobb gombbal az ablakban, válasszuk a New/Integer (Új/Egész) menüpontot. Névnek adjuk az nglayout.initialpaint.delay-t, értéknek pedig állítsuk be a 0-t.
Ja és köszi hogy segitesz!

Anonymous

A cache-elés a böngészők esetébne jelenti, hogy a weboldalak tartalmát, a rajta lévő képeket és egyéb összetevőket böngésző lementi a memóriába és a merevlemezre, ami azt eredményezi, hogy legközelebbi látogatáskor nem kell azokat újra letölteni, ami gyorsabb hozzáférést ezáltal gyorsabb oldalbetöltődést jelent. A weblapok szabályozhatják, hogy mennyi ideig tárolhatja egy böngésző a fájlokat cache-elés céljából. Ez az add-on ezt bírálja felül és (ha jól értelmezem) szinte minden file-t, kötelezően letölt a cache-be. Ez a gyorsuláson felül eredményezheti azt is, hogy nem az "élő" adatokat látod egy weblapon, mert a böngésző nem a weboldal, hanem cache-ben lévő verzióját fogja használni.

Utolsó lépésként egy új értéket kell felvennünk az about:config-ba. Ehhez kattintsunk jobb gombbal az ablakban, válasszuk a New/Integer (Új/Egész) menüpontot. Névnek adjuk az nglayout.initialpaint.delay-t, értéknek pedig állítsuk be a 0-t. de ezt hol kell amugy nevem fecó

Anonymous

Gépeljük be a böngésző keresősávjába, hogy "about:config"

Az a hosszú fehér csík az ablak tetején,ahová más esetben weboldalak címét szoktuk begépelni. Ezután megjelenik egy oldal egy táblázat szerű tartalommal, na arra a táblázatra jobb klikk.

Üdv

Nekem is bevalt es nagyon jol mukodik. Ezek nagyon jol bevalt tanacsok. Nagyon koszonom. Csak igy tovabb.
Both-Soos Peter
Sepsiszengyorgy (Romania)

Anonymous

Olyan lapszámláló kellene, ami kiírja, hogy az aktuális ablakban hány fül van megnyitva, és az aktuális ablakon kívül ÖSSZESEN hány fül van megnyitva.

Anonymous

Beírtam a böngészöbe, hogy about:config és nem történt semmi

Anonymous

Sziasztok,segitséget szeretnék kérni.Állandóan frissit a mozilla,amit nem tud elvégezni,mert azt irja,hogy fut valahol egy másik mozz.,először azt zárjam be.Na de hol,és hogyan???Be sm tudok lépni a webböngészőbe.Köszi

Anonymous

Nekem is volt ilyen problémám valami a Windowsban csinálja ezt (nekem XP-n) ,
egy rendszer újratelepítés, és a legújabb firefox verzió megoldotta a gondot :)

amúgy jók ezek a beállítások köszi :)

Anonymous

Sziasztok! azt szeretném kérdezni hogy hogyan tudom jól letölteni a mozillát,mert most is explorer-ről írok. Letöltöttem mindet úgy ahogy írta a telepítővarászló de amikor megnyitom ez az ablak jön be: ,,XULRunner'' és a mozilla sehol, meg egy ,,X'' , és ez van beleírva Couldn't read application.ini. Légyszíves segítsetek. Bálint

Anonymous

Oldalak