Megjelent a Surfkeys 0.6

A Surfkeys egy elég régi project, melynek célja, hogy szörfözés közben lehetőleg minél kevesebbet kelljen használni az egeret és minél kevesebbszer kelljen felemelni a kezünket a billentyűzetről. Ezért a legfontosabb funkciók a egy-egy billentyűhöz lettek rendelve. Én már körülbelül a megjelenés óta használom, azonban már évek óta nem volt rajta fejlesztés, ezért pár hónapja én is csatlakoztam a projecthez valamint nem túl rég átvettem az extension karbantartói szerepét is hogy a lehető legtöbb támogatást tudjam nyújtani hozzá.

Április óta ugyan több kiadást is megért az extension, melyek tartalmaztak javításokat és fejlesztéseket egyaránt, azonban volt pár dolog, amire eddig eddig nem jutott idő.
A legfontosabb dolog, hogy nem volt semmilyen beállítópanel, így csak a forrás átszerkesztésével lehetett átállítani az egyes eseményeket kiváltó billentyűket, valamint ugyanez a hiányossága volt a "next/prev" funkciónak is, mely arra szolgál, hogy meghatározott oldalakon az (alapértelmezetten) n vagy m billentyű lenyomására egy, az adott oldalon megtalálható link meg legyen hívva. Ez hasznos például a Google találati oldalakon, ahol így egerészés nélkül meg tudjuk nyitni a következő vagy előző oldalt.
Ez a két hiányosság ebben a verzióban már nem létezik többé, igaz, sajnos még felhasználói szempontból nem tökéletes, viszont használható.

Rengeteg egyéb módosítás is történt. A kód egy része újra lett szervezve, aminek hatására könnyebben olvasható, szerkeszthető és használható. A "next/prev" ki lett bővítve, mostantól reguláris kifejezést is használhatunk az oldalak megadásánál. Bekerült néhány új parancs is: egy billentyű lenyomással válthatunk az első vagy az utolsó tabra vagy ugorhatunk az oldal végére vagy elejére.

Történt még két fontos dolog a project életében. Az egyik hogy a CVS verziókezelő rendszer Mercurialra lett cserélve, ami elég sokat fog segíteni nekem. A másik, hogy a régi mozdeves weboldalt egy saját készítésűre cseréltem, YUI alapokra helyezve. Az új honlap többnyire csak a külsejében tér el az előzőtől, csupán néhány oldal lett rajta átszervezve.

Szóval az elmúlt hónapokban rengeteg fejlesztés történt, melynek a csekély számú felhasználó mellet remélhetőleg újak is örülni fognak. A kiterjesztés elérhető Firefoxra.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.