Internet cenzúra Magyarországon

Néhány weboldalon megjelent ma, hogy kishazánkban blokkolják majd a külföldi fogadási oldalakat. Írt erről a friss főszerkesztővel bíró origó is, de cikkezett a 444.hu is, meg nyilván az ország többi újságja is.

Igazából nem új dolog bizonyos szolgáltatások blokkolása, láttunk már ilyet Kínában nem is egyszer vagy a törököknél is sőt, például pár éve Egyiptomban volt jellemző, amikor a helyiek az internet segítségével közvetítették volna, hogy éppen hogyan lövik vagy nem lövik őket. Elég jellemző, hogy kormányok vagy uralkodók a nekik nem tetsző weblapokat és szolgáltatásokat elérhetetlenné teszik.

Jómagam sokáig úgy gondoltam, hogy Magyarország nagyon messze van ettől, hiszen demokrácia van meg szabadság. Ez a gondolat nem túl rég elkezdett ugyan kissé foszladozni, de mint valami jó nehéz köd, azért itt derengett. Ma viszont jórészt elillant.
Ha szabadság van, akkor nem az állam fogja megmondani, hogy milyen oldalakat nézhetek vagy milyen oldalakon költhetem el a pénzem. Ha szabadság van, akkor nem a kormány mondja meg, hogy mi számít híradóba való hírnek és mi nem. Ha szabadság van, akkor nem tesznek engem felelőssé olyanná, amit nem követtem el.

Például, ha szabadság van és van egy weboldalam vagy mondjuk egy blogom (az tényleg van!), ahol megengedem, hogy jó fej látogatók szabadon véleményt nyilvánítsanak, akkor a kormány tehetetlenségében nem az oldal tulaját teszi felelőssé azért, ha az egyik hozzászóló ír valamit.
Mintha azt mondanák, hogy ha én kölcsön adtam az autómat egy fuvarra "jó fej srácnak", amivel aztán "jó fej srác" bankot rabolt, akkor a bankot is én raboltam ki. Pedig rohadtul nem én raboltam meg rohadtul nem is én kommenteltem.

Nem is az zavar, hogy mi lesz így szerencsétlen külföldi fogadó oldalakkal, mert soha nem fogadtam. Engem az zavar, hogy egyáltalán bármelyik weboldal elérését akadályozhatják.
Az internet az a hely, ami mindent megváltoztatott, mert olyan, mint egy kisebb fajta menyország, ahol nem kell attól félni, hogy rosszat mondok. Itt lehet elérni olyan dolgokat, amiket egyébként lehetetlen volna. Itt lehet tanulni, munkát szerezni, lehet álmodozni olyan helyekről, amiket soha nem érünk el vagy lehetünk részesei olyan élményeknek, amiknek egyébként még a közelébe se kerülnénk.
Ez az a hely, ahol az ember nyugodtan elmondhatta, hogy mit gondol, azt akár ezren vagy millióan is meghallhatták. Most meg majd jön valaki fentről, aki elkezdi megmondani, hogy mit tanulhatok vagy miről álmodozhatok? Ezután megmondják majd, hogy miről írhatok? Esetleg azt is megmondják, hogy mire gondolhatok?

Épül a nagy fal, amihez a téglákat áthordták Berlinből, ide hozzánk, vagy mi?

Hozzászólások

Lajos azt szeretnem elmondani hogy amit itt leirtal mind szep es jo, de majd probalj megnezni valami magyar sport esemenyt kulfoldrol! egy magyar online adon... lehet itt nem az alam fogja majd a fejlet nytugaton korlatozni az ehez valo jogodat, csak majd ep az a korporacio aki adja vagy csak adhatna a sajat online vagy nem online tv adasaban de alami segitsegel nem egyezik bele hogy az az adas elerheto legyen itt is.. Szoval legyel te csak nyugodt es boldog mert elentetben a nyugattal vagy az usa-val othol magyarorszagon szabadsag van... ha pedig nemhiszel nekem johetsz te is kulfoldre.... mar itt nyugaton is korlatozzak a hozaferesed sok dologhoz amit otholrol elersz. Mint mondtam it lehet hogy nem az allambacsi teszi, it majd megteszik cegek a setanta,bbc,cnn,vagy rtl korporaciok keresere allami jovahagyasal mert szeretnek hogy ne mashol ingyen nezd, de inkabb nalluk a focimecset mert ebbol jol dol a zsozso... ja es elismetlem .. nembaj az sem ha ok ugydontotek hogy ep azt a mecset nem adjak le de fo hogy nelasd ingyen es masnal... kulonben en az usa-ban nemjartam de ha utananezel, rajosz arra is hogy abban a nagy szabad orszagban, ahol nemkorlatozzak a jogaidat es mindent szabad fokent nagyon odakell figyelni a netten hogy neirjal valami marhasagot pl hogy dogolj meg orban kifoglak nyirni, itt helyettesitsd a nevet obamaval .... nah szoval ha a nagy szabad orszagban ilyet irsz egy nyilvanos forumon, megpedig anonimitasod megtartasa mellet es nev nelkul akor majd arra ebredsz hogy a komandosok berugtak az ajtodat es legjobb esetben fizetsz vagy 1000 dollar buntetest majd egy het utan kieresztenek a celladbol is... de persze epp eleg lenne ehez beirni a google-ba "hogyan gyartsak bombat othonilag" hidd ell meg sem kerdik majd miert is erdekelt... a minap ep olvastam hogy az usa-ban nem emlekszek pontosan hol de egy jatszoteren agyonlot egy zsernyak egy 12-eves fiut mert annal jatekpisztoly volt... mond egy ilyen orszagban komolyan szivesebben elnel mint magyarorszagon ? azokat az online fogado irodakat pedig azert tiltotak be mert olyan fogadasert mo egy fillert nemkap de mo nepessegenek a vagyona ott nagy menyisegben kiutazik az orszagbol es foleg a segelyek nagy resze arra megy ell.

Roland

Abszolút egyetértek! Érthetetlen miért, bár az előző kormányok alatt sem volt jobb, sőt.. Mégis, hirtelen mindenki sír, hogy miért nincs itt tökéletes demokrácia???

L4z4