Lock screen suspend után

Tételezzük fel, hogy nagyon minimalista Linuxot használunk, nincs power manager daemon meg semmi ilyesmi.
Tételezzük fel azt is, hogy szoktuk suspendelni a számítógépet.
Tételezzük fel, hogy szeretnénk, ha suspend után a a lock screen jelenne meg, hogy mások ne tudják az otthagyott, elaltatott gépet használni, ha csak felébresztik.
Tételezzük fel azt is, hogy valamilyen Debian alapú (mondjuk Ubuntu) disztribúciót használunk, bár lehet, hogy Fedora és más Linux disztribúciók esetén is működőképes a lent leírt apróság.

Tehát a feladat, hogy felébredés után a lock screen látszódjon.
Ugye értesülnünk kell arról, hogy éppen megjöttünk az altatásból. Erről a pm-utils fog szólni nekünk:
/usr/lib/pm-utils/sleep.d könyvtárban találhatunk néhány scriptet. Ide kell tennünk azt, ami majd elindítja azt a "képernyő lezáró programot". Esetemben ez az alock lesz.

Tehát a /usr/lib/pm-utils/sleep.d könyvtárba helyezzünk el egy scriptet, amely nagyjából a következőt tartalmazza:

A scriptnek legutolsóként kell lefutnia, ezért bizonyosodjunk meg arról, hogy olyan nevet adunk neki, ami a könyvtárban lévő többi scripthez képest ABC sorrendben az utolsó helyre fogja sorolni. Pl.: 99ZZZ_lock

A file legyen futtatható: chmod +x 99ZZZ_lock
A USERNAME értéke pedig igazodjon a felhasználónevünkhöz.

Hozzászólások

A probléma a következő, androidnál, az android-x86.org oldalról, ha lezárja a képernyőt, nem lehet feléleszteni, érdekes, mert ugye telefonon, táblagépen van unlock gomb. Namost, adott a PC, melyen 4.x-es kernelen fut a droid, elvileg a kernelnek kezelni kellene az ACPI-t de chipset függően különféle okosságokat csinál vagy nem, az utóbbi a nagyobb baj, se hang se kép, ha van kép egérkurzor csak ott virraszt, de nem mozog, ez utóbbi HP G31 alapú gépeken. Szerinted működhet ott, mint megoldás? ASUS ATK-ra gondoltam még, mert ugye ahhoz is külön cucc van, hogy normálisan menjen win alatt, hogy érdekes de a normál disztrók többnyire mégis lekezelik. Tehát lefordítva, ha a kernel nem kezeli az ACPI funkciókat jól, e script kiválthatja e azáltal, hogy betölti a screenlockot felélesztéskor?

Phoenix King

Valószínűleg igen, de szerintem a legegyszerűbb, ha kipróbálod. :)

Ha először csak tesztelni akarnád, ahelyett, hogy rögvest lockolna, írj valamit egy file-ba a lock command meghívása helyett:

#!/bin/sh
echo `date` "Fut!" >> /tmp/after-wakeup.log

Így ha a /tmp/after-wakeup.log file-ba bekerulnek a sorok, akkor jó lesz.