Fake referer a Live.com-tól

Különös dologra lettem figyelmes a napokban. A live.com keresőjéről meglepően sok találatot kap a honlap, ráadásul nagyon hasonló találatokat. A hasonlóság pedig nem a keresőszavakban rejlik, hanem a referer és az IP címek között. A ref a következő formában érkezik: http://search.live.com/results.aspx?q=ajnasz&mrt=en-us&FORM=LIVSOP.
Ez általános, kizárólag a kereső kifejezés változik, vagyis inkább keresőszó, mert kizárólag egy szavas, ékezet nélküli keresésekről van szó. Ezek a szavak aztán random változnak, így a kifejezések között megtalálható az adblock, ajnasz, index vagy akár a hiaba szó is. Ez azért érdekes, mert az emberek nagyon kis százalékban használnak egyszavas keresést, hiszen úgy sokkal kisebb az esélye, hogy releváns találatot fog kapni az illető.

Különlegesség, hogy a live.com keresőjénél egyenlőre nem állok túl fényesen, igaz, nem is tettem érte sokat - a live search SEO még nem annyira triviális. Azonban így viszonylag sok látogatóm érkezik onnan, viszont ezek gyakorlatilag értéktelenek, mert sem rám nem kíváncsiak, sem arra, amit leírtam.

Az IP-címekről meg elég anyit tudni, hogy a 65.55.. tartományból érkezik és mind Microsoft tulajdonú.

Mi ezzel a probléma?

Semmi. Csak nehéz a tudatlansággal együtt élni, mert nem tudom elképzelni, hogy ennek mi értelme van. Hasonló technikákat a spammerek szoktak bevetni, mert vannak honlapok, amik kiírják, hogy honnan érkeztek a látogatók, így ingyen kapnak linkelést. Viszont kétlem, hogy Microsoft keresőjének reklámra, főleg ilyen reklámra lenne szüksége. Vagy, ha ennek jó oka van, akkor a többi kereső miért nem használja ezt a módszert? Esetleg valami, ami segít a rangsorolásban? Vagy mi ez és miért?

Viszont állítólag megújult, amire csak annyit tudok mondani, hogy hú.

Hozzászóláshoz a Disqus szolgáltatását használom, korábbi vélemények elovlasásához és új hozzászólás írásához engedélyezd a Disqus-tól származó JavaScripteteket.