Hupper - 1.2

Nagyon régóta nem jelentkeztem új Hupper verzióval. Nekiláttam benne egy nagyobb fejlesztésnek, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben használható lesz. Ellenben nem túl rég felütötte fejét a konkurencia! Emiatt gyorsan át kellett értékelnem a dolgokat, újrapriorizálni tervezett újításokat valamint nem voltam rest a jó ötleteket is lenyúlni. Így történt az, hogy hamarjában kapott néhány új képességet a Hupper is:

  • Context menüből lehet valakit trollá tenni vagy kiemelni. Ezek ugyanígy vissza is vonhatóak innen.
  • A cikkekhez tartozó összes hozzászólás megjelenítés egy lapon, hogy több oldalnyi hozzászólásból is könnyen megtalálhatóak legyenek a még nem olvasott kommentek. Jelen esetben az összes szó 9999-et jelent.
  • Unalmas, információtól mentes hozzászólások elrejtése: olyan kommentekre kell gondolni, ahol egy pluszeggyen vagy egy kötőjelen kívül semmi sincs.

Ezek volnának a lopott ötletek. Tényleg hasznosak!
Ezeken kívül természetesen saját apróságok is születtek, a legfontosabb talán a trollok és kiemelt userek szerkesztésének megkönnyítését említeném meg:

  • Beállítások panelen ezentúl listába vannak rendezve a trollok és kiemelt felhasználók. Szerkesztéshez duplán kell kattintani a szerkeszteni kívánt cellán, új hozzáadásához pedig az utolsó, üres sort kell szerkeszteni.
  • Link a válasz kommentekre a hozzászólások láblécében. Így például azokat a hozzászólásokat is elolvashatjuk, amik unalmasnak vannak jelölve vagy troll írta őket.
  • Tonnányi bugfix és gyorsítás. Elég sok refaktorálás történt, aminek még nincs vége. A lehető legtöbb dolgot szeretném kiszervezni modulba, amiket csak szükség esetén töltene be az extension. Ez a böngésző indulását kevésbé lassítja. Sajnos Chrome-ban erre nincs mód, ami kicsit nehezíti a dolgokat, hiszen nagy részt közös a kódbázis.

Természetesen a összes fenti változtatás bekerült a Google Chrome vagy Chromium Browserhez készült kiegészítőben is. Apróbb eltérések természetesen (sajnos) vannak a két böngésző között, sajnos nincs mit tenni.

Még egy lényeges újdonságról szeretnék szólni. Pár éve komoly problémát jelentett az extension hostolása, hiszen az automatikus frissítéshez például érvényes certificate-re van szükség, ami nekem nincs. Az addons.mozilla.orgon való elhelyezés pedig nagyon problémás volt, hiszen mivel egy magyar nyelvű oldalhoz készített kiterjesztésről van szó, az engedélyezési folyamaton nagyon kevés esélye volt átjutni. Ekkor a legjobb megoldásnak a mozdev.org tűnt, hiszen itt megoldott volt minden. Sajnos tavasszal arról jött hír, hogy a mozdev lassan a semmibe fog merülni. Ez ma úgy jelenik meg, hogy nem lehet érvényesíteni a feltöltött kiterjesztést és mercurial webes felülete sem működik már. Sajnos hibajegyekre sem reagálnak.

Mivel megoldást muszáj találni, ezért két dolog történt: A forráskód átkerült githubra. Ez nagyon jó nekem, mert gitet szeretem a mercurialt meg nem. A másik, hogy ezentúl mégiscsak az AMO-n lesz hostolva az extension. Írtam az ottani adminisztrátoroknak, hogy van-e rá lehetőség, hogy egy ilyen kicsi és elveszett réteget kiszolgáló kiterjesztés is hasonló bánásmódban részesüljünk, mint egy népszerűbb társa. Ők azzal bíztattak, hogy új szabályzat van náluk, így kötelesek minden add-ont megnézni, még ezt is. Sajnos ez lelassítja a folyamatot, hiszen így hetekig is eltart mire egy új verzió megkapja a zöld gombot és stressz nélkül telepíthetővé válik. A weblap egyelőre még működik mozdeven is, így az még marad ott.

Az első review process jó sokáig eltartott és azzal az eredménnyel zárult, hogy zöld gombot nem kaphat az extension. A visszautasításnak több oka is volt: Több namespace-t használok az extensionben, mint indokolt volna. Ez sajnos tényleg így van, ezt a jövőben orvosolni fogom.
A másik probléma szerint az AMO szerkesztő nem látja a potenciált az extensionben. Kérdéses számára, hogy valóban sokaknak hasznos-e az extension. Ezzel a problémával sajnos nem tudok mit kezdeni, nyilvánvaló, hogy pár száz felhasználónál többre nem lehet számítani.
így arra a döntésre jutottam, hogy akkor nem kell a teljes felülvizsgálat (ami a zöld install gomb feltétele), hanem elég lesz egy előzetes is, így legalább telepíteni lehet az AMO-ról. Ez a minap zárult le és az add-on végre letölthető az https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/hupper/ címről.

A cikkhez tartozó linkek:
Az add-on weboldala: http://hupper.mozdev.org
Firefox extension letöltése: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/hupper/ Sajnos kiderült, hogy valamit nagyon elrontottam feltöltéskor és az 1.2-ben a beállítások nem módosíthatóak. Ezért a Hupper 1.2.2 kell telepíteni.
Chrome extension letöltése: https://chrome.google.com/webstore/detail/gpgbdmgjfdfjkfgogmfokkmfoacbdghj

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.